Test Drive Unlimited 2

 • Ontwikkelaar Eden Games
 • Eerste releasedatum 11 februari 2011
 • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3
 • Genre Racing , Open-World
 • Gameliner score

Review: Test Drive Unlimited 2 - Xbox 360

Het moge bekend zijn dat ik een groot liefhebber ben van racegames. Of het dan arcade of extreem realistisch is, maakt me niet zoveel uit. Zolang de auto maar doet wat ik wil. En wat dat betreft vond ik Test Drive Unlimited een heerlijke game. Heerlijk rondcruisen in exclusieve bolides over een zonovergoten eiland met retestrakke besturing. Wat wil je nog meer?

Meer content

In Test Drive Unlimited 2 is men nog een stap verder gegaan. Zo kunnen we cruisen over een nieuw eiland, Ibiza (Oahu is ook weer van de partij), en heeft men een dag/nacht cyclus toegevoegd, samen met veranderende weersomstandigheden. Daarnaast heeft men meer details aan de omgevingen toegevoegd. De grootste verandering zit hem in de toevoeging van een heel sociaal gebeuren rond jouw personage. Races zijn nu meer dan losse evenementen, maar vormen onderdeel van een compleet toernooi, dat door tussenfilmpjes aan elkaar wordt geplakt en gepraat. Gepraat doormiddel van een mobiele telefoon, waarop je regelmatig wordt gebeld met een uitnodiging voor een bepaalde race. Helaas zijn de dialogen van de personages wat twijfelachtig en zijn ze ook niet zo heel best geanimeerd. Maar wie geeft daarom? We spelen immers een racegame. Wie de Sims wil spelen gaat maar " de Sims spelen ofzo.

Net even anders

Het racen zelf is echter ook wat veranderd. Wanneer je met een controller speelt, zul je merken dat auto's een stuk directer reageren, waardoor ik in het begin flink moest wennen. Na de vele uren die ik tot nu toe in TDU2 heb gestoken, moet ik concluderen dat er prima mee te racen is, maar dat ik stiekem toch terugverlang naar de besturing uit het eerste deel. Datzelfde geldt overigens ook voor het grafische aspect. Zoals aangegeven in de vorige alinea, heeft men flink wat details toegevoegd, maar wat mij betreft hadden ze dit kunnen laten. De framerate is minder stabiel en details in de omgeving springen vaker opeens tevoorschijn dan je zou wensen. Of dit te wijten is aan de Xbox 360-hardware of aan het programmeerwerk bij Eden, durf ik niet te zeggen. Laten we het laatste hopen, want dan valt er wellicht nog wat te patchen.

Niet zo netjes

Technisch mag TDU2 dan ietwat tegenvallen, uiteraard zijn er nog steeds duizenden kilometers asfalt die ontdekt moeten worden en heb je weer keuze uit een keur aan blinkende bolides van de meest exclusieve fabrikanten. Waarbij Lamborghini, dat in het eerste deel wel van de partij was, een opvallende afwezige is. Wellicht kunnen we de Murci'lago's en Gallardo's later nog verwachten in de vorm van DLC, maar laat het dan wel gratis zijn alstublieft. Zo is het eigenlijk al te gek dat er betaald moet worden voor DLC in de vorm van een casino, waar je met andere spelers online wat kunt gokken en socializen. Het zal de ronkende marketingmachine wel zijn geweest die hierachter zit, maar helemaal netjes is het niet. Mede doordat de game voelt en oogt alsof het team ontwikkelaars nog niet volledig klaar was toen TDU2 naar de drukker ging, waardoor je toch al een game in handen krijgt die nog niet helemaal af voelt.

TDU2 zit namelijk boordevol content, maar kent links en rechts heel wat scherpe randjes. Alle races uit het eerste deel zitten er weer in. We gaan dus weer auto's bezorgen, tijdritten afwerken, racen tegen computergestuurde tegenstanders en online, lifters oppikken en ga zo maar door. Ditmaal echter met verschillende varianten, waardoor er net wat meer afwisseling is. Maar in alles voelt TDU2 als een ongeslepen diamant. Het ziet er daarom naar uit dat we de komende periode nog heel wat patches kunnen verwachten. Iets wat overigens niet geheel ongewoon is bij een game van een dergelijke omvang.

Het eindoordeel van Klaas Kuipers

Na het spelen van Test Drive Unlimited 2 ben ik nog niet onverdeeld enthousiast. In vergelijking tot het eerste deel zijn er een aantal zaken gewijzigd die gewoon ongewijzigd hadden moeten blijven en zijn andere zaken bij het oude gebleven, terwijl ik deze juist graag anders had gezien. Van de besturing had men wat mij betreft moeten afblijven en op grafisch gebied heb ik liever een racegame die soepel loopt dan eentje die bomvol details zit. Leuke toevoeging is dat je nu wel vrij kunt rondlopen in je zuurverdiende villa's. Jammer is dan weer dat je in de garage vervolgens niet in een auto kan stappen, om hem vervolgens zelf naar buiten te rijden. Daarnaast heeft het hele verhaal ook weinig om het lijf en fantaseer ik liever helemaal mijn eigen verhaal, terwijl ik heerlijk rondcruise in een vette bolide. En dat laatste is gelukkig wel weer mogelijk. Dus ondanks de kritiekpuntjes toch een dikke voldoende en een aanbeveling om deze game in huis te halen.

 • Pluspunten
 • Een nieuw eiland
 • Vrij rondlopen in huizen en clubs
 • Online vrij rondracen
 • Offroad racen
 • Minpunten
 • Gewijzigde besturing
 • Pop-up
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?