Review: Pro Evolution Soccer 2011 3D Nintendo 3DS

Geplaatst: 24 april 2011 18:00
-

Er zijn bepaalde games die bijna zonder uitzondering elk jaar uitkomen op bijna alle platformen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe Call of Duty of een nieuw deel in de Need for Speed serie. Of natuurlijk een nieuwe voetbalgame in de vorm van Pro Evolution Soccer. De versie van 2011 is een tijd geleden al uitgebracht, maar met de komst van de Nintendo 3DS is daar nu nog een platform bijgekomen. Is dit 'n van de games die je moet hebben bij je nieuwe favoriete handheld?

Voetballen doe je op de console

Ik zal eerlijk bekennen dat ik al sinds het einde van het vorige millennium een echte FIFA-fanboy ben. Vanaf het begin van de jaren nul heb ik bijna alle games in de serie aangeschaft, eerst op de pc en later op de console. De PES-games hebben mij nooit echt veel gedaan en voetballen op de handheld is ook niet 'n van de dingen die ik dagelijks doe. Ook na het spelen van PES 2011 3D vind ik dat voetbalgames het best tot hun recht komen op een groot scherm en met een controller in de hand. Desalniettemin is deze handheld Pro Evo best een aardige titel. Het grootste minpunt is echter vrij verrassend: ik ben niet zo gecharmeerd van de driedimensionale effecten...

3D als extraatje

Begrijp me niet verkeerd, want wat Nintendo heeft gedaan met de 3DS is opnieuw grensverleggend, zoals we dat van ze gewend zijn. Toch is het 3D-effect in PES 2011 uiteindelijk meer een gimmick dan dat het echt iets toevoegt aan de gameplay. Er is maar 'n camerastandpunt in het spel waarin het 3D effect zinvol is en dat is de zogenaamde lijn-tot-lijn camera (die in deze game 'Player View' wordt genoemd), waarin je het speelveld verticaal ziet (dus negentig graden gedraaid vergeleken met normaal televisiebeeld). Alleen in die positie kun je gebruik maken van de diepte die de 3DS genereert, maar het is jammer dat juist dit camerastandpunt voor de rest erg weinig overzicht biedt. De 'televisie-camera' geeft bijvoorbeeld veel meer inzicht in hoe het spel zich ontwikkeld en het is dan ook veel beter om de game met deze camera te spelen. Leuk geprobeerd met dat 3D dus, maar uiteindelijk is het in PES 2011 niets meer dan een leuk extraatje.

Degelijke footie

Voor de rest is PES 2011 3D datgene wat je van een leuke voetbalgame op de handheld mag verwachten. De modes waardoor PES 2011 bekend is gorden, zoals de Master League en natuurlijk de Champions League met bijbehorende licenties zijn ook in deze versie voor de 3DS weer keurig verwerkt. Credits mogen er ook zijn voor het transfersysteem uit de Master League, die zeer gedetailleerd is en heel wat informatie geeft over het kopen en verkopen van spelers. Ook is het mogelijk om bepaalde bekende toernooien te spelen en af en toe een vriendschappelijke wedstrijd op te starten.

Streetpass

Met de Nintendo 3DS is ook een nieuw fenomeen geboren, namelijk ´Streetpass´. Is er iemand anders met een 3DS dicht bij jou in de buurt, dan kan het feest beginnen. In PES 2011 kun je Streetpass gebruiken om je te meten met anderen die de game spelen. Je tactieken en de sterkte van je team worden dan gebruikt en vergeleken met je tegenstander, om op die manier een winnaar te bepalen. Deze winnaar kan in dit geval bepaalde dingen unlocken, zoals 'classic players' en 'classic teams' (je weet wel, spelers en teams van vroeger die legendarische prestaties hebben neergezet).

Het eindoordeel van Yordi Verkroost

Als je de 3D van PES 2011 op de 3DS even wegdenkt, hou je een voetbalgame voor de handheld over die zijn zaakjes prima voor elkaar heeft. Alles wat je van een PES-spel mag verwachten is aanwezig, waaronder de beroemde Master League en de Champions League inclusief alle bijbehorende licenties. Het is alleen niet echt mogelijk om het 3D-effect weg te denken op een handheld waar juist alles om dit driedimensionale effect draait, en op dat gebied moet ik concluderen dat de game de plank een beetje mis heeft geslagen. 3D is hier namelijk niet meer dan een gimmick. Al met al dus een leuk voetbalspel, maar met een min of meer geflopte 3D-toevoeging.

    Voldoende
  • PES zoals het hoort
  • Master League
  • Champions League
  • Transfersysteem
  • 3D meer een gimmick
  • 'Player View' slaat plank mis

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Pro Evolution Soccer 2011 3D

Ontwikkelaar:

Konami

Uitgever:

Konami

Release:

25 maart 2011

Nintendo 3DS

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord