Review: PAC-MAN Museum+ - PAC-MAN blijft verslavend PlayStation 4

-

PAC-MAN (1980) is een maze action game die vroeger in de arcadehallen te spelen was. De game is ontwikkeld en uitgegeven door Namco. Toru Iwatani heeft de iconische gele bol ontworpen en wilde een game maken die mannen en vrouwen beiden zou aanspreken. Hij baseerde zijn ontwerp op een pizza waar een slice van ontbreekt. De game heette oorspronkelijk Puckman, omdat het personage de vorm van een hockeypuck heeft. Dit is voor de internationale markt veranderd in de naam die we allen kennen om eventuele grappen met een F te voorkomen. PAC-MAN is één van de meest iconische game personages, tenminste als je uit de jaren tachtig of negentig komt. De grote gele bol is inmiddels al voorbijgestreefd door Mario, Sonic, Crash en vele anderen, maar was in zijn tijd alleenheerser. In PAC-MAN Museum+ zitten veertien games met PAC-MAN in de hoofdrol en in deze review gaan we kijken of zijn heerschappij nog steeds standhoudt of dat hij niet meer kan opboksen tegen de huidige generatie games.

Oude gele bekende

PAC-MAN is wereldwijd een commercieel succes en is waarschijnlijk het meest bekend als de gele bol die in een doolhof pellets of bolletjes opeet, terwijl hij wordt achtervolgd door vier spoken. Sinds het eerste deel zijn er verschillende vervolgen gekomen die het originele concept uitbreiden of in een nieuw jasje steken. In PAC-MAN Museum+ heb je de keuze uit veertien games die in het langdurige bestaan van de franchise zijn uitgekomen. De compilatie bevat: Pac-Man (1980), Super Pac-Man (1982), Pac & Pal (1983), Pac-Land (1984), Pac-Mania (1987), Pac-Attack (1993), Pac-In-Time (1995), Pac-Man Arrangement (1996), Pac-Man Arrangement (2005), Pac-Man Championship Edition (2007), Pac-Motos (2007), Pac 'n Roll Remix (2007), Pac-Man Battle Royale (2011) en Pac-Man 256 (2016).

PAC-MAN Museum+ heeft geen verhaal en je begint de game in een hub waar verschillende zeven arcadekasten staan waar je munten in moet gooien om deze te spelen. Dat is trouwens geen probleem, want je begint met vijfhonderd munten en elke game die je speelt, levert munten op. Daarnaast zijn er ook zeven Free Cabinets waar je geen munten hoeft in te gooien. De munten kun je ook gebruiken in de vending machine en hier kun je voorwerpen kopen zoals vlaggen, banken en ballonen. Zo kun je je hub een beetje verfraaien. Verder vind je daar een jukebox met verschillende soundtracks uit de verschillende PAC-MAN games die je door de games te spelen vrij kunt spelen. Elke game heeft namelijk Missions waar je verschillende challenges vindt. Hier moet je denken aan een bepaalde score halen, de velden voltooien en de geesten opeten. Voor het behalen van deze doelen ontvang je items (wallpapers, decoraties), BGM voor de jukebox en personages die je hub komen bezoeken.

Het eerste dat opvalt, is dat het BGM-geluid erg hard staat en even heel leuk is, maar heel snel begint te irriteren. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om het zachter of uit te zetten in het options menu. Als je begint, kun je nog niet alle beschikbare games spelen, want je moet sommige vrijspelen. Gelukkig is dit zo gebeurd door twee keer een bepaalde game te spelen. Het tweede dat opvalt, is dat het speelveld vanwege het oude beeldformaat wordt gepresenteerd met kaders. Dat zie je vaker in collection games en ook PAC-MAN Museum+ heeft bij sommige games deze kaders aan de zijkanten. In de screen setting kun je je speelscherm iets vergroten, maar het speelveld blijft binnen de kaders en dat is teleurstellend, want ik speel een game het liefst op een volledig scherm. Laten we gaan eens kijken of ik het nog een beetje kan en mijn oude routes nog werken.

PACMAN Museum4

Waar het mee begon

Laten we beginnen met de game waarmee het allemaal is begonnen. In PAC-MAN zit je in een doolhof met pellets die je allemaal moet opeten om naar het volgende level te gaan. Als je een bepaald aantal pellets hebt gegeten, verschijnt er bonus item meestal in de vorm van een stuk fruit dat je voor extra punten kunt verzamelen. Natuurlijk ben je niet alleen in het doolhof en word je achtervolgd door de vier spoken die je niet mag aanraken, want dan verlies je één van je drie levens. Ze beginnen vanuit een vierkant in het midden van het doolhof. De spoken hebben een eigen kleur en persoonlijkheid. De rode Blinky komt echt achter PAC-MAN aan, de roze Pinky en paarse Inky proberen de gele bol te verrassen door hem in te sluiten en de oranje Clyde achtervolgt PAC-MAN om vervolgens van hem te vluchten en vice versa.

Gelukkig ben je niet helemaal weerloos tegen de spoken en kun je de Power Pellets eten die je in de vier hoeken van het doolhof vindt. Hierdoor worden de spoken blauw en kun je ze opeten waardoor hun ogen terugkeren naar het midden om vervolgens opnieuw het veld te betreden. Als je ze snel achter elkaar opeet, krijg je extra punten. Je moet alleen niet teveel risico voor de extra punten nemen, want als ze eenmaal beginnen te knipperen worden ze weer normaal. Aan de linker en rechterzijde van het veld zit een warp tunnel die je van de ene naar de andere kant brengt. Dit is handig als je snel naar de andere kant wilt en een bijkomend voordeel is dat de spoken in de warp tunnel langzamer zijn. Na het behalen van een level wordt het volgende veld weer iets moeilijker, omdat de spoken sneller worden en het effect van de Power Pellets steeds korter duurt. Na het behalen van een aantal levels volgt er steeds een kort grappig filmpje met PAC-MAN en Blinky in de hoofdrol. De formule is in principe simpel, want je hoeft alleen de bolletjes te eten en de spoken te ontwijken. Toch heb ik mij toch wel vermaakt met de originele PAC-MAN en de neiging om er nog eentje te spelen is groot.

PACMAN Museum1

Vele leuke varianten

Er zijn veel games in de compilatie die hetzelfde format gebruiken, maar dit uitbreiden. De veranderingen zijn vaak niet groot, maar bieden toch vaak een nieuwe uitdaging. In SUPER PAC-MAN vind je in het doolhof gesloten deuren die door het oprapen van sleutels automatisch geopend worden. Naast de appels die de pellets vervangen en de Super Pellets, vind je Super Power Pellets waardoor je in een reusachtige PAC-MAN verandert. Het is dan mogelijk om de spoken aan te raken en je kunt de deuren openbreken zonder de sleutels te gebruiken. Dit is een leuke variant met genoeg opties om een PAC-MAN-fan een tijd bezig te houden.

Ook PAC & PAL was vermakelijk en heeft ook deuren die je moet openen, maar in dit geval doe je dit met speelkaarten. Je moet alleen geen bolletjes verzamelen, maar losse stukken fruit. Daarnaast vind je in plaats van Power Pellets een item waardoor je de spoken kun verdoven. Ook wordt een nieuw personage, de groene Mil, geïntroduceerd die probeert het vrijgespeelde fruit naar haar nest te brengen. Gelukkig kun je haar wel aanraken en het fruit gewoon afpakken. PAC-MANIA is PAC-MAN in een 3D-jasje met de mogelijkheid om over de spoken te springen. Dit kun je niet alleen bij de spoken tactisch inzetten, maar ook bij de Power Pellets want zo kun je ze voor later bewaren. Het springen is een leuke toevoeging, maar voor de rest vond ik deze versie niet heel boeiend.

PACMAN Museum2

Nog meer leuke varianten

Dan heb je de PAC-MAN games die nog meer elementen toevoegen en meer in de buurt komen van games uit de huidige generatie. Er zijn twee versies van PAC-MAN Arrangement die beide lijken op de traditionele PAC-MAN alleen zijn er andere Power Pellets te vinden, kun je met springplanken naar andere platformen springen, kun je gebruikmaken van teleportatie punten en zijn er pijlen waarmee je kunt dashen om de spoken te verdoven of je snel uit de voeten te maken. PAC-MAN Championship Edition is een variant op de traditionele game waar je uit verschillende modi (Championship, Challenge, Extra) kunt kiezen. Je krijgt dan vijf of tien minuten om de hoogste score te halen. Het veld ligt niet bezaaid met pellets, maar als je er genoeg hebt verzameld of een stuk fruit pakt, worden nieuwe pellets neergelegd. Naast de linker en rechterzijde heb je ook twee warp tunnels aan de boven en onderkant. Hiermee heb ik me zeker vermaakt, want het was aardig verslavend om vijf of tien minuten te overleven en te proberen om de hoogste score neer te zetten.

In PAC-MAN Battle Royale neem je het op tegen drie andere spelers of tegen een speler die door de CPU wordt bestuurd. Het is de bedoeling om de Super Pellet te vinden en deze te gebruiken om je tegenstanders op te eten. Natuurlijk zijn er ook spoken waarvoor je moet oppassen, maar je kunt ook tegenstanders tegen hen aanduwen en ze zijn handig voor een paar bonuspunten. Je doet dit een aantal rondes en de speler met de meeste rondes op zijn of haar naam is de winnaar. Het is wel jammer dat er maar één CPU-speler is, want hierdoor is het wat saai. Ook zou de mogelijkheid om deze game online te spelen een goede toevoeging zijn. PAC-MAN 256 heeft een doolhof met pellets die je moet verzamelen, maar je moet naar boven bewegen, want de onderkant van het veld verdwijnt langzaam. Je komt weer de gebruikelijke spoken, fruit en Power Pellets tegen, maar je hebt maar één leven. Je moet zover mogelijk komen, maar als je doodgaat worden de gehaalde punten gebruikt om een item vrij te spelen. Dit item kun je dan in je volgende run tegenkomen en gebruiken. Het doet een klein beetje denken aan een rogue-lite en was daarom één van mijn favorieten.

PACMAN Museum3

Leuke varianten die afwijken

Als laatste heb je de PAC-MAN games die wel van het PAC-MAN thema gebruikmaken, maar afwijken van de traditionele game. PAC-LAND is een side-scroller waar je moet rennen en springen om het fruit te verzamelen en de vijanden te ontwijken. Je kunt wel op de vijanden springen, maar niet tegen ze aanlopen. Ook hier vind je Power Pellets voor de gebruikelijke effecten. Dit was vroeger een interessante game, omdat je met PAC-MAN iets anders moest doen en ik kom nog steeds niet verder dan de eerste springplank. PAC-IN-TIME is een platformer waar de Ghost Witch PAC-MAN naar een andere wereld transporteert en hij aantal velden moet doorlopen om thuis te komen. Hierdoor moet je alle pellets verzamelen om de deur naar het volgende level te openen. Je kunt verschillende items vinden die je kunnen helpen zoals een liaan die je als klimtouw kunt gebruiken, een vuurbal om vijanden uit te schakelen en luchtbel waar je mee onderwater kunt zwemmen. Om de zoveel levels krijg je een stukje van het verhaal te zien. Het kostte soms wel wat moeite om PAC-MAN op de juiste plaats te krijgen met de liaan en daarom was het soms lastig om alle pellets te pakken.

PAC-ATTACK is een vorm van Tetris met PAC-MAN in de hoofdrol. Zoals in elke Tetris-game vallen de blokken van boven naar beneden. Sommige blokken zijn (deels) opgebouwd uit spoken die ervoor zorgen dat je geen lijnen kunt maken. Om de zoveel rondes krijg je een blok met een PAC-MAN eraan die vervolgens alle spoken in zijn pad opeet waardoor alles wat daarboven zit naar beneden valt. Soms krijg je ook een fee die alle spoken in haar zicht doet verdwijnen. Dit was heel erg leuk om te doen en erg verslavend, want ik hou van Tetris. In PAC Moto moet je de vijanden van het speelveld afstoten en kun je verschillende power ups gebruiken (Power Pellet, jump, dash). Na verloop van tijd verdwijnen er stukken uit het speelveld waardoor het lastiger wordt om het te overleven. Dit is op zich vermakelijk, maar zou online beter tot zijn recht komen. In PAC ’N ROLL remix bestuur je PAC-MAN door een soort minigolfbaan waar je een x aantal pellets moet oppakken om in het volgende gebied te komen. Je kunt standaard gebruikmaken van de dash voor verdere sprongen en je hebt een rem waarmee je vrijwel meteen stilstaat. Je komt hier ook vijanden tegen die je kunt ontwijken of opeten met een Super Pellet en na een aantal velden volgt een eindbaas. Leuk om te doen maar het kan soms frustrerend zijn, omdat de besturing nauw luistert en wat oefening vereist. Er rest nog wel één vraag. Waar is MS.PAC-MAN?

PACMAN Museum 1
PACMAN Museum 2
PACMAN Museum 3
PACMAN Museum 4
PACMAN Museum 5
PACMAN Museum 6
PACMAN Museum 7
PACMAN Museum 8

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

PAC-MAN Museum+ is zeker een vermakelijke game met genoeg content om je uren of dagen bezig te houden. Ik denk wel dat het een game is om even tussendoor te spelen, want ondanks de toegang tot de vele games is de gameplay van de games zelf niet heel gevarieerd. Toch is het duidelijk waarom het wel een goede formule is, want ik heb toch de neiging om er steeds nog eentje te spelen. Dit geldt zeker voor PAC-MAN, SUPER PAC-MAN, PAC-MAN 256, PAC-ATTACK, PAC-MAN Arrangement en PAC-MAN Championship Edition. Sommige games kun je met meerdere spelers offline spelen, maar zouden beter tot zijn recht komen als je deze online zou kunnen spelen. Je kunt wel je scores van sommige games vergelijken op de leaderboards, maar dat is een schrale troost. Voor fans van PAC-MAN is het waarschijnlijk een geweldig vat aan herinneringen, maar ik vraag mij wel af of gamers die de PAC-MAN games niet kennen of nooit gespeeld hebben hier warm voor zullen lopen.

    Prima
  • Veel PAC-MAN games
  • Blijft verslavend
  • Lekker old school gaming
  • Je kunt veel titels offline samen spelen
  • Geen online multiplayer
  • Geen MS.PAC-MAN
  • BGM soms storend
  • Veel games hebben vergelijkbare gameplay
Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot PAC-MAN Museum+

Ontwikkelaar:

Bandai Namco Studios

Uitgever:

Bandai Namco

Release:

27 mei 2022

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS4
XONE
NSW
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord