SuperPower 3

 • Ontwikkelaar GolemLabs
 • Eerste releasedatum 7 oktober 2022
 • Platformen Pc
 • Genre Simulatie , Strategie
 • Gameliner score

Review: SuperPower 3 - Waar is de game? - Pc

Games geven ons de mogelijkheid om in de voetstappen van anderen te treden en te doen wat we in het echte leven niet kunnen. Tenzij je zin hebt om in de politiek te gaan en leider te worden, terwijl iedereen loopt te klagen. Wanneer dat gebeurt in een game als SuperPower 3 dan stap je gewoon over op een dictatuur en schaf je de vrijheid van meningsuiting af. In een game mag alles dus je hoeft je nergens zorgen over te maken. Hoe leuk dat ook klinkt, voor Superpower 3 is het niet de redding. Als je dacht dat de release van Cyberpunk 2077 dramatisch was en de game allerlei beloofde onderdelen miste dan heb je SuperPower 3 nog niet opgestart. Moet je ook zeker niet doen, want je kunt SuperPower 3 niet eens een game noemen.

Eventjes terug naar het begin

In 2004 kwam er een moderne geopolitieke simulatie game genaamd SuperPower 2 uit, waarin je als leider van een land van alles moest regelen. Denk daarbij aan het regelen van de uitgaven, investeren in economische sectoren en het modern houden van je leger. Ik heb deze game nooit gespeeld, maar afbeeldingen laten zien dat je flink wat menu’s voor je kiezen krijgt. De gameplay is vooral gericht op het aansturen van je soldaten en tanks. SuperPower 2 werd door fans van het genre wel dergelijk goed ontvangen. Die fans hebben achttien jaar moeten wachten op een vervolg en als je de bovenstaande trailer bekijkt, oogt het derde deel zo slecht nog niet. In de praktijk is dat een compleet ander verhaal. Ik speel eigenlijk nooit van dit soort simulatiegames en dacht in eerste instantie dat SuperPower 3 gewoon niets voor mij was, maar zelfs dan kun je de ogen niet sluiten voor een hele lijst aan problemen.

Het begint al bij het opstarten van de game. Na een laadscherm van een aantal minuten kom je in een menu terecht, waarin je kunt kiezen uit singleplayer of multiplayer. Bij de singleplayer kun je kiezen uit een aantal scenario’s zoals het verbeteren van de relatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea of de crisis rondom de vele natuurrampen in Haïti. Als je daar geen zin in hebt, is er ook een sandboxmodus. Naast de lange laadtijden klinkt de game op dat moment nog steeds goed en ook het volgende menu oogt nog redelijk. Je mag namelijk je eigen personage creëren. De nationaliteit, taal en het geloof van je personage hebben invloed op je leiderschap. Ik maakte een Spaanse Europees die het boeddhisme aanhing en liet hem vervolgens regeren over Georgië. In de praktijk merkte ik eigenlijk vrij weinig van deze effecten, dus ik kan niet eens zeggen of het wel invloed heeft. Maar ach, ik ben iemand die een uur bezig is met het maken van mijn eigen personage in RPG’s dus de uitgebreide customisatie beviel mij wel.

SuperPower 3 Je Eigen personage

Een wereld vol ellende

Vol goede moed begon ik dan ook aan mijn leiderschapsrol om vervolgens alleen maar vraagtekens te zien. In mijn gedachten dan, want ze waren niet te zien op het scherm zelf. Daar stonden allerlei onhandige en lelijke menu’s met icoontjes die nietszeggend zijn en de helft van de tijd niet eens inladen. Met de economie van mijn land ging het ook niet denderend en investeren in de verschillende sectoren was niet eens mogelijk. Blijkbaar moet je eerst de gezondheidszorg, het onderwijs en dergelijke compleet vergeten om zo wat geld binnen te halen. Alle sliders stonden bij mij in ieder geval op nul. Bij de sectoren zie je vervolgens hoeveel werkeloosheid er is, of het een publieke of privésector is, en hoeveel winst of verliest het maakt. Blijkbaar is dit allemaal gelinkt aan de hoeveelheid geld die je erin hebt geïnvesteerd, maar eerlijk gezegd weet ik dat niet zeker. SuperPower 3 legt namelijk helemaal niets uit en als je toch informatie wilt dan opent de game opeens je browser en krijg je toegang tot Wikipedia. Het was blijkbaar te veel moeite om een tutorial of codex toe te voegen aan de game.

Na gefrustreerd de game afgesloten te hebben probeerde ik het de volgende dag nog een keer. Ditmaal als leider van Noord-Korea, waarin je de productie van vlees, energie en ontbijtgranen moet verhogen. Na weer alle gezondheidszorg naar nul te hebben geschroefd, lukte het mij om dit te bereiken. Er zat niet heel veel diepgang in, hoor. Ik heb gewoon wat geld geïnvesteerd en flink wat minuten gewacht. Je kunt gerust een kopje koffie zetten tijdens het spelen, want je kunt de tijd niet versnellen. Zit je vijftien minuten te wachten om te zien of je investering ook daadwerkelijk iets doet. Daar blijft het echter niet bij. Als het gaat om de politiek dan kun je op nationaal gebied niets bereiken. Op internationaal gebied zijn er veel icoontjes te vinden en kun je bondgenootschappen sluiten en andere verdragen. Er werd mij echter telkens vertelt dat mijn relatie met het specifieke land niet hoog genoeg is, waardoor het verdrag werd afgekeurd.

SuperPower 31

Zet de troepen maar in

Dan gaan we toch gewoon op oorlogspad? Ook dat is allemaal niet eenvoudig. Naast dat de icoontjes van de soldaten soms verdwijnen of niet reageren op de commando’s is de markt ook nog eens leeg. De game gaf aan dat ik troepen kon importeren, maar vervolgens verscheen er niets in beeld. Je ziet je troepen sowieso niet. Het inzoomen totdat je een stad zit, is onderdeel van de trailer, maar zo werkt het in de game niet. De aarde is gewoon een grijze bol met daarop vlaggenstokken. De vlaggen die eraan hangen zijn totaal niet te zien dus je geografische kennis wordt wel getest. Alle vliegvelden in de wereld worden wel getoond, maar hier kun je niets mee. Met wat hulp van het internet kwam ik erachter dat je wat instellingen moest veranderen, maar dat gaf nog meer problemen. Het zorgde ervoor dat de aarde verdween, alles zwart werd en ik nergens meer op kon klikken. Daarnaast kreeg ik tijdens het oorlog voeren de melding dat een provincie van mijn land te maken had met vijandige troepen. Allemaal leuk en aardig, maar die provincies worden niet fatsoenlijk op de map aangeduid.

Dan hebben we nog de industrie waar je in moet investeren, maar als je pech hebt dan werken de sliders amper. En als het wel werkt, blijft het een ingewikkeld verhaal. Zelfs als een specifieke industrie eindelijk wat winst genereerde bleek dat een aantal minuten later opeens niet meer het geval te zijn. Sowieso heb ik overal op geklikt in de hoop dat er meer opties waren om de koers van het land te bepalen. In de praktijk krijg je veel informatie voor je kiezen, maar krijg je amper de mogelijkheid om zelf de regelingen te treffen. Als het gaat om de geheime diensten kon ik mijn agenten wel van alles laten doen, maar ook hier geldt dat de uitkomst niet heel interessant is. En dan heb ik het nog niet over de problemen rondom het draaien van de game. Je kunt de resolutie niet aanpassen en tijdens het spelen was mijn computer van plan om op te stijgen. Het idee van optimalisatie kun je dus ook al vaarwel zeggen. SuperPower 3 is niet eens een game te noemen en bevindt zich blijkbaar nog ergens in de alpha-stage. De hoeveelheid bugs zijn niet op twee handen te tellen en maken de game nog slechter dan het al is.

SuperPower 3 je eigen leger

Het eindoordeel van Anita van Beugen

Wat valt er te zeggen over een game die geen gameplay heeft en ook nog eens vol zit met bugs. Je moet van geopolitieke simulatie games houden, maar nieuwkomers worden ook niet bij de hand genomen. SuperPower 3 heeft geen tutorial en biedt weinig informatie. Je krijgt simpelweg wat menu's voor je neus en je moet zelf alles uitvogelen. In de praktijk betekent dit dat je lang moet wachten als het überhaupt al werkt. Het gebeurde maar al te vaak dat sliders niet werkte of soldaten de commando's niet opvolgde. Voeg daar nog aan toe dat de afbeeldingen, icoontjes en soms zelf de wereld niet laden en je hebt een niet werkende game. Het beste onderdeel van SuperPower 3 is dan ook het creëren van je eigen personage, terwijl het in principe nutteloos is, want het heeft geen effect op de gameplay. De enige conclusie die ik kan trekken, is dat SuperPower 3 je geld absoluut niet waard is.

 • Pluspunten
 • Meerdere scenario's
 • Creëren van je eigen personage
 • Minpunten
 • Geen tutorial
 • Game geeft geen informatie
 • Geen gameplay
 • Onduidelijk interface
 • Draait ontzettend slecht
 • Geen eigen partij kiezen
 • Bestaat vooral uit wachten
 • Vol met bugs
 • Map is leeg en toont niets
 • Resolutie niet aanpasbaar
 • Textures en icoontjes laden niet
 • Knoppen en sliders werken amper
Gameliner Score
Afschuwelijk

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?