Star Renegades

 • Ontwikkelaar Massive Damage
 • Eerste releasedatum 8 september 2020
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
 • Genre RPG , Strategie , Roguelike
 • Gameliner score

Review: Star Renegades - Een turn-based RPG hoogstandje - Pc

Een interplanetaire rebellie vecht tegen een kwaadaardig autoritair rijk. Nee, het gaat dan niet om een nieuwe Star Wars-game, maar een tactische, turn-based RPG met rogue-like elementen genaamd Star Renegades. Deze game is van de uitgever Raw Fury en de ontwikkelaar Massive Damage, die sommigen misschien wel herkennen van de retro strategie RPG Halcyon 6: Starbase Commander. In Star Renegades is het aan jou de taak om een groep van rebellen te leiden in gevechten tegen sterke, en minder sterke, vijanden. De game ziet er mooi uit, maar is de gameplay ook een knap staaltje werk? Lees vooral verder voor het antwoord!

onbekend

Onderdeel van de opstand

Welkom in het heelal, waarbij het aan jou de taak is om te voorkomen dat meerdere werelden in verschillende realiteiten worden overheerst door een uit de klauwen gelopen waanzin idee. Dit verhaal is niet per se origineel, maar intrigerend is het zeker. Laten we beginnen bij het begin om het wat duidelijker te maken, zoals Star Renegades het ook voor mij helder heeft gemaakt. De tactische turn-based RPG opent met een intro die zo uit een anime had kunnen komen, waarin een tipje van de sluier wordt opgelicht over de strijd tussen het verzet en de slechteriken genaamd The Imperium. Je begint als Wynn Syphex, een aanhanger van de rebellen. Zij streed samen met haar oudere broer Davion voor vrijheid in onderdrukte werelden. Nadat Davion is vermoord tijdens een gevecht met een vijandige Firewulf, kan Wynn niet in haar eentje doorgaan. Daar komen je eerste teamgenoten in beeld die zich aansluiten bij de Renegades, ofwel jouw groepje van rebellen. Samen met hen en anderen die zich terloops bij het verzet voegen, moet je ervoor zorgen dat de Titan Core niet in handen komt van The Imperium. Voor nu gebruiken ze namelijk kleine poorten waarmee ze dimensies kunnen overbruggen en werelden kunnen innemen. Met de Titan Core kunnen ze echter hele vloten naar andere werelden en dimensies sturen om alles te overheersen, en dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling.

Zonder team zou je het ultieme doel, het voorgoed verslaan van The Imperium, niet behalen. Elk teamlid heeft namelijk diens eigen specialiteit, die aanvullend werkt op de kunsten van andere personages. Zo is bijvoorbeeld Wynn een Valkyrie die veel schade kan toebrengen, vijanden kan uitdagen en armor kan vernietigen. Hierdoor is Wynn goed in aanvallen, maar is ze in andere vaardigheden minder kundig, zoals het leveren van support. Daar komt dan een personage die kan healen of beschermen goed van pas. Het strategisch nadenken begint dus al bij het nauwkeurig uitkiezen van uit welke rollen je team bestaat. Het eindigt daar echter totaal niet. Star Renegades biedt talloze factoren die personages en teams beter of slechter maken. Hoe verder je bent in de game, hoe meer opties je daarin hebt. Elke rebel heeft bijvoorbeeld een perk waar je uit kunt kiezen. Deze perks worden beschikbaar gesteld, wanneer je genoeg informatie hebt verzameld door het winnen van gevechten. Het personage Maryadi Penrave, die de rol van verdediger heeft, kan bijvoorbeeld schilden bij de tegenstander weghalen wanneer zij de aanval ‘Smash’ gebruikt. Daarnaast heeft elk teamlid verschillende uitrustingen die ze kunnen dragen. Waar de één zwaarden kan dragen, kan de ander geweren gebruiken, die natuurlijk hun eigen voor- en nadelen met zich meebrengen. Niet alles is echter vanaf het begin beschikbaar, wat maar goed ook is, want anders zou de game veel te makkelijk en eentonig worden. Wanneer bijvoorbeeld personages een level omhoog gaan, zijn er vaak nieuwe aanvallen beschikbaar. Daarnaast is uitrusting gebonden aan een bepaald level en moet je die uitrusting vinden of kopen. Door al deze mogelijkheden moet je blijven nadenken wat de beste opties zijn, zelfs bij zoiets simpels als het kiezen wie van je squad een level omhooggaat.

onbekend

Maak je klaar om te vechten

Wanneer je dan je team op een rijtje hebt, kun je de reis afleggen naar één van de vier werelden om die te verdedigen tegen de bezetting van The Imperium. Het combat-systeem is waar een RPG als Star Renegades uiteindelijk om draait en is dus zeker niet simpel gehouden door ontwikkelaar Massive Damage. Gelukkig is er een uitgebreide tutorial die alle details van de tactische turn-based combat uitlegt. Te beginnen bij dat Star Renegades een tijdlijn heeft met alle acties die gedaan worden. Je kunt daardoor zien wat de tegenstander van plan is om te doen en dan kun je alvast daarop inspelen. Onder de tijdlijn is het gevechtsgebied waar boven de personages de effects, actions, shields, health en armor getoond wordt. Wanneer er echter meerdere personages aan één kant staan, levert dat nog wel eens wat chaos op, omdat dan die bars met elkaar overlappen. Wanneer het dan tijd is om je eigen aanval te kiezen, kun je al zien wat voor invloed dat ongeveer heeft op de tegenstander. Hierdoor zie je onder andere of je aanval een crit wordt, ofwel een aanval die voor de aanval van de tegenstander wordt uitgevoerd en je daardoor een bonus krijgt. Het belangrijkste is echter nog wel dat er getoond wordt hoeveel health, shields en armor er wegvalt. Door al die onderdelen kun je goed kiezen wat jouw plan van aanpak is en of dat verdedigen of aanvallen is. Dit is trouwens afhankelijk van je tegenstander. Elke tegenstander heeft namelijk ook zijn eigen specialiteiten en zwakheden, die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een normale aanval wel effect heeft en een heavy aanval niet. Dat is nog niet eens alles van het combat-systeem. Er zijn ook staggers, breaks, core damage en fury voor het genereren van combos en hebben de formaties van je squad allemaal invloed op het verloop van het gevecht. De gevechten lopen heel soepel en je kunt zelfs de aanvallen doorspoelen, mocht je het te saai vinden om steeds alle coole animaties te bekijken.

Een gevecht niet winnen hoort er natuurlijk bij, dus wat nou als je verliest? Daar komt dan een befaamd roguelike-element om de hoek kijken: permadeath. Zodra elk teamlid is verslagen, krijgt je tegenstander een promotie en verbeterde stats, terwijl jij van voor af aan moet beginnen. Nou, niet helemaal opnieuw dan. Tijdens het spelen ontgrendel en verzamel je namelijk bijvoorbeeld intel en nieuwe van leden de Renegades die blijvend zijn voor het vervolg van de game. De permadeath zorgt er ook voor dat je goed je pad moet uitstippelen, zodat je niet al te veel moeilijke vijanden tegenkomt. Of juist wel, als je houdt van een uitdaging. Na elk gewonnen gevecht krijg je naast de beloningen van DNA om je personages te levellen, intel en credits. Je krijgt in ieder geval wat shields terug en je kunt zo nu en dan wat health krijgen. Zo veel is dat echter ook niet, dus daar moet je mee oppassen. De realiteit waarin je hebt verloren is trouwens niet meer te redden van de ondergang. Maak je maar geen zorgen, er zijn talloze andere dimensies die nog wel te bevrijden zijn. Je moet immers de tegenstanders nog bewijzen dat ze die promotie niet verdienen. Vooral de bosses hebben nogal wat commentaar via tekstballonnen onderin het scherm, dus dan is het altijd fijn om met de winst te vertrekken. Wanneer je opnieuw begint, is het niet een kwestie van dat alles hetzelfde is. Elke playthrough is uniek en houdt het uitdagend door met je mee te groeien.

onbekend

De wondere werelden van Star Renegades

Star Renegades is echter zoveel meer dan alleen de combat. De omgevingen zijn daar een bewijs van. Ten eerste zijn er vier werelden die er stuk voor stuk prachtig uitzien door de pixel art gecombineerd met 3D-lightning en -effecten. Daarbij is de omgeving niet alleen maar om bij weg te kwijlen. Er zijn ook verschillende interactieve mogelijkheden die worden aangegeven door vraagtekens. Een tempel, een Titan Hand, Mushrooms en Titanic Obsidian geven allemaal informatie en dialoog tussen personages wanneer je die tegenkomt in de werelden. Hoewel de reacties van de personages gebaseerd zijn op hun eigen persoonlijkheid, is wat ze zeggen wel steeds hetzelfde. Het is dus niet de moeite waard om telkens zo’n vraagteken aan te klikken met de hoop dat er wat nieuws is. Armor stations, DNA stations, shield stations, healing kits (die wel wat vaker mogen voorkomen), Imperium Tech crates en credit crates behoren allemaal tot de mogelijkheden in de werelden om je een handje te helpen. In je thuisbasis kun je het café bezoeken, nieuwe wapens, upgrades/extra’s kopen, leden voor de Renegades werven en missies starten. The Imperium heeft ook een basis die gelukkig toegankelijk is voor de rebellen, waar alle tegenstanders en hun stats te vinden zijn. Deze omgevingen worden ondersteund door chille retromuziek en de geluidseffecten tijdens de gevechten voegen enorm toe aan de game-ervaring.

Wanneer je een bezette wereld betreedt, wordt je team geleid door de droid J5T-1N die per dag drie gebieden kan doorbreken. Wanneer dat is gebeurd, arriveert de nacht. Samen met je groepje rebellen zit je bij een kampvuur om kaarten met elkaar uit de delen die bij volgende gevechten goed van pas komen. Je kunt healen, extra shields krijgen, snellere aanvallen en ga zo maar door. Door het geven van zulke kaarten aan andere teamleden, verhoog je de relatie met diegene. Zodra je dan een hoger niveau van vriendschap behaald, geeft dat voordelen qua combat, zoals combos die je kunt uitvoeren, extra health en meer shields. Het strategisch nadenken gaat zodoende een stuk verder dan alleen de gevechten en deze opties zorgen er dan ook voor dat Star Renegades zich onderscheidt van de zoveel andere gepixeleerde turn-based games.

onbekend

Het eindoordeel van Dionne Lips

Star Renegades is een originele game, terwijl het trouw blijft aan de klassieke elementen van een rogue-like tactische turn-based RPG. Het combat-systeem is complex, maar duidelijk, waardoor elk gevecht uniek is en entertainend blijft. Star Renegades biedt tevens meer dan alleen toffe turn-based gevechten. Zo is er onderlinge dialoog (ook al is die uiteindelijk wat eentonig), de overnachtingen rond een kampvuur om via kaarten je team klaar te maken voor het volgende gevecht, een hondje dat je kunt aaien in het café en verschillende interacties met de omgeving. Het design van de game is prachtig gedaan evenals de persoonlijkheden die zijn gegeven aan de verschillende personages. De vette achtergrondmuziek en geluidseffecten maken het helemaal af. Star Renegades is zelfs geschikt voor mensen die normaal niet van gepixeleerde, turn-based strategiegames houden.

 • Pluspunten
 • Diepgaande gameplay
 • Connectie met personages
 • Prachtig game design
 • Er is meer dan alleen vechten
 • Uitdagend
 • Aaibare hond in het café
 • Minpunten
 • (Aanvankelijk) te weinig kansen om te healen
 • Herhalend dialoog
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?