Alles wat je moet weten over: Dragon Age: The Veilguard

-

Al tien jaar is BioWare bezig met Dragon Age 4 oftewel Dragon Age: The Veilguard. Fans wachten er dus al jaren op, maar het heeft geen feilloze ontwikkeling gehad. Na een aantal keren drastische veranderingen te hebben aangebracht en meerdere naamwisselingen is 2024 het jaar van Dragon Age: The Veilguard. Fans zijn enthousiast en tegelijkertijd teleurgesteld. Niet iedereen was te spreken over de eerste trailer die de compagnons voorstelde aan de kijker. Alles oogde nogal cartoonachtig en de vele demonen en Dark Spawn waren niet meer zo gruwelijk als eerst. Er zijn dus veel veranderingen vergeleken met de voorgaande delen, maar er is hoop. Dankzij alle informatie weten we niet alleen wat we kunnen verwachten, de typische Dragon Age spirit is nog steeds aanwezig in dit deel. Als je wilt weten waar The Veilguard zich afspeelt, wie je compagnons zijn en uit welke fracties, classes en races je kunt kiezen, dan ben je op de juiste plek.

Dragon Age The Veilguard Alles wat je moet weten

Wat is Dragon Age: The Veilguard?

Dragon Age: The Veilguard is een RPG van de studio BioWare en is alweer het vierde deel in de Dragon Age-franchise. Het is de bedoeling dat je zelf een personage aanmaakt om het avontuur aan te gaan, waarbij je wordt vergezeld door compagnons. Zij hebben hun eigen vaardigheden en persoonlijkheden, en helpen jou met je missie. Je moet geen grote open wereld verwachten, want de gebieden zijn gemaakt voor de missies. Hierdoor lijkt het erop dat we een mengeling van de aanpak van Dragon Age 2 en Dragon Age: Inquisition kunnen verwachten. Toch is er ruimte voor verkenning en het voltooien van zijmissies. Jouw keuzes hebben invloed op de dialogen en het verhaal, waardoor je de game kunt herspelen. Vrijheid is sowieso een belangrijk onderdeel, want het wordt ook toegepast door middel van een skill-tree en de mogelijkheden om van alles te upgraden. In de eerste gameplaybeelden van Dragon Age: The Veilguard zie je een fractie van alle onderdelen. De game heeft nog steeds een grimmige sfeer al zien we dat niet terug in het design van de monsters.

Is Dragon Age: The Veilguard hetzelfde als Dragon Age: Dreadwolf?

Wanneer er wordt gesproken over Dragon Age 4, Dragon Age: Dreadwolf en Dragon Age: The Veilguard dan gaat het over dezelfde game. Toen de game voor het eerst werd geteased was er nog geen officiële naam, waardoor het werd aangeduid als Dragon Age 4. In 2022 kwam BioWare dan ook met een officiële onthulling van de naam, waardoor we sindsdien spreken van Dragon Age: Dreadwolf. BioWare was echter niet te spreken over deze titel, want de focus werd nu volledig gelegd op de antagonist. In het verleden lag de focus altijd op het team van de protagonist. Hierdoor hebben ze eerder dit jaar besloten om Dragon Age: Dreadwolf om te dopen tot Dragon Age: The Veilguard.

Is Dragon Age: The Veilguard een vervolg?

Officieel is Dragon Age: The Veilguard inderdaad een vervolg. Aan het eind van Dragon Age: Inquisition vinden er namelijk belangrijke gebeurtenissen plaats die de reden zijn waarom Solas in het begin van Dragon Age: The Veilguard zich bezighoudt met een ritueel. Je zult dus meer informatie over het achtergrondverhaal, de wereld en bepaalde personages hebben als je Dragon Age: Inquisition en de bijbehorende DLC Trespasser hebt gespeeld. Hetzelfde geldt voor het boek Dragon Age: Tevinter Nights en de stripboeken serie Dragon Age: The Missing. Het is echter geen verplichting om te kunnen genieten van Dragon Age: The Veilguard. Je speelt als een ander personage, in een ander gebied met andere compagnons. Je kunt het verhaal als nieuwkomer dus zonder problemen volgen.

Dragon Age The Veilguard Combat

Is Dragon Age: Absolution gelinkt aan Dragon Age: The Veilguard?

In 2022 verscheen de animatieserie Dragon Age: Absolution, waarin we een groep huurlingen samen zien werken om in Tevinter een artefact te stelen. Het is de laatste opdracht vanuit de Inquisition, die niet meer bestaat. Daardoor speelt Absolution zich af na de gebeurtenissen in Dragon Age: Inquisition en voor de gebeurtenissen van Dragon Age: The Veilguard. Aangezien we ditmaal naar Tevinter afreizen is de animatieserie vooral bedoeld als voorproefje en introductie van dit wrede rijk. Zodat je net wat meer achtergrondinformatie hebt als je in Dragon Age: The Veilguard duikt. Het is dus niet noodzakelijk om de serie te kijken en zover we weten keren de personages ook niet terug in de game.

Wanneer en waar speelt Dragon Age: The Veilguard zich af?

Dragon Age: The Veilguard speelt zich ongeveer tien jaar na Dragon Age: Inquisition af. Dit betekent dat we rond het jaar 9:52 Dragon zitten. Thedas is ontzettend groot, maar tot op heden hebben we vooral Ferelden gezien. Ditmaal mogen we voor het eerst het rijk Tevinter verkennen. Met grote steden, bloedmagie en slavernij zal het een combinatie van verwondering en afschuw opwekken.

Hoe ziet de combat van Dragon Age: The Veilguard eruit?

De combat is compleet op de schop gegaan voor Dragon Age: The Veilguard. Je hebt niet langer een grote ability bar met daarbij meerdere abilities en je kunt je compagnons niet meer aansturen. Voorheen was de combat nogal tactisch en daardoor pauzeerde je regelmatig, zodat je de juiste strategieën kon uitvoeren. Voor Dragon Age: The Veilguard is er gekozen voor een meer dynamisch en sneller combatsysteem. Dit betekent dat je vier abilities kunt activeren tijdens het vechten en ook daadwerkelijk zelf de aanvallen moet ontwijken. Je bent dus actief je personage aan het besturen zoals in een actiegame. Wanneer je jouw abilities wilt combineren met die van een compagnon kun je de ability wheel inzetten. Hiermee wordt de game even gepauzeerd en kun je kiezen welke abilities je compagnons gebruiken en wat voor combinatie dit oplevert. Hoewel je maar vier abilities kunt selecteren tijdens het vechten is er een uitgebreide skill-tree, waardoor je alsnog verschillende strategieën kunt toepassen. Net voor of na een gevecht kun je gewoon de actieve abilities veranderen. Om ervoor te zorgen dat je niet sterft, kun je eenvoudig een health potion drinken. Ook hier zijn er aanpassingen gedaan, want je hebt drie flesjes tot je beschikking. Hoe je vecht, heeft uiteraard ook te maken met de class die je hebt gekozen. Om je goed voor te bereiden is het verstandig om je wapens en armour te upgraden bij de Caretaker's Workshop. Mocht je een favoriete ability hebben, dan kun je deze laten enchanten om zo bonussen vrij te spelen.

Dragon Age The Veilguard Combat1

Wat is de releasedatum van Dragon Age: The Veilguard?

Je kunt op 31 oktober aan de slag met Dragon Age: The Veilguard. Het is niet mogelijk om de game een aantal dagen eerder te spelen, want er is geen Early Access periode verbonden aan de Deluxe Edition.

Op welke platformen verschijnt Dragon Age: The Veilguard?

Dragon Age: The Veilguard wordt speelbaar via de pc, Xbox Series en PlayStation 5. Voor de consoles kun je kiezen uit een digitale en fysieke versie. EA heeft er dit keer ook voor gekozen om Dragon Age: The Veilguard direct op Steam en de Epic Games Store uit te brengen. Je bent dus niet verplicht om de EA Play launcher te gebruiken.

Komt Dragon Age: The Veilguard naar EA Play Pro en Xbox Gamepass?

Als je een abonnement hebt voor EA Play Pro dan kun je op 31 oktober direct aan de slag met de game. Hiervoor betaal je wel zeventien euro per maand en het is alleen beschikbaar voor pc. Dragon Age: The Veilguard wordt niet toegevoegd aan de Xbox Gamepass line-up.

Wat zijn de pc-specificaties voor Dragon Age: The Veilguard?

Je hoeft helemaal geen beest van een pc te hebben om Dragon Age: The Veilguard te kunnen spelen. Hieronder kun je zien wat de precieze vereisten zijn voor de minimale en aanbevolen specificaties. 

Minimum specificaties Aanbevolen Specificaties
Windows 10/11 64-bit Windows 10/11 64-bit
HDD met 100GB ruimte vrij SDD met 100GB ruimte vrij
16GB aan RAM 16GB aan RAM
CPU: Ryzen 3 3300x/Core i5-8400 CPU: Ryzen 7 3700X/Core i9-9900K
GPU: AMD Radeon R9 290x/ NVIDIA GTX 970 of 1650 GPU: AMD Radeon RX 5700XT/ NVIDIA RTX 2070
Geen internet connectie vereist Geen internet connectie vereist

Hoeveel kost Dragon Age: The Veilguard en welke edities zijn er?

De kosten van Dragon Age: The Veilguard verschillen per platform. Voor de pc-versie zul je zestig euro moeten betalen voor de normale editie, terwijl je voor de consoles al snel tachtig euro moet neerleggen. Ook de prijzen van de Deluxe Edition verschillen. Bij deze editie krijg je de game met daarbij een Rook Cosmetic Armour set, Companion Armour sets en Weapon cosmetics. Voor de pc betaal je hiervoor tachtig euro, terwijl de console-spelers honderd euro kwijt zijn. Er zijn nog meer edities beschikbaar voor Dragon Age: The Veilguard, maar de game zit daar niet bij inbegrepen. We hebben het dan over de Rook’s Coffer Edition en Vyrantium Pack by Scanavo.

Rook's Coffer Edition van 150 euro biedt:

  • Lyrium Dagger
  • Map van Thedas met pijlkoker
  • Rook’s Deck met 52 kaarten
  • Potion Flask
  • Een speciale D20 dobbelsteen
  • Compagnon Lithograaf

De Vyrantium Pack by Scanavo met onbekende prijs biedt:

  • Speciale Steelbook
  • Notitieboekje
  • ICONART™ Metal Print
  • Collectors box
Dragon Age The Veilguard alle edities 1
Dragon Age The Veilguard alle edities 2
Dragon Age The Veilguard alle edities 3

Heeft Dragon Age: The Veilguard een fotomodus?

Het maken van de mooiste foto’s van je personage of de omgeving is altijd een leuke bezigheid. Gelukkig kunnen we dit zonder problemen doen in Dragon Age: The Veilguard dankzij de fotomodus. Zo kun je vijanden, NPC’s, compagnons en Rook uit het beeld verwijderen, zodat je je puur kunt richten op de omgeving of een specifiek personage. Daarnaast kun je de camera vrij bewegen, de afstand en scherptediepte aanpassen en bepalen of je een vignetteringscorrectie wilt toepassen. De fotomodus is nog een stukje uitgebreider dankzij de instellingen rondom de autofocus, saturatie, contrast en het lichtval. Kortom, je kunt prachtige foto’s maken van alles wat je tegenkomt in Dragon Age: The Veilguard.  

Speelt The Inquisitor een rol in Dragon Age: The Veilguard?

BioWare doet geheimzinnig over de specifieke rol van The Inquisitor. Het personage is namelijk aanwezig in Dragon Age: The Veilguard en je kunt hem of haar zelf creëren in de Character Creation. Op deze manier kun je jouw Inquisitor uit het voorgaande deel zo goed mogelijk namaken. Je speelt echter niet als The Inquisitor en het personage is geen onderdeel van de compagnons die je kunt meenemen. Hoogstwaarschijnlijk komen we de Inquisitor dus tegen tijdens een quest of in The Lighthouse.

Welke personages keren terug in Dragon Age: The Veilguard?

Als je de voorgaande games hebt gespeeld dan zit je uiteraard te wachten op een aantal bekende gezichten. Ik kan je vertellen dat een aantal verwachte en onverwachte personages terugkeren in Dragon Age: The Veilguard. Zo zien we uiteraard de elf magiër Solas die bezig is met het uitvoeren van zijn plannen. In de laatste trailer horen we echter ook de bekende stem van de heks Morrigan, toch wel één van de fan favorieten.  Het is dan ook een verrassing dat zij weer terugkeert. Er is een mogelijkheid dat Dorian een entree maakt, maar dat is nog niet bevestigd. Daarnaast is Harding niet langer een scout die gewoon op de binnenplaats van je kasteel blijft staan. In Dragon Age: The Veilguard is ze een compagnon die je kunt meenemen en waar je een relatie mee kunt aangaan. Een ander bekend gezicht, is de dwerg Varric die met Bianca klaarstaat om vijanden neer te schieten. Niet als je compagnon, dus wat zijn rol precies is moeten we nog ondervinden.

Heeft Dragon Age: The Veilguard een Character Creation?

Je kunt gewoon je eigen personage maken en aanpassen in Dragon Age: The Veilguard. De Rook die we hebben gezien in de trailers is simpelweg een voorbeeld. Het lijkt erop dat dit de meest uitgebreide Character Creation van de franchise gaat worden, maar BioWare heeft de Character Creation nog niet getoond. Aan de hand van de Q&A's weten we dat je alle details kunt aanpassen. Denk dan aan de gezichten, neuzen, oren, maar ook haarstijlen, baarden en tatoeages. Het wordt zelfs mogelijk om de hoorns van de Qunari aan te passen. Er zijn daarnaast drie stemmen waar je uit kunt kiezen en je bepaalt zelf hoe jouw personage wordt aangeduid. 

Welke races en classes kent Dragon Age: The Veilguard?

Naast het creëren van je eigen personage moet je ook een keuze maken uit de races en classes die de game heeft. Net zoals in de voorgaande games kun je een mens, dwerg, elf of Qunari zijn. De belangrijkste races zijn dus weer aanwezig en dat geldt ook voor de drie classes.  Je kunt vechten als een Mage, Warrior of Rogue. Deze classes hebben ook nog subclasses, die terug te vinden zijn in de skill-tree. Dit betekent dat een Rogue toegang biedt tot vechten met twee dolken en pijl-en-boog. Elke class heeft uiteraard zijn eigen abilities, en voor- en nadelen. 

Wat zijn de facties of origins in Dragon Age: The Veilguard?

Als je Dragon Age: Origins hebt gespeeld dan herinner je misschien nog wel dat je kon bepalen hoe je personage was opgegroeid. Dit was onderdeel van de Origins, waardoor je een ander begin van de game ervaarde. Dragon Age: The Veilguard heeft een soortgelijk systeem, alleen bepaal je nu tot welke factie je hoort. Dit heeft impact op hoe mensen je zien en behandelen. Er zitten een aantal interessante opties tussen en je kunt uit zes facties kiezen. Een aantal zijn al vaak belicht tijdens de games, maar er zitten ook onbekende groepen tussen. Als je tenminste de boeken en stripboeken niet hebt gelezen.

  • Grey Wardens: Een orde die zich bezighoudt met het bestrijden van de Dark Spawn. Een gevaarlijk beroep, want je moet eerst het drinken van het Darkspawn-bloed zien te overleven.
  • Antivan Crows: Een elite groep die bestaat uit dieven, spionnen en sluipmoordenaars die veel bekendheid hebben in Thedas. Bestaan voornamelijk uit elven.
  • Lords of Fortune: Een gilde in Rivain, waarin de beste schatzoekers samenkomen. Naast het leegroven van dungeons rapen ze ook graag Monster Bounties op.  Ze zijn daardoor niet bang om met allerlei monsters te vechten. 
  • Mourn Watch: Onderdeel van de Mortalitasi. Deze groep bestaat uit de beste Guardians. Het is hun taak om de Grand Necropolis en de doden daarin te beschermen. Het uitvoeren van begrafenissen en het opsporen van losgebroken magie hoort daarbij.
  • Shadow Dragons: Een rebellengroep die vecht tegen de slavernij en corruptie in Tevinter. Dit betekent ook dat ze slaven bevrijden.
  • Veil Jumpers: Deze groep houdt zich bezig met het uitpluizen en onderzoeken van de oude elven ruïnes. Ze hebben ook een mysterieuze connectie met de Fade. Ze zijn moedig genoeg om het spookachtige Arlathan Forest te betreden. 

Dragon Age The Veilguard5

Wie zijn jouw companions in Dragon Age: The Veilguard?

Hoewel we in deze Dragon Age-game maar twee compagnons mogen meenemen, is er keuze genoeg. De personages hebben allemaal hun eigen achtergrond en hebben verschillende vaardigheden die van pas gaan komen. Het is mogelijk om een relatie met één van deze compagnons aan te gaan en niets houdt je ditmaal tegen. In Dragon Age: The Veilguard hebben ze namelijk geen specifieke voorkeuren, waardoor ze altijd open staan voor jouw personage. Ze hebben ook hun eigen kamer in de Lighthouse. De vriendschappelijke of romantische relatie bepaalt in dit geval ook hoe ze sterker worden en reageren tijdens de gevechten.  Het level van je compagnon is dus niet meer gebaseerd op de experience die ze krijgen. Je hebt nog steeds alle vrijheid om een hekel aan iemand te hebben, maar kies je dialogen goed uit. 

  • Harding: De bekende scout gaat nu met je mee op pad. Er gebeuren zelfs mysterieuze dingen met deze dwerg, waardoor haar boog niet meer het enige is, waarmee ze vijanden verslaat. Ze wordt weer gespeeld door Ali Hillis. Door haar krijgen we ook meer achtergrondinformatie over het einde van de Inquisition. 
  • Davrin: Een elf die officieel een Grey Warden is. Hij heeft echter besloten om zijn tijd anders te besteden. Hij jaagt namelijk niet alleen op Darkspawn, maar ook op monsters. En daar wordt hij rijkelijk voor beloond. Hij neemt trouwens ook zijn trouwe griffioen Assan mee. Davrin wordt gespeeld door Ike Amadi. 
  • Bellara: Deze dame wordt omschreven als creatief en romantisch, maar daar doen we de elf tekort mee. Als Veil Jumper is ze bezig met het ontrafelen van alle geheimen rondom de oude ruïnes en relieken. Daardoor heeft ze veel kennis en is ze moedig.  Bellara wordt gespeeld door Yee Young Han.
  • Neve: Neve is een magiër en opgegroeid in Tevinter. Het is geen wonder dat ze cynisch is, want ze strijdt tegen de slavernij en Venatori. Hierdoor is ze een onderdeel van de Shadow Dragons, terwijl ze ook als privédetective wordt ingezet. Als magiër heeft ze de krachten om je te genezen.  Ze wordt gespeeld door Jessica Clark.
  • Taash: Een Qunari die vooral achter draken aanzit. Vechten en risico's nemen horen bij het vak en daar heeft ze dus geen problemen mee. Ze behoort tot de groep Lords of Fortune en is vooral gericht op haar fysieke gezondheid en het neerslaan van monsters met een bijl. Ze is waarschijnlijk het eerste non-binaire personage in Dragon Age. Ze wordt gespeeld door Jin Maley. 
  • Emmrich: De Necromancer van de Nevarra's Mourn Watch maakt je groep compleet, want hij neemt zelfs een skelet mee. Deze man heeft aardig wat vaardigheden tot zijn beschikking en is druk bezig met het opvoeden van zijn assistent Manfred. Hij houdt zich vooral bezig met het beschermen van de onschuldigen en heeft veel interesse in de Fade. Emmrich wordt gespeeld door Nick Boraine.  Manfrid heeft ook wat te zeggen en wordt gespeeld door Matthew Mercer. 
  • Lucanis: Een Rogue en sluipmoordenaar die uit de lijn van de House of Crows komt. Voor hem is het dus een familiebedrijf. Hij is bekend om het vermoorden van de krachtigste magiërs. Hopelijk verraadt hij je niet. Lucanis wordt gespeeld door Zach Mendez.

Dragon Age The Veilguard alle compagnons

Ben jij klaar voor Dragon Age: The Veilguard? Met deze informatie weet je in ieder geval wat je kunt verwachten, maar er zijn nog keuzes genoeg om te maken. Ik ben in ieder geval al bezig met de verschillende facties en classes om de ultieme RPG-beleving te creëren. Ik was eigenlijk van plan om nog even snel alle stripboeken en boeken van Dragon Age te lezen, maar wil tegelijkertijd de game ervaren voor wat het is, zonder alle stukken lore vanuit andere bronnen. Deel vooral wat jouw plannen zijn! En mocht je nog een vraag hebben, stel die gerust in de reacties.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Dragon Age: The Veilguard

Ontwikkelaar:

BioWare

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

31 oktober 2024

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord