NBA 2K24

 • Ontwikkelaar Visual Concepts
 • Eerste releasedatum 8 september 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: NBA 2K24 - Komt koud van de bank - PlayStation 5

Veel sportgames kunnen mij bekoren, maar er is geen game die ik vaker speel dan de NBA 2K-games. September is dan ook een zeer fijne maand, dan verschijnt namelijk weer de nieuwste telg in de serie. NBA 2K24 is een aantal opzichten een stap vooruit, maar vergis je niet. NBA 2K24 trapt namelijk voor de zoveelste keer op rij in dezelfde valkuilen. Vorig jaar roemde ik de game en NBA 2K23 kreeg in de review dan ook een hoger cijfer dan normaal. Gaat dat weer gebeuren in deze NBA 2K24 review?

NBA 2K24 Review

24, het nummer van de Mamba

NBA 2K24 volgt het vertrouwde recept. Je kent het inmiddels wel, alle bekende modi zijn weer van de partij en het is simpelweg de beste basketbalgame op de markt. Dat is natuurlijk ook dit jaar weer het geval, maar waar is dan die vernieuwing? Nouja, die is er wel, maar in mindere mate dan in NBA 2K23 het geval is. 24 is het nummer van de legendarische Kobe Bryant en dat is dan ook de speler die even flink in het zonnetje wordt gezet. Dit zie je vrijwel overal in terug, van de uitgebreide promotie in The City, de kaarten in MyTeam, maar ook in een gloednieuwe modus met de naam; Mamba Moments. Ook deze modus is geen onbekend terrein, in 2K23 zagen we bijvoorbeeld nog de Jordan Challenges, maar een leuke toevoeging is het zeker wel.

In Mamba Moments herbeleven we de meest iconische momenten uit Kobe’s langdurige carrière. We starten echter niet in zijn draft- of schoolperiode, maar precies op zijn hoogtepunt. In deze modus dien je in een zevental legendarische wedstrijden een drietal challenges te voltooien, lopend van eenvoudig tot een flinke kluif. Zo maken we bijvoorbeeld mee hoe Kobe het record voor driepunters in een wedstrijd breekt, hoe hij Jordan onder de twintig punten weet te houden of hoe hij op een scoring rampage gaat. De beloning komt in de vorm van sterren, haal je er genoeg, dan speel je gear voor MyTeam en MyCareer vrij. Voorafgaand aan de wedstrijd krijg je nog even een korte sizzle van de daadwerkelijke wedstrijd om je nog even extra in de sfeer te brengen. Een leuke toevoeging!

NBA 2K24 Review1

Top en Flop; ProPlay en ProPay

Gameplaytechnisch maakt NBA 2K24 ook nog wel de nodige sprongen. Alhoewel er op het eerste oog weinig anders lijkt, draait er onder de motorkap nieuwe technologie die het realisme naar een nieuw niveau brengt. De NBA 2K24 ProPlay-technologie maakt gebruik van bestaande beelden om zo de animatie van de spelers duidelijker in beeld te brengen. Zo zijn grote spelers op ieder front uniek wat betreft moveset en gedrag op het veld. Natuurlijk is het een vorm van het verbeteren van de animatie, maar basketbalkenners zien de kleine details in een jumpshot van bijvoorbeeld een Kevin Durant. Daarnaast zijn bepaalde lay-ups of dunks voor de meeste spelers onmogelijk, maar dankzij de ProPlay-technologie kunnen bepaalde spelers dat juist wel. Een mooie vooruitgang als je het mij vraagt.

Waar NBA 2K echter ook in uit weet te blinken, is het vakkundig legen van je digitale beurs. Net als voorgaande jaren is het een microtransactie hel. VC is weer schaars en MyTeam is een grindfest. Het blijft onbegrijpelijk, gezien MyCareer bijvoorbeeld veel leunt op digitale courts in The City. Met een startersstatistiek van 60 ben je direct outmatched tegen AI en tegenspelers met een overall stat van dik in de 80. Levelen kan snel gaan, maar dan alleen tegen betaling. Het blijft by far het grootste minpunt van sportgames in zijn algemeen, maar 2K blijft hier heer en meester in. Zonde, want dit heeft weer een grote impact op de score aan het einde van de review en op het sentiment dat de consument heeft bij het spelen van de game. Natuurlijk is de grind een onderdeel van het proces, maar op deze meer krijgt het veel weg van pay-to-win, wat natuurlijk altijd bijzonder bitter is.

NBA 2K24 Review2

Carrière in het slob

Ieder jaar is het hetzelfde liedje, direct na de installatie duik ik head first in de carrière modus van NBA 2K. Wederom spelen we als MP, een nieuwkomer in de NBA. Het is echter voor het eerst dat we direct starten bij een team naar keuze. Geen draft, geen college, helemaal niets. Het gebrek aan een verhaal is dan ook opmerkelijk. Dat wat we wel meekrijgen, is dat MP een afstammeling is van NBA Legends. MP’s vader; Prince speelde in de NBA en diens vader Truck ook. Er wordt dus veel ingegaan op de legacy van de vader en opa, wat op zich vermakelijk is. Zo spelen we vier flashback wedstrijden in de tijden van Prince en opa Truck. Voor het spelen van deze wedstrijden verdien je GOAT-points, want MP wil de #1 GOAT worden op de ranking lijst. Dat is dan ook de hoofdzakelijke drive om progressie te maken. Jij dient namelijk allerlei legendes voorbij te streven om na het verzamelen van een absurd aantal punten bovenaan de lijst te staan.

Ik hoor je al denken; magertjes. En dat is het eigenlijk ook. Ik kan mij er persoonlijk niet heel erg aan storen, de verhaaltjes heb ik inmiddels namelijk allemaal wel gezien. Maar toch mis ik iets van charme. Deze charme moet nu vooral voorkomen uit filmpjes die bekende mensen plaatsen op social media, maar vaak is dit het gewoon net niet. Gelukkig is The City wel even flink op de schop gegaan. Dit keer verplaatsen we ons namelijk richting een Miami-achtige omgeving, waar we weer allerhande basketballers, Ronnie 2K en Jake van State Farm tegenkomen. Hier kunnen we ook meedingen naar meer VC door challenges te voltooien en de diverse courts te veroveren. Er zit veel meer stroomlijning in deze stad en er lijkt iets meer leven te zijn, maar de continue honger naar meer VC blijft helaas de boventoon voeren.

NBA 2K24 Review3

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

NBA 2K24 blijft een fantastische basketbalgame. De presentatie is weer spot on en de liefde voor basketbal spat er weer vanaf. De Mamba Moments-modus, waarin we zeven van Kobe Bryant’s legendarische wedstrijden spelen, is een genot om te aanschouwen. Gameplaytechnisch zijn er her en der weer wat verbeteringen te bekennen in de vorm van de ProPlay-techniek, maar helaas wordt alles overschaduwt door de eeuwige hebzucht van 2K. Ik snap dat het een moneymaker is, maar iets minder mag natuurlijk wel. NBA 2K24 is gewoon de beste basketbalgame op de markt en tot er een echte concurrent ten tonele verschijnt, zal dat voorlopig ook wel zo blijven. Ik ben alleen bang dat als 2K zijn zienswijze niet aanpast, dat de serie het in de toekomst nog moeilijk gaat krijgen.

 • Pluspunten
 • ProPlay-techniek
 • Mamba Moments
 • Gameplay blijft lekker
 • Minpunten
 • Pay-to-win overschaduwt alles
 • Weinig verhaal in MyCareer
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?