Review: Pro Evolution Soccer 2013 Xbox 360

Geplaatst: 24 september 2012 11:00

Voetbal is emotie, zo zegt men. Eens was dit duidelijk zichtbaar in de twee kampen die zich in gameland hadden gevormd. Of je speelde FIFA, of je speelde PES. Na wat jaren van stagnatie gooide Konami het roer van de Pro Evolution Soccer reeks met het 2011 deel volledig om. Dat dit niet meteen de beste footy ooit zou opleveren, dat wisten ze zelf ook, maar met wat jaartjes schaven zou dit echter toch goed moeten komen. De concurrent gaat echter als een bezetene, niet alleen qua verkoop, maar ook gezien de kwaliteit. Pro Evolution Soccer 2013 bouwt door op het fundament dat de afgelopen twee jaar is gezet, maar bovenal, verbetert zichzelf aanzienlijk.

Meer van hetzelfde

PES 2012 stelde in mijn ogen lichtelijk teleur. Er werden weliswaar tal van vernieuwingen geïntroduceerd, de afwerking van deze afzonderlijke elementen liet helaas nog wat te wensen over, wat net iets te vaak leidde tot frustratie. PES 2013 gooit weer met een groot aantal nieuwe termen, maar vernieuwt in wezen een stuk minder, en focust zich daardoor vooral op het verbeteren van eerder toegevoegde aspecten. Zo is het besturen van een tweede speler flink uitgediept en verbeterd, is de AI van een veel hoger niveau en biedt de toevoeging van handmatig passen en schieten een nieuwe dimensie aan elk balcontact.

Tactiek

Het centrale thema van PES 2013 is wellicht tactiek. Je wordt overspoeld met mogelijkheden waar je je tactisch inzicht goed in kwijt kunt. Daarom is het niet onverstandig wat trainingen te doorlopen alvorens te beginnen aan de game. Sinds vorig jaar is het mogelijk om een tweede speler opdracht te geven om bijvoorbeeld de diepte in te gaan, nu kun je echter ook exact de richting aangeven waarin jij hem graag ziet lopen. Dat het besturen van twee analoge knuppels enige hersenactiviteit vereist, dat is geen geheim. Oefening baart echter kunst en als de speler die jij persoonlijk diep hebt gestuurd jouw splijtende steekpass in ontvangst neemt en wellicht omtovert tot doelpunt, dan is een glimlach al snel geboren. Ook als je geen tweede man bestuurt, begrijpen je teamgenoten dat ze op bepaalde momenten een sprint in moeten zetten of juist even in moeten houden. Dient zich echter geen aanspeelmogelijkheid aan, dan wordt je wellicht verrast door een opkomende back. Al met al is de kunstmatige intelligentie van je medespelers erg prettig te noemen. Ook schemeren de tactische mogelijkheden door in het strategie menu, waar je je spelers op de millimeter nauwkeurig op het veld kunt plaatsen en meteen kunt zien, zonder iemand te hoeven wisselen, hoe een wisselspeler het zou doen op een voor hem onbekende plaats in het veld. Bovendien kun je vier tactieken opslaan, bestaande uit zowel opstelling als manier van spelen, waartussen je in de wedstrijd met een druk op de d-pad gemakkelijk kunt wisselen. Zeer handig en iets wat ik meerdere keren in een wedstrijd met succes gebruik.

Handmatig

Naast de verbeterede AI en het heerlijke strategie menu, is het nu mogelijk om handmatige (steek) passjes te geven, of handmatig je schot af te vuren. In het begin wuifde ik dit onwetend weg, denkend dit nooit nodig te gaan hebben. Verdiep je je hier echter in, dan zul je zien dat deze mogelijkheden op bepaalde momenten in een wedstrijd van cruciaal belang kunnen zijn. Druk je de linker trigger in, dan verschijnt er een pijl op het veld waarmee je precies kunt mikken waar de bal heen zou moeten gaan. Zo zul je die splijtende steekpass kunnen geven die anders wellicht onderschept zou worden door een verdediger, of de bal vanaf randje zestien in de bovenhoek kunnen plaatsen. Je zult dit echter niet bij elke bal gaan gebruiken, want de paar tellen dat je nodig hebt om je pijl de goede richting op te laten wijzen zijn soms al net een paar tellen te veel. Ook is er nu een FIFA-achtige manier van instappen toegevoegd. Dit verwezenlijk je door de knop om druk te zetten tweemaal in te drukken, hierdoor stapt je verdediger in, en kun je op belangrijke momenten de bal veroveren om hierna meteen tot counter over te gaan. Een zeer handige toevoeging, ware het niet voor het feit dat zo'n tachtig procent van de keren dat je dit zult gebruiken, dit zal resulteren in een vrije trap, met vaak een gele kaart als gevolg. Jammer.

Gedrag

Je medespelers hebben zoals ik eerder al zei, een vrij hoog IQ en vernuftig inzicht. De tegenstander, en dan vooral de wat mindere teams, schommelen echter vrij hevig in kwaliteit. Vaak vervalt je tegenstander in een tactiek waarbij ze alles wat ze achterin veroveren naar voren pegelen, ook wel bekend als de lange bal, maar dan vaak zonder ontvangend eind. Op andere momenten komen de vleugelspelers echter zeer goed op, gooien ze de bal voor, en knalt de diepe spits de bal met een volley in de kruising. Misschien een opleving, maar eentje die net iets te vaak voorkomt en vooral vervelend is als in de statistieken te zien is dat je tegenstander slechts een enkel schot op goal heeft weten te creëren en dat nou net de gelijkmaker blijkt te zijn. De scheidsrechter is echter zeer prettig. Deze laat veel doorgaan, waardoor het spel een aangenaam, van zichzelf al laag, tempo behoudt, en grijpt snel naar kaarten bij vieze overtredingen. Grensrechters willen echter nog wel eens zeer laat vlaggen, maar hier wen je na enige tijd wel aan. Tot slot nog even terug naar de voetbaltalenten, om precies te zijn, de keeper. Deze was voorheen niet heel erg betrouwbaar, en maakt dat in dit deel deels goed. De goalie bokst harde afstandsschoten vaak goed naar zijkant en heeft op zijn tijd zeer goede reflexen. Moet de keeper echter uitkomen, dan blijft hij vrij vaak geruisloos staan, terwijl de bal rakelings langs hem wordt gespeeld en resulteert in een goal. Ook besluit hij te vaak gemakkelijke ballen los te laten, wat meer dan eens zal resulteren in een goal uit de rebound. Al met al doet de goalkeeper, mits je hem niet laat uitkomen, wel een stap vooruit en bederft gelukkig niet de gehele ervaring.

Nederlands elftal tot ziens

Een voetbalgame hoort een jaar mee te gaan en aan modes dan ook geen gebrek. Wederom is de gehele UEFA Champions League gelincenseerd, evenals de voor ons vrij irrelevante Copa Santander Libertadores. De in mijn ogen wat saaie Become a Legend modus is weer van de partij evenals wonderkind de Master League. De Master League is zoals vanouds zeer vermakelijk, ook al proberen je irritante secretaresse en een slakkentempo je helemaal uit deze geliefde modus te halen. Bovendien kun je lekker aan de gang met alle Eredivisieclubs, maar stelt de rest van de gelicenseerde teams zwaar teleur. Zo is Manchester United de enige correcte Engelse club en zijn Bayern München en Schalke 04 dit in Duitsland. Ook het Nederlands elftal bestaat weer eens uit de meest vreemde spelers, terwijl onze zuiderburen gewoon kunnen pronken met hun sterspelers. Ook online heb je een schare aan mogelijkheden. Natuurlijk kun je een losse wedstrijd voor spek en bonen spelen, maar wil je wat dieper, dan kun je je wellicht vinden in de online Master League. Ook zijn er competities en kun je spelen om te stijgen in het klassement.

Gras oogt als onkruid

Audiovisueel is Pro Evolution Soccer 2013 niet heel speciaal. Bekende spelers zijn herkenbaar, maar de stadions zijn dood en het gras oogt als onkruid. Het commentaar is niet aangepakt en vraagt er dan dus ook om uitgezet te worden, evenals de tergende muziek in de menu's, bestaande uit een playlist van maar liefst acht hele nummers, met mislukt popidool Michel Teló als dieptepunt. Tot slot zijn ook veel animaties nog steeds wat houterig, verdwijnen er soms wat ledematen in rompen en kakt de framerate, ook offline, nog wel eens een paar seconden in. PES 2013 focust zich dus vooral op het tactische spel, wat aangenaam is, maar om de gehele decoratie van de game daarom volledig te negeren"

Het eindoordeel van Ruud Oomens

Pro Evolution Soccer 2013 vernieuwt minder dan het vorige deel, maar verbetert juist aanzienlijk. PES is tactischer dan ooit, met ontelbare mogelijkheden, maar levert daardoor wel wat snelheid in. Je medespelers zijn een genot om in je team te hebben, de tegenstander en keeper schommelen in kwaliteit, maar de scheidsrechter is prima. Aan modes geen gebrek, zowel off- als online is er genoeg te doen, met de Master League als hoogtepunt, ook al is deze wat trager. De aankleding van de game is niet om over naar huis te schrijven en ook wat kleine technische problemen zijn jammer. De licenties blijven, zoals we gewend zijn, een drama, maar al met al blijft Pro Evolution Soccer 2013 een plezier om te spelen en kunnen vooral de tactische voetbalgoden onder ons hun lol op.

    Goed
  • Tactisch
  • AI medespelers
  • Master League
  • Aankleding
  • Licenties
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Pro Evolution Soccer 2013

Uitgever

Konami

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3

Releasedatum

21 september 2012

Ontwikkelaar

Konami

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord