De Rondvraag: Welk game heeft de beste heavy metal?

Vorige week hadden we het in de Rondvraag over je favoriete muziek-game. Deze week gaan we voor het genre dat al sinds de jaren tachtig in games voorkomt. Dit is natuurlijk heavy metal en de snoeiharde gitaren, prachtige riffs, power chords en geweldige drumsolo’s passen goed bij verschillende shooters en actiegames. Als je in DOOM en Quake het tegen de vijanden opneemt, word je begeleid door keiharde muziek die perfect past bij de chaos en jouw gruwelijke acties. Deze muziek brengt je in de juiste “frame of mind”, zodat je zonder problemen iedereen een kopje kleiner maakt. Natuurlijk moet je wel oppassen dat je niet begint te headbangen en alles om je heen vergeet. Aangezien heavy metal al decennia in games zit, vroeg ik aan de redactieleden welke game zij opstarten om te genieten van goede heavy metal.

Bram slacht demonen met de DOOM Eternal OST

Muziek in games is iets waar ik zelf altijd gefascineerd in ben. Vaak wanneer een game uitstekende muziek heeft, stop ik het album in mijn speciale Spotify-playlist voor allerlei verschillende game soundtracks. Als we het hebben over metal in games, dan is er voor mij maar één onbetwiste winnaar. Mick Gordon, Andrew Hulshult en David Levy hebben samen de OST gecomponeerd voor de basegame van DOOM Eternal en The Ancient Gods DLC. De mix van de ruige gitaarriffs en de technologische klanken geven DOOM Eternal pit en identiteit. Het is simpelweg echt heerlijk om door de legers van hel te maaien, terwijl de hectische melodieën van DOOM Eternal door je koptelefoon knallen. Ik kan onmogelijk mijn favoriete track noemen. Super Gore Nest, Blood Swamps, UAC Atlantica, Metal Hell, de lijst gaat maar door en door. Ik heb voor deze Rondvraag echter de track Davoth uitgekozen. Het is namelijk dé track met alle componenten wat de DOOM OST geweldig maakt, plus referenties naar het oudere materiaal in DOOM 2016, zoals BFG Division. Als deze muziek je niet in de stemming brengt om het fenomeen Rip and Tear uit te voeren, dan weet ik het ook niet meer.

Claudia hangt graag de rockster uit

Ah, een Rondvraag die mij op het lijf is geschreven. Als er namelijk iets is waar ik meer van houd dan van games, dan is het metal. Van thrash metal tot power metal, van symphonic metal tot grindcore, de zware metalen klinken bijna 24/7 door mijn speakers. Wanneer je denkt aan heavy metal-muziek in videogames, dan denk je waarschijnlijk aan games als Guitar Hero, DOOM, of Brütal Legend. De beste heavy metal tracks komen wat mij betreft echter niet uit deze vrij voor de hand liggende games. Ik heb altijd al gezegd dat de game met de beste soundtrack Arknights is. Arknights is een mobiele tower defense game met gacha mechanics. Hoe kan een mobiele game nou de beste soundtrack hebben, vraag je je af? De ontwikkelaar, Hypergryph, zorgt ervoor dat de verschillende levels en in-game events altijd voorzien zijn van de meest bijzondere muziek, in verschillende genres van EDM tot hip-hop en dus ook metal. Zo heeft de ontwikkelaar hiervoor bekende artiesten als Steve Aoki en Yellow Claw weten te strikken. Daarnaast zorgt de grote in-game wereld ervoor dat er achter de in-game muziek ook lore te vinden valt. Zo bestaat er een in-game muzieklabel genaamd Monster Siren, waar verschillende in-game artiesten bij aangesloten zitten. Eén van die in-game artiesten is de all-female heavy metal band Alive Until Sunset.

Eilish gaat los met Brütal Legend

Misschien redelijk voor de hand liggend, maar ik vind Brütal Legend de beste heavy metal game die er bestaat. De game is op zichzelf al een eerbetoon aan het muziekgenre, dus wat kan er dan nog fout gaan? Niet alleen de tracklist van de game is geweldig. Ook de gameplay en het verhaal van Brütal Legend mogen er ook zeker zijn. En niet te vergeten: Jack Black speelt de hoofdrol. Wie weet er nu meer van Heavy Metal dan Jack Black? Oké, een heleboel mensen, maar toch het is Jack Black. In de game vertolkt hij Eddie Riggs, een roadie die in een fantasiewereld terechtkomt die geïnspireerd is door de artwork van Heavy Metal platenhoezen. Er komen ook stemmen voorbij van diverse bekende metal artiesten, waaronder Lemmy, Rob Halford, Ozzy Osbourne en Lita Ford. Dus, zeker de beste game voor liefhebbers van heavy metal.

Kyllian danst erop los in de club van Vampire: The Masquerade – Bloodlines

Als muziekliefhebber hou ik van goede muziek in games. Er zijn ook genoeg games die ik herinner vanwege de sterke muziek. Toen ik ging nadenken over welke van deze games goede metal had, moest ik even graven. Ik hou van wat goede scheurende gitaren, maar veel games met een sterk muziek element hebben hun eigen stijl. Gelukkig kwamen er snel games naar boven toen ik aan metal moest denken. Eerst ging ik games af met een goed metal radiostation. In Saints Row 2 en Saints Row 3 kun je goed tekeergaan op de zender met het onheilspellende nummer 106.66. Daar kwam goede muziek voorbij ook al waren sommige nummers iets te heftig voor mijn metal smaak. Ik wil eigenlijk meer kijken naar muziek die onderdeel is van de ervaring en toen kwam The Binding of Isaac bij me naar boven. Als je rondloopt in The Burning Basement dan weet de metal op de achtergrond de druk goed op te voeren. Toch gaat uiteindelijk mijn stem naar Vampire: The Masquerade – Bloodlines. De muziek van die game is allemaal vreemd en donker die perfect bij de stijl past. Het is dan ook één van de games met mijn favoriete muziek. Als je in de game naar de rock club Asp Hole gaat, kun je luisteren naar twee nummers van echte metal artiesten die goed aansluiten op de rest van de muziek van de game. Je kunt in de club ook een hilarisch geanimeerd cyber goth dans doen op de muziek. Eén van de twee nummers, Swamped van Lacuna Coil, is ook een nummer op de aftiteling. Dat kan ik me nog goed herinneren, omdat ik heb zitten headbangen toen de game voorbij was.

Welke game heeft volgens jou de beste heavy metal en speel jij eigenlijk alleen vanwege de soundtrack? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?