De Rondvraag: Wat is je favoriete Metroidvania-game?

Metroidvania is een begrip in de gamewereld. Het genre is gebaseerd op twee games: Super Metroid voor de SNES en Castlevania: Sympony of the Night voor de PlayStation One. Het zijn games met een interessant verhaal, een grote verbonden wereld, veel power ups en uitdagende vijanden. Door de populariteit van dit genre hebben sommige ontwikkelaars dit omarmd en dat is in voor sommigen een succes gebleken. Tegenwoordig hebben we toegang tot vele van deze games zoals onder andere Hollow Knight, Axiom Verge, Dead Cells, Salt and Sacrifice en Ori and the Will of the Wisps. Regelmatig komt er weer een nieuwe Metroidvania uit. Mijn bevindingen met een recent uitgekomen Metroidvania kun je lezen in mijn review van Moonscars, een Metroidvania in een Soulsborne jasje. Daar moet je wel van houden, maar het aanbod is groot. In dit genre kun je dus vele kanten op en daarom vroeg ik aan de redactieleden wat hun favoriete metroidvania-game is.

Nils moet wel voor Ori and the Will of the Wisps kiezen

De laatste jaren zijn er een hoop verschillende Metroidvanias op de markt gebracht - van het sublieme Hollow Knight tot het uitstekende Metroid Dread. Toch moet ik voor deze Rondvraag even mijn Nintendo-liefde opzij zetten en de pracht van Xbox accepteren. Ori and the Will of the Wisps, de game van indie-ontwikkelaar Moon Studios, is namelijk de beste Metroidvania die ik ooit heb gespeeld. Het vechtsysteem is geperfectioneerd sinds het eerst deel, de bewegingsmogelijkheden geven de game een vlot en speels karakter, de game ziet er nóg mooier uit dan Ori and the Blind Forest en de gameplay is fantastisch. De briljante soundtrack van muzikale legende Gareth Coker is de kers op deze verrukkelijke taart. Ori and the Will of the Wisps is wat mij betreft het hoogtepunt van het genre. Elke Metroidvania-fan zou deze game moeten spelen.

Ori and the Will of Whisps1

Anita kiest Ori and the Blind Forest

Ik heb weinig Metroidvania-games gespeeld of uitgespeeld, maar een daarvan steekt er toch bovenuit. Die game heeft de naam Ori and the Blind Forest. De eerste keer dat ik de game speelde haakte ik na een uurtje of vier al af. Ik was verdwaald en gefrustreerd en had een tijdje geen zin om het opnieuw te proberen. Doordat de soundtrack en stijl van Ori and the Blind Forest van zeer hoge kwaliteit zijn, vond ik het zonde dat ik zo snel afhaakte. Vorig jaar heb ik het dan ook opnieuw geprobeerd en heb de game toen wel weten uit te spelen. Het ironische van de situatie is dat ik direct Ori and the Will of the Wisps kocht, maar ook daar na vier uur alweer permanent mee stopte. Het blijkt een trend te zijn bij Metroidvania-games, want ook Hollow Knight heb ik nog steeds niet uit. Ondanks het moeizame begin vind ik Ori and the Blind Forest een fantastische game. Ik heb er toch veel plezier aan beleefd. Het verhaal en de gameplay zitten nu eenmaal goed in elkaar.

Ori and the Blind Forest12

Bram kent enkele meesterwerken en belicht Hollow Knight

De rol van content manager kent vele voordelen. Eén van die voordelen is het feit dat ik lekker kon lezen welke antwoorden van de redactieleden binnenstroomden. Het viel mij op dat Ori toch wel de meeste harten had veroverd. Terecht, die game heeft het allemaal. Geweldig op audiovisueel gebied, heerlijk vloeiende gameplay en algemeen gamedesign waar je u tegen zegt. Goed, voor de variatie in dit artikel kies ik wel eventjes een andere titel. Hollow Knight is namelijk minstens net zo goed. De lugubere insectenwereld van deze indiegame zit verdomd goed in elkaar. De combat doch simpel voelt goed en het heeft een zeer charmante stijl. Het doet alles wat een uitstekende Metroidvania hoort te doen. Exploratie wordt beloond en de plekken die je ontdekt zijn altijd de moeite waard. Het is helemaal knap om te bedenken dat deze titel door een handjevol mensen is gemaakt. Hollow Knight behoort tot mijn shortlist met beste games en mag zich meten met de zwaargewichten van dit genre!

Hollow Knight1

Claudia heeft fijne herinneringen aan Dust: An Elysian Tail

Metroidvania is een genre dat een heleboel ontzettend goede games heeft. Natuurlijk heb je daar de Metroid-serie en de Castlevania-games, waar de naam Metroidvania ook vandaan komt en natuurlijk de prachtige Ori-games. Er zijn echter ook een aantal hele goeie indiegames die binnen het genre vallen. Denk bijvoorbeeld aan games als Hollow Knight, Dead Cells en Axiom Verge. Mijn favoriete Metroidvania-game valt binnen die laatste categorie. Ik heb namelijk ontzettend veel genoten van Dust: An Elysian Tail. Dust is een indie Metroidvania-game die gemaakt is door één persoon. De ontwikkelaar, Dean Dodril, heeft hiervoor aan de Jazz Jackrabbit-games gewerkt die gamers van mijn generatie waarschijnlijk wel zullen kennen. Dust: An Elysian Tail is een bijzondere game. Enerzijds vanwege het feit dat de game volledig gemaakt is door Dean en je zijn hart en ziel in alles van die game terugziet, maar anderzijds ook door het feit dat het verhaal in deze game een enorm grote rol speelt. Zonder te spoilen, kan ik je vertellen dat het verhaal ontzettend boeiend en een tikkeltje droevig is. Ondanks het droevige verhaal is Dus: An Elysian Tail één van de eerste indiegames die ik 100% uitgespeeld heb. Of ja, eigenlijk 117%, want dat is het hoogste percentage dat je kunt halen in deze game. Dust was namelijk oorspronkelijk een Xbox Live Arcade-titel en 117 is uiteraard een referentie aan Master Chief Petty Officer John-117. Daarnaast is Dust: An Elysian Tail ook de eerste game die ik heb leren speedrunnen. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik deze game ontzettend vaak heb uitgespeeld.

Dust An Elysian Tail

Heb jij ook een favoriete Metroidvania-game of ben je na een uurtje of vier spelen er ook wel weer klaar mee? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?