Beginnerstips voor Dragon Age: The Veilguard

-

Dragon Age: The Veilguard is een aantal dagen geleden uitgekomen. De fans zitten er al jaren op te wachten, maar de game introduceert een aantal nieuwe systemen. Hierdoor is alleen de kennis van de afgelopen games niet genoeg. Mocht je dus van plan zijn om in Dragon Age: The Veilguard te duiken dan heb ik een aantal handige beginnerstips. Op die manier kun je fouten voorkomen. Als je al een aantal uren verder bent dan kun je nog even nalezen hoe bepaalde onderdelen ook alweer in elkaar zitten. Het is namelijk eenvoudig om het belang van het upgraden van alle winkels of het voltooien van de speciale compagnion quests over het hoofd te zien.

Het begin van Dragon Age The Veilguard

Tips voor de Character Creation in Dragon Age: The Veilguard

De Character Creation van Dragon Age: The Veilguard is ontzettend uitgebreid. Het is dus verstandig om de tijd te nemen als je de game voor het eerst opstart. Je kunt van alles aanpassen dus kijk goed naar alle opties. Wat je eenvoudig over het hoofd kunt zien, zijn de opties rondom de tatoeages. Je kunt een tatoeage-set kiezen uit de collectie, maar wat als je de tatoeages op de rug of het been niet mooi vindt? Geen nood, na het selecteren kun je ervoor kiezen om die tatoeages gewoon uit te gummen. Is er dus een set waarvan je alleen de tatoeages op de arm erg mooi vindt, dan haal je gewoon de rest weg. Hetzelfde geldt voor de gezichtstatoeages. Bij de littekens kun je ook aanpassen hoe ze zijn genezen en kun je zelfs scarificatie-achtige littekens aanbrengen. Wanneer je in de Lighthouse terechtkomt, kun je jouw personage volledig aanpassen mocht je toch niet tevreden zijn.

Als het gaat om het verhaal is het belangrijk om een goede keuze te maken rondom de facties. Dit bepaalt namelijk jouw achtergrond en dat wordt regelmatig benoemd tijdens de game. Ik ben bijvoorbeeld onderdeel van de Antivan Crows en daardoor heb ik andere dialogen als ik praat tegen de andere sluipmoordenaars. Ik ken deze personen en de bende is voor mij familie. Het is dus voornamelijk om jezelf in te leven, maar er zitten ook bonussen aan gebonden. Hieronder kun je zien wat de bonussen per factie zijn:

  • Antivan Crows: snellere reputatie met de Antivan Crows, extra schade tegen de Antaam en je krijg een extra health potion. Waardoor je er vier kunt dragen.
  • Grey Wardens: je verdient sneller reputatie met de Grey Wardens. Als getrainde strijder is je gezondheidsbalk wat langer en is je base defense toegenomen. Je doet ook extra schade tegen de Darkspawn, die al jarenlang jouw vijanden zijn.
  • Lords of Fortune: je verdient wat sneller reputatie met de Lords of Fortune. Je doet extra schade tegen huursoldaten. Een Takedown kost daarnaast minder energie.
  • Mourn Watch: snellere reputatie met de Mourn Watch en je doet extra schade tegen ondoden en demonen. Je krijgt daarnaast ook een extra Affliction Stack.
  • Shadow Dragons: je verdient sneller reputatie met de Shadow Dragons. Daarnaast doe je extra schade tegen de Venatori en je class specifieke abilitybar komt eerder terug.
  • Veil Jumpers: je verdient sneller reputatie bij de Veil Jumpers. Tijdens het vechten doe je extra schade tegen de Fade-Touched, maar je doet ook meer critical en Weakpoint damage.

Voor de class kun je kiezen uit mage, rogue en warrior. Ze hebben alle drie hun eigen specialisaties. Daar hoef je je nu nog geen zorgen over te maken, want je kunt de skill points resetten. De class moet je nu echter wel kiezen en er zit verschil in de speelstijl. Als mage zul je voornamelijk vanaf een afstandje vechten al heb je ook toegang tot magische dolken. De ability bar loopt automatisch vol, waardoor je alleen hoeft te wachten. De rogue heeft daarentegen een boog en dolken, waardoor je van dichtbij en van veraf veel schade kunt aanrichten. Wil je een snelle en wat lastigere speelstijl dan is rogue aan te raden. De ability bar loopt namelijk op, wanneer je aanvallen ontwijkt. Met de warrior heb je twee opties. Je kunt tijdens een gevecht met een zwaard en schild in het rond slaan en zelfs het schild gooien. Of je wisselt naar een groot tweehandig zwaard, waarmee je meerdere vijanden kunt raken. Met de warrior zit je dus midden in het gevecht, maar kun je het schild gebruiken om jezelf snel te verdedigen. Je moet schade doen om je ability bar vol te laten lopen.

Dragon Age The Veilguard Character Creation

Hoe bepaal je de moeilijkheidsgraad in Dragon Age: The Veilguard?

Dragon Age: The Veilguard is niet bepaald een lastige actiegame. Welke moeilijkheidsgraad bij je past, ligt aan twee vragen. Ben je bekend met dit soort games en wat voor ervaring wil je hebben? Ben je op zoek naar een gebalanceerde ervaring, waarbij Veilguard niet te makkelijk en niet te moeilijk is. Dan moet je de gemiddelde moeilijkheidsgraad (Adventurer) links laten liggen en gaan voor de Underdog (moeilijk). Ben je eerder een casual gamer en wil je een rustige ervaring dan kun je gerust gaan voor de makkelijke moeilijkheidsgraad, wat in dit geval Keeper is. In het lijstje hieronder kun je zien welke moeilijkheidsgraden de game heeft en wat het verschil is. Wil je echter een aangepaste ervaring dan kun je alles aanpassen en zo een custom moeilijkheidsgraad creëren. Mocht je tijdens het spelen nu merken dat je meer uitdaging wilt of juist minder dan kun je het vrijblijvend aanpassen.

  • Storyteller: de vijanden zijn minder agressief en je ontvangt zelf weinig schade. Daarbij hoef je je op tactisch gebied geen zorgen te maken. Het is ook eenvoudiger om jezelf te verdedigen tegen de geelgekleurde aanvallen. Als je alleen voor het verhaal speelt, is dit een optie.
  • Keeper: geeft een meer gebalanceerde optie. Zowel de agressie van de vijanden, de tactische uitdaging en de schade die je oploopt zitten op niveau twee. Het verdedigen tegen de geelgekleurde aanvallen is hetzelfde als op Storyteller. Je reactievermogen wordt dus niet getest.
  • Adventurer: wil je zowel een avontuur als actie, met gebalanceerde combat dan is dit de keuze voor jou. We zitten nu namelijk op level drie, wat ongeveer het gemiddelde is. Dit betekent dat je meer schade oploopt, gericht je verdediging moet timen en vijanden je graag aanvallen. Tactisch gezien moet je meer rekening houden met je compagnons.
  • Underdog: in mijn ogen is dit pas echt de gebalanceerde optie, want de game is niet lastig. De schade die je oploopt, de vijandelijke agressie en het tactische spelletje liggen nu op niveau vier. Het timen van je verdediging is echter op het maximale niveau, waardoor er weinig ruimte is om fouten te maken. In de praktijk word je nog steeds niet extreem gestraft voor je fouten.
  • Nightmare: hou er rekening mee dat als je gaat voor Nightmare, je dit niet meer kunt veranderen. Dat is bij de bovenstaande moeilijkheidsgraden wel het geval. De schade die je ontvangt, de agressie van de vijanden en de tactische uitdaging zitten op niveau vijf. Hetzelfde geldt voor het timen van je verdediging.

Dragon Age The Veilguard6

Pas de Wayfinder-instellingen aan, zodat niet alles wordt voorgekauwd

Ik heb al aangegeven dat de game niet moeilijk is en het heeft nogal de neiging om je alles te vertellen. Je kunt dit echter naar je wensen aanpassen en dat raad ik dan ook aan.  Als je alles rondom het verkennen uitzet dan moet je zelf rondkijken en kun je je ook beter inleven. Het zorgt er ook voor dat de main quest niet meer zo gigantisch in beeld wordt gebracht. Om te beginnen moet je in de instellingen naar gameplay en dan naar beneden scrollen naar Wayfinder. Ik raad aan om de Exploration Preset op No Assists te zetten. Dit betekent dat objecten niet meer glinsteren en dat alle quest markers niet meer groot in beeld verschijnen. De quests zullen nog steeds op de minimap worden getoond dus je loopt niet volledig blind rond. Wanneer je een bepaald gedeelte van een quest hebt afgerond, wordt ook de takenlijst kort in beeld gebracht. Door de Exploration Preset op Pulse Only te zetten, wordt alles alleen gehighlight als je op N drukt. Wil je juist wel dat alles duidelijk en groot aan jouw duidelijk wordt gemaakt, dan kun je de standaardinstellingen aanhouden. Daarnaast kun je na een aantal uren ook de hints bij de interface-instellingen uitzetten, want die blijven komen.

Dragon Age The Veilguard Wayfinderinstellingen

Open alle kistjes en sla alle kratten kapot

In Dragon Age: Veilguard is het belangrijk om materialen, valuable items en goud te verzamelen. Er zijn meerdere manieren om dit effectief te doen. Uiteraard is het belangrijk om op zoek te gaan naar alle kistjes en rugzakjes. Deze leveren namelijk het meeste op. Vervolgens kun je ook nog materialen van de grond oprapen, zoals bundels met hout en hoopjes Flawless Crystals. Je zou het niet verwachten van een Dragon Age-game, maar het is mogelijk om alle kistjes en vazen kapot te slaan. Ook wanneer ze netjes op een rek staan. Sla er dus lekker op los, want ook daar zitten veel materialen en gouden munten in.

Wanneer kun je op verkenning in Dragon Age: The Veilguard?

Het eerste wat je gaat merken in Dragon Age: The Veilguard is dat de game erg missie gebonden is. Dit betekent dat je tijdens de main quest niet op verkenning kunt en geen side quests kunt accepteren. Na het voltooien van hoofdstuk drie kun je echter terug naar Arlathan Forest en Treviso om daar zijmissies te vinden en de persoonlijke quests van een aantal compagnons te voltooien. Veel geheimen zijn er niet te ontdekken, maar je komt wel kistjes en de Evanuris en Fen’harel standbeelden tegen. Het gebied zal niet volledig voor je beschikbaar zijn, want bepaalde stukken worden geblokkeerd door een barrière met een slot erop. Om deze barrières te openen moet je simpelweg de main quest volgen. In sommige gevallen heb je een bepaalde compagnon nodig om verder te komen. Vaak is het gebonden aan hun quests. Wanneer de compagnons hun specifieke vaardigheden aan jou hebben getoond, hoeven ze geen onderdeel van je groep meer te zijn. De Lyrium Dagger neemt hun vaardigheden namelijk over. Verkennen is erg belangrijk, want op bepaalde momenten zullen de sidequests verdwijnen en de game vertelt je niet wanneer dat het geval is. Ik kan je aanraden om na hoofdstuk vijf alle zijmissies en compagnion quests af te ronden. Maak je niet druk om de Gate of Quests, want die blijven gewoon staan.

Dragon Age The Veilguard verkennen en zijmissies

Pak en lees alle boeken en notities

De review van Dragon Age: The Veilguard is aanstaande, maar het verhaal en de quest bevatten weinig tot geen diepgaande lore. Daarnaast is ook de informatie over de wereld en Tevinter schaars. Wil je als nieuwkomer dus begrijpen waar je in bent beland of ben je een echte Dragon Age-fan, dan moet je de boeken vinden en de Codex lezen. Ook hier zijn de nodige opmerkingen over te maken, maar het vult de gaten van het verhaal wel degelijk op. Daarbij zul je een aantal bekende personages en schrijvers tegenkomen.

Zo kun je jouw armour upgraden in Dragon Age: The Veilguard

Tijdens je avontuur is het belangrijk om je wapens, armour en accessoires in de gaten te houden. Je kunt deze niet alleen veranderen, maar ook upgraden. Het upgraden werkt op twee verschillende manieren. Wanneer je al een wapen bezit en je krijgt hetzelfde wapen als beloning van een quest dan vindt er automatisch een upgrade plaatst. Hetzelfde geldt als je besluit om dat wapen te kopen bij een winkel. Het verandert dan van Uncommon naar Common en vervolgens naar Rare en Epic. De tweede manier om alles te upgraden naar een hoger level is door in de Lighthouse naar de Caretaker's Workshop te lopen. Je speelt hem vrij rond hoofdstuk drie. Bij hem kun je de wapens, armour en accessoires van jezelf en al je compagnons upgraden. Een hoger level betekent betere bonussen. Er zit een limiet aan, waardoor het belangrijk is om de Caretaker's Workshop zelf ook te upgraden, zodat je meer levels vrijspeelt. Dit is later ook de plek waar je armour kunt enchanten met extra bonussen.

Dragon Age The Veilguard upgraden van je armour

Upgrade de winkels en de Caretaker's Workshop

Laten we met het belangrijkste beginnen. De Caretaker's Workshop is de plek waar je dus alles kunt upgraden. Om de werkplek te upgraden heb je echter Mementos nodig. Deze blauwe rollen zijn verspreid over de wereld, waardoor het belangrijk is om alle hoeken van een gebied te verkennen. Wanneer je terugkeert of een bepaalde quest hebt voltooid, liggen er soms nieuwe boeken of rollen in de hoofdkwartieren van je bondgenoten. Daarnaast zijn ze bij verschillende handelaren te koop. De Mementos zijn echter niet goedkoop, dus je moet er rekening mee houden dat je naar de handelaren moet terugkeren, om ze allemaal te kopen. Vergeet dat dus niet.   

Naast de Caretaker's Workshop kun je ook de winkels van je bondgenoten upgraden. Elk hoofdkwartier heeft namelijk een winkeltje, waar je desbetreffende spullen voor je compagnon kunt kopen. In Arlathan Forest is het kamp van de Veil Jumpers. Hier kun je dus armour en wapens voor Bellara kopen. In de thuisbasis van de Antivan Crows vind je dan weer spullen voor Lucanis. Om meerdere spullen vrij te spelen moet je echter de winkel upgraden. Je hebt hier niet alleen grondstoffen voor nodig, maar ook reputatie. Door kistjes te openen en kratten kapot te slaan, krijg je valuable items. Deze kun je bij de bovenstaande handelaren verkopen in ruil voor goud en reputatie. Voor het eerste level heb je vijfhonderd reputatie nodig. Daarnaast kost het ook wat materiaal, maar dat verschilt per factie. Voor de Veil Jumpers heb je bijvoorbeeld goud en Heartwood nodig.

Dragon Age The Veilguard upgraden van de winkels

Praat met je compagnons en doe de persoonlijke quests

Hoewel jouw personage experience krijgt na het voltooien van een main quest, is dat niet automatisch het geval voor alle compagnons. Hun level gaat pas omhoog als je ze meeneemt of als het gaat om hun persoonlijke quests. Wil je dus dat Harding, Neve, Bellara, Lucanis, Davrin, Emmrich en Taash sterker worden dan is het belangrijk om regelmatig met ze te praten. Dit is eenvoudig te bereiken, want je kunt alleen met je bondgenoten praten wanneer dit wordt aangegeven. Als je in de Lighthouse de map opent, zie je direct wie er een uitroepteken of een denkwolkje heeft. Dit zijn vaak ook de momenten waarop je kunt flirten. Het is namelijk mogelijk om een relatie aan te gaan met een compagnon. Aangezien ze allemaal biseksueel zijn, zijn er geen beperkingen. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat je band met het desbetreffende personage hoog is en dat je de dialogen met een hartje uitkiest. De persoonlijke quests zijn dus erg belangrijk en zorgen er tegelijkertijd voor dat je de compagnons beter leert kennen. Bij bepaalde handelaren kun je trouwens ook cadeautjes kopen, waardoor de band nog sneller verbetert.

Tips voor de combat in Dragon Age: The Veilguard

De combat in Dragon Age: The Veilguard heeft veel weg van een actiegame en is daardoor niet meer zo tactisch als in de eerdere games het geval was. Er zijn namelijk maar drie abilities aanwezig. Het ligt eraan hoe je je skill points inzet, maar je speelt meer abilities vrij. Hierdoor kun je, buiten het vechten om, de actieve abilities wisselen. Je zit dus nooit vast aan je eerdere keuzes. Dat geldt echter wel voor de compagnons die je meeneemt. Zij hebben in het begin vijf abilities, waaronder de mogelijkheid om jou te genezen. Met elke level-up krijgen je compagnons skill points, waarmee je deze abilities kunt versterken. Zo doen ze niet alleen meer schade, maar duurt het ook minder lang voordat een ability weer gebruikt kan worden. Om een combinatie aanval te creëren, moet je tijdens het vechten niet alleen met TAB naar het abilitywheel. Je moet ook de juiste abilities hebben geselecteerd. Je hebt namelijk een ability die de voorzet geeft (Apply) en vervolgens de ability die het afmaakt (Detonate). Als er een combinatie mogelijk is, wordt dit met grote rode pijlen aangeduid in het abilitywheel. 

Tijdens het vechten moet je daarnaast met twee zaken rekening houden. De vijanden hebben namelijk twee soorten aanvallen. De geelgekleurde aanvallen kun je blokkeren. Dit doe je, door pas op de knop te drukken als de cirkel bijna vol is. De aanvallen die roodgekleurd zijn moet je ontwijken, want deze doen veel schade. Het ontwijken van deze aanvallen is soms heel gericht. Als een vijand in het rond zwaait, moet je dus naar achter springen. In de meeste gevallen wordt de richting van deze speciale aanvallen aangeduid op de grond. Dit kunnen rode cirkels op de grond zijn, omdat een magiër vanuit de lucht meteorieten op je laat neerdalen, maar ook een Ogre die komt aanstormen laat een rode rechte streep zien. Mocht je gezondheidsbalk te veel klappen krijgen, waardoor je snel door alle health potions heen bent, kijk dan goed om je heen. In de gebieden waar je moet vechten staan regelmatig groene potten. Daar zitten health potions in, terwijl je in de blauwe potten een flesje krijgt voor je ultimate.

Dragon Age The Veilguard Companions

Met de bovenstaande tips weet je direct waar je op moet letten als je Dragon Age: The Veilguard opstart. Mocht je ondertussen al lekker aan het spelen zijn, dan geven de tips hopelijk wat duidelijkheid. Heb je nog meer hulp nodig? Laat dan vooral een reactie achter. En geniet van het avontuur dat op je ligt te wachten.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Dragon Age: The Veilguard

Ontwikkelaar:

BioWare

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

31 oktober 2024

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord