De Rondvraag: Wat is jouw favoriete cardgame?

Bij cardgames denk ik in eerste instantie aan kaartspellen zoals pesten, blackjack, hartenjagen, klaverjassen en poker. In deze spellen speel je altijd met een deck van 52 kaarten (2 t/m 10, aas, koning, enz.) en de regels van het spel bepalen de waarde van de kaarten. Natuurlijk zijn er ook andere cardgames waarbij je meestal begint door een starter deck aan te schaffen en deze uit te breiden met booster packs of door cards te ruilen met andere spelers. De cardgames hebben vaak een fantasy of science fiction thema en de meest bekende cardgame is Magic: The Gathering waar fans al sinds 1993 van genieten. Deze game begon ooit met driehonderd unieke speelkaarten, maar dit getal is sindsdien al opgelopen tot meer dan tweeëntwintigduizend. Het is de bedoeling om binnen de regels van de game je eigen perfecte deck samen te stellen en dit vereist enig strategisch inzicht, omdat je tegenstanders dit natuurlijk ook doen. Meestal neem je het om de beurt op tegen één tegenstander, maar er zijn ook formats waarin multiplayer een optie is. Er is tegenwoordig keuze genoeg (analoog en digitaal) en daarom vroeg ik aan de redactieleden wat hun favoriete cardgame is.

Eilish is niet echt een fan

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n fan van card games en speel ze dus ook amper. In mijn vriendengroep op de middelbare school werd er veel Magic: The Gathering gespeeld, dus daar sloot ik toen wel vaak bij aan. Maar ik vond het veel te ingewikkeld en moet ook eerlijk zeggen dat ik er het geduld niet echt voor had. Ik gebruikte meestal een samengesteld deck van een goede vriend van mij en dan ging het nog wel, maar ik speelde het vooral voor de gezelligheid, niet omdat ik het nu zo leuk vond. Verder heb ik eigenlijk geen card games gespeeld, dus ik heb niet echt een favoriet. Het is gewoon niet mijn genre en ik ben ook niet erg strategisch aangelegd, dus dat helpt ook niet echt mee.

Cardgames

Anita gaat onverwachts voor Roguebook

Het is al wel bekend dat ik geen genre uit de weg ga en daardoor heb ik ook een aantal cardgames gespeeld. Het probleem met deze games is dat ik er altijd heel enthousiast aan begin, maar na een uur of twintig alle interesse verlies. Op de een of andere manier weten ze nooit mijn aandacht vast te houden. In het geval van Gwent komt dit bijvoorbeeld doordat ik de minigame in The Witcher 3 beter vind dan de standalone versie. Een echte favoriete cardgame heb ik dan ook niet. Toch is er een cardgame die ik af en toe opstart om te kijken of ik met bepaalde personages en kaarten door de game heen kom. Het gaat dan om Roguebook, een game die ik vorig jaar mocht reviewen. In de game kom je op een map terecht die je eerst moet inkleuren om zo een weg te maken naar de gevechten en de eindbaas. Er is van alles te verzamelen op de map, maar de kracht van de game zit in de gevechten. De vijf personages hebben hun eigen kaarten die je kunt verdienen en kopen, maar je kan maar twee personages meenemen. De hoeveelheid kaarten die je kunt inzetten per ronde ligt aan de hoeveelheid mana die een kaart kost. Wanneer je verslagen wordt, begin je weer bij het begin van de game. Hierdoor is er ook een uitgebreide endgame aanwezig en is het een game die je tussendoor eventjes kunt opstarten. Waarschijnlijk is het de combinatie van rogue-like en cardgame elementen die ervoor zorgen dat ik deze game nog steeds af en toe speel.

Roguebook5

Kyllian gooit graag met kaarten in Magic the Gathering

Ik heb cardgames die ik graag speel. Als ik goed nadenk, blijven er twee over: Wizards en Magic the Gathering. Wizards is cardgame waar je de hele game kan winnen als je goed weet te voorspellen hoeveel handen je iedere ronde gaat winnen. Daar zet je dan op in en dan krijg je pluspunten als je het goed hebt en minpunten voor iedere stap die je ervan af zit. Dat weegt veel zwaarder dan het daadwerkelijk winnen van een hand. Helaas kan ik deze game niet vaak spelen. Magic the Gathering daarentegen, speel ik regelmatig met vrienden. Ik ben niet heel goed in de game en mijn decks zijn niet altijd zo sterk als die van mijn vrienden, maar het is altijd een gezellige avond als we een paar potjes spelen. Daarom denk ik dat ik uiteindelijk toch voor Magic the Gathering kies als mijn favoriete cardgame.

Cardgames1

Claudia speelt graag Inscryption

Als je vorig jaar een beetje opgelet hebt, dan weet je welke game mijn persoonlijke GOTY-stem verdiend heeft. Dat is namelijk de indiegame Inscryption. Inscryption is namelijk een hele bijzondere cardgame. Er zit namelijk een heel uitgebreid en diepgaand verhaal achter, dat geheel in Daniel Mullins-stijl bizar is, vol met plot twists zit en meerdere malen de vierde wand breekt. Daarnaast heeft de game een ontzettend creepy atmosfeer, waarbij niet alleen de visuele stijl je een beetje ongemakkelijk maakt, maar ook de audio volledig on point is. Hoewel de game vrij kort is, het is tenslotte een eenmansproject, heeft de ontwikkelaar al gauw een mod gemaakt waarmee je een eindeloze modus en steeds hogere moeilijkheidsgraad aan de game toe kunt voegen. Deze mod wordt ook regelmatig voorzien van updates met nieuwe content die de game elke keer opnieuw weer de moeite waard maken om te spelen. Om die redenen is Inscryption dus niet alleen mijn favoriete indiegame, favoriete game van 2021, maar ook mijn favoriete cardgame.

Inscryption GOTY

Heb jij ook een favoriete cardgame of speel je liever een potje pesten? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?