The First Descendant - Sci-Fi actie met een kanttekening

Geplaatst: 11 juli 2024 10:00
Aangepast: 16 juli 2024 11:26
-

In de toch al overvolle arena van looter-shooters arriveert The First Descendant met een prima entree. Deze third-person coöperatieve actie-RPG is ontwikkeld door de makers van Maplestory (Nexon Games) en combineert een vertrouwde sci-fi esthetiek met een gameplay die je flink laat grinden. Maar is dit genoeg om de aandacht van doorgewinterde spelers vast te houden? Dat ga ik je vertellen in deze review, dus blijf even hangen!

Verhaal: De buitenaardse dreiging

Stap in een futuristische wereld vol mysterie en dreiging, waar jij als Descendant de laatste hoop van de aarde bent tegen de Vulgus, een kwaadaardige buitenaardse invasie die het voortbestaan van de mensheid bedreigt. Deze aliens hebben het voorzien op de energiebronnen van de planeet en zijn vastbesloten om alles en iedereen te vernietigen die hen in de weg staat. De mensheid heeft zich georganiseerd in de stad Ingris, een bastion van hoop en verzet. Hoewel het verhaal soms aanvoelt als een verzameling bekende tropen, zijn de personages en hun achtergrondverhalen boeiend genoeg om je nieuwsgierigheid te wekken. De sci-fi atmosfeer doet je ongetwijfeld denken aan dé reuzen in dit genre, zoals Warframe en Destiny 2.

De tactische gevechten van The First Descendant zijn op zich wel spannend, en vragen om snelle reflexen en verstandige beslissingen. Dat geldt zeker voor de intense boss fights, die toch wel wat strategisch inzicht en samenwerking vragen. Elke confrontatie met deze gigantische vijanden is een klein spektakel op zich, waarbij je nauwkeurig moet mikken op zwakke punten en voortdurend in beweging moet blijven om te overleven. Dit alles zorgde er bij mij voor dat ik zo nu en dan toch wel even op het puntje van mijn stoel zat. Veel minder spannend is de weg naar die bazen. De missies in The First Descendant bieden namelijk bar weinig variatie en voelen vaak als een herhaling van wat we al kennen. Roei alle vijanden uit, bescherm een doelwit, of gebruik een speciaal voorwerp. Je kent het riedeltje na verloop van tijd wel. Volgens de marketing van de game beschikt iedere Descendant over unieke vaardigheden en een indrukwekkend arsenaal aan wapens, maar in de praktijk valt dit toch een beetje tegen. Zo bijzonder zijn die vaardigheden namelijk niet, én ook niet per se uniek of onderscheidend. Hierdoor is het moeilijk om jezelf een speelstijl eigen te maken. Jammer, want de potentie is er zeker.

FirstD01

Audiovisueel? Dik voor elkaar!

Waar we op het gamplay-aspect nog iets te klagen hadden, geldt dat niet voor het audiovisuele aspect. Want visueel gezien is The First Descendant een genot voor het oog. De wereld van Ingris komt tot leven met gedetailleerde personages en indrukwekkende omgevingen. De omgevingen variëren van futuristische steden tot weelderige natuur, en hoewel sommige gebieden een beetje grijs en eentonig kunnen aanvoelen, maken de vloeiende animaties en levendige details dit ruimschoots goed. Elke locatie en elk gevecht heeft zijn eigen unieke charme, waardoor je steeds weer iets nieuws ontdekt om van te genieten. Het is een visueel feest dat je onderdompelt in de sci-fi sfeer van de game.

En de audio-ervaring in The First Descendant? Ja, ook dat is super, waardoor de ervaring mooi rond is. De muziek versterkt de spanning in de game en zorgt voor een meeslepende sfeer. De geluidseffecten, van het geluid van je wapens tot de brullende vijanden, trekken je echt in de actie. En de prima voice-acting voegt extra diepgang toe aan de personages en het verhaal, waardoor je een band met de wereld en haar inwoners ontwikkelt. Deze combinatie van muziek en geluidseffecten zorgt ervoor dat je volledig wordt ondergedompeld in de wereld van Ingris. De aandacht voor detail in zowel de visuele als auditieve aspecten van de game maakt het tot een rijke en immersieve ervaring die alles behalve verkeert voelt.

FirstD02

Samen knallen maakt blijheid

Samen spelen is waar The First Descendant echt schittert. De coöperatieve modus werkt soepel en biedt eindeloos plezier met vrienden. Je kunt samen strategische missies aangaan, gigantische vijanden verslaan en samen je personages levelen, sterker maken, én als het even kan, flexen met je betere gear. De stabiele servers, die geen seconde haperden, zorgen voor een probleemloze ervaring. En dat is best belangrijk voor een game die zoveel nadruk legt op samenwerking. We hebben het wel eens anders gezien bij nieuwe populaire games. De actieve community draagt bij aan de levendigheid van de game; je vindt altijd wel iemand om mee te spelen, waardoor elke missie en elk gevecht lekker doorloopt.

Met een breed scala aan personages en uitrustingen om te ontdekken, biedt The First Descendant urenlang speelplezier. Maar zoals eerder gezegd; de grind voor betere uitrusting kan soms repetitief aanvoelen. Je wordt wél voortdurend beloond, maar of dat de effectieve trigger blijft, is de vraag. Het vinden van zeldzame items en het optimaliseren van je uitrusting blijft wel een bevredigend gevoel geven. En hoewel er microtransacties zijn voor cosmetische items en boosters, zijn deze niet essentieel voor vooruitgang. Je hoeft dus niet per se je portemonnee te trekken om voortuitgang te boeken, maar hier moet ik ook wél meteen een kanttekening plaatsen. Want jawel mensen, in The First Descendant zitten helaas wel 'pay2win'-componenten verstopt. En mede hierdoor wordt de game met gemixte gevoelens ontvangen in onze industrie. Je kunt namelijk een zak geld geven aan Nexon in ruil voor boosters en andere voordelen, waardoor je sneller en gemakkelijker vooruit komt dan wanneer je de game puur op vaardigheid en inzet speelt. I dont like that. Desondanks is de belofte van toekomstige updates en nieuwe content een aantrekkelijke, waardoor ik wel het vertrouwen houd dat de game fris blijft. Slim, want op die manier probeer Nexon ook de niet betalende speler aan boord te houden.

FirstD03

Het eindoordeel van Delano Seliman

The First Descendant biedt een boeiende mix van verhaal, gameplay en audiovisuele pracht. De gedetailleerde wereld van Ingris zorgt ervoor dat je steeds iets nieuws ontdekt. De tactische gevechten en strategische boss fights houden de spanning erin, én vragen om slimme beslissingen. Visueel en auditief zit het ook helemaal snor. De aanwezigheid van 'pay2win'-elementen kan de spelervaring voor sommige spelers beïnvloeden, wat wel echt punten scoort in de categorie 'beetje jammer'. Desondanks blijft de game aantrekkelijk door de belofte van toekomstige updates en content. Als je een fan bent van looter-shooters zoals Destiny en Warframe, dan is The First Descendant zeker de moeite waard om te proberen. Je hebt dan eigenlijk ook geen goede reden om de game te skippen, want gratis! Maar heb je het niet op deze games? Dan zal The First Descendant ook niet je cup of tea zijn.

    Goed
  • Mooie graphics
  • Goede audio-ervaring
  • Snelle en strategische gevechten
  • Soepele coöperatieve modus
  • Gratis te spelen
  • Sommige gebieden zijn eentonig
  • 'Pay2win'-elementen, barf
  • Repetitieve grind voor uitrusting

Onze aanpoter zit geen moment stil. Ruïneert hij geen levens met League of Legends, dan is hij wel nieuws aan schrijven. Schrijft hij geen nieuws, dan kijkt hij wel eSports. Kijkt hij geen eSports, dan loopt hij wel te ouwehoeren in de Game Over Podcast. Met zijn unieke kijk op de wereld brengt Delano je in contact met de meest interessante en verbijsterende dingen. Kortom als je denkt aan Delano, dan denk je aan DieLano.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot The First Descendant

Ontwikkelaar:

Nexon

Uitgever:

NEXON Korea Corporation.

Release:

2 juli 2024

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord