De Rondvraag: Aan welk gamegenre heb jij het meeste hekel?

Geplaatst: 20 november 2019 17:00
-

In de gamewereld zijn er veel genres en er komt af en toe eentje bij, omdat het medium zich goed leent voor vernieuwing. Natuurlijk heeft iedereen zijn of haar favoriete genre en heb je ruime keuze als het om games gaat. Sommige genres nodigen automatisch uit, maar bij andere moet je echt moeite doen om er in te komen, maar dan word je ook beloond voor je moeite. Er is meestal ook een genre dat na veelvuldig proberen toch niet jouw ding is. Zo heb ik als echte JRPG-fan (Bram, jou spreek ik later) MMORPG’s geprobeerd, maar daar loop ik tegen een muur van saaiheid aan. Nu heeft de rest van de redactie ook een afkeur tegen een bepaald genre en laten ons dit alvast weten, zodat we goed voorbereid zijn voor de feestdagen.

Patrick visualiseert zich een wereld zonder visual novels

Er zijn maar weinig genres die ik niet trek als het op gamen aankomt. Of het nou een shooter of een leuke role playing game is, ik vermaak mij met de meeste genres prima. Toch is er eentje die ik niet bepaald trek - al heb ik daar oprecht echt mijn best voor gedaan - en dat zijn de visual novels. Zo'n half jaar geleden moest ik aan de slag met Nurse Love Syndrome voor de PlayStation Vita. Nu trek ik schaars geklede lesbische verpleegsters over het algemeen prima, maar als het een visual novel betreft, is dat toch meteen een heel ander verhaal. Het is niet aan mij besteed en als er één genre is dat wat mij betreft per direct in de vergetelheid mag raken, dan is dat wel de visual novel.

Bram vindt JRPG’s maar een beetje vaag

Ik zal meteen bekennen dat er eigenlijk geen enkel genre is dat ik helemaal kut vind. Maar toch springt er wel eentje tussenuit, waarin ik mij persoonlijk gewoon niet in kan vinden. JRPG’s zijn naar mijn mening de vaagste games die je kunt hebben. De manier hoe de meeste van deze games hun verhaal vertellen, lijkt op een slecht uitgevoerde parodie. Personages zijn altijd super over de top en weten niet hoe je een normaal gesprek voert. Combat is vaak langdradig en niet direct genoeg naar mijn smaak. En de artstyle is vaak ook niet iets waar ik voldoening uit haal. Maar goed, genoeg geklaag! Zeker niet elke JRPG is een slechte game. Wat dacht je van Paper Mario? En, ehm. Goed je weet wat ik bedoel. Games bekijken op genre kan je natuurlijk waardevolle informatie opleveren, maar schrijf er een game nooit op af zou ik zeggen!

Anita heeft een hekel aan horror

Toen ik werd gevraagd om een stukje te schrijven over het genre waar ik het meest een hekel aan heb, had ik direct een aantal ideeën. Ondanks de vele keuzes heb ik de meeste hekel aan het horrorgenre. Dit komt puur door het gehele concept dat in te veel horror games wordt gebruikt. Zijn het geen zombies die weer alles onveilig maken dan zijn het wel zombies die geen zombies worden genoemd. Als dat nog niet het ergste is, kun je in veel horror games niets anders dan met een camera of zaklampje zwaaien. Ik zou de eerste de beste stoelpoot meenemen om mee te meppen, maar nee hoor in horror games niet. En mij niet gezien met al die jump scares. Het is niet eens mogelijk om rustig in het donker door een huis te lopen, want dan luidt er opeens weer een klok en dat gebeurt alleen maar om de speler te laten schrikken. Superleuk natuurlijk, maar ik heb er geen behoefte aan. En dan bestaat er een game zoals The Last of Us die qua verhaal goed in elkaar zit of een game zoals Until Dawn die interessante keuzes heeft. Dan proberen we het genre toch gewoon weer? Om vervolgens een nog grotere hekel eraan te hebben, omdat het zo moeilijk is om deze lichtpuntjes te spelen door de typische horrorelementen. Wie heeft er namelijk ooit verzonnen dat je controller niet mag bewegen, terwijl er een mafkees in je nek staat te hijgen?

Claudia is geen fan van sportgames

Als ik heel eerlijk moet zijn, is er geen enkel genre waar ik echt een hekel aan heb. Over het algemeen ben ik best wel een allround gamer die van verschillende genres kan genieten, van MMO’s tot visual novels en van puzzelgames tot shooters. Mijn persoonlijke voorkeuren liggen bij JRPG’s en alles wat met High Fantasy te maken heeft. Van elk ander genre is er echter wel minstens één game die ik oprecht tof vind en graag speel. Als ik dan toch een genre moet kiezen waar ik over het algemeen niet van houd, dan moet ik voor de sportgames gaan. Sporten is in het echte leven al niet mijn ding, dus in games houd ik mij daar liever ook niet mee bezig. De meeste sportgames zijn vaak ook gebaseerd op echte sporten en als enorme Fantasy-nerd vind ik dat toch een beetje te realistisch voor een game. Een potje Mario Tennis of een keertje lomp FIFA of WWE op de bank spelen met mijn vrienden vind ik van tijd tot tijd zeker leuk, maar daar blijft het voor mij dan ook wel bij.

Wat is jouw meest gehate genre uit de game industrie? Komen wij in de buurt of heb jij een genre gespeeld waarbij jij je afvraagt waarom mensen dit leuk vinden. Deel het met ons, want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord