Deze 5 skills worden verbeterd door te gamen

Hoe vaak is er niet negatief gereageerd toen je zei dat je lekker een avondje gegamed hebt? Dit kan bijvoorbeeld door je ouders zijn gedaan, omdat ze liever hadden dat je buiten ging spelen, of docenten op school omdat ze dachten dat je daardoor je huiswerk niet maakte. Veel mensen hebben een negatief beeld van gamen, omdat het vaak afgebeeld wordt als een medium dat agressie veroorzaakt. Waar je mensen echter vaak niet over hoort, is dat gamen juist erg positief kan zijn. Tijdens het gamen ontwikkelen de spelers, wat zowel kinderen als volwassenen kunnen zijn, verschillende vaardigheden die ze goed bij andere dagelijkse activiteiten kunnen gebruiken.

onbekend

Hand-oogcoördinatie

Tijdens het spelen van games is het belangrijk om wat je ziet te vertalen naar een beweging, zoals op een bepaald knopje drukken als reactie op iets op het scherm. Hierdoor ontwikkel je je hand-oogcoördinatie. Dit kan in veel verschillende situaties voordelig zijn, zoals bij typen, autorijden, sporten, maar ook bij een simpele actie zoals een sleutel in het slot doen. Wanneer je snel kunt verwerken wat je ziet en dit kan vertalen naar de benodigde beweging, zul je sneller in actie kunnen komen. Oftewel, door te gamen kun je een veiligere bestuurder en een betere sporter worden.

Sociale vaardigheden

Hoewel gamers vaak toch nog in het hokje ‘onpopulair, onaantrekkelijk en asociaal’ worden gestopt, is niks minder waar. Gamen is namelijk juist erg bevorderend voor de sociale vaardigheden, dankzij de vele multiplayer-games zoals League of Legends, Call of Duty en Counter Strike. In deze games is het vaak van groot belang dat spelers communiceren met anderen. Spelers worden hierdoor aangemoedigd om samen te werken, elkaar aan te moedigen, ideeën en strategieën te bespreken en problemen op te lossen (hoewel duidelijk nog niet iedereen deze memo meegekregen heeft). Dit zijn vaardigheden die niet alleen in de gamewereld van pas komen, maar vaak ook gezocht worden bij werknemers.

Kritisch denken

Kritisch denken is het analyseren van situaties en het bedenken van oplossingen voor problemen. Aangezien veel games bestaan uit quests waarin een bepaald probleem opgelost moet worden, wordt deze vaardigheid enorm getraind tijdens het gamen. Er zullen vaak situaties zijn in games waarin je snel een keuze moet maken om een negatief gevolg te vermijden. Getrainde gamers zijn in staat om in deze situaties kalm te blijven en de situatie zo te analyseren, dat ze weten hoe ze de juiste keuze kunnen maken. Dit kan in veel situaties van pas komen, zoals tijdens het kiezen van een baan, tijdens een ruzie, maar ook als je ervoor kiest om online te gokken. Door kritisch te denken, kun je namelijk een stap terug doen om zo patronen te analyseren die je niet zou kunnen zien als je koppig steeds je favoriet kiest. Een kritische denkmethode kan daarom ook wel gezien worden als een casino-denkmethode.

onbekend

Multitasken

In games is het vaak belangrijk om verschillende dingen tegelijkertijd te kunnen doen. Zo kun je in God of War als Kratos met je Leviathan Axe zelf de strijd aan gaan met vijanden, maar ondertussen ook Atreus het commando geven om pijlen op dezelfde vijanden te schieten. In What Remains of Edith Finch wordt dit naar het volgende niveau gebracht, doordat er van spelers verwacht wordt met hun muis een ander spel te spelen dan met hun toetsenbord. Het is in deze, en nog veel meer, games van belang dat je verschillende dingen tegelijkertijd kunt doen. Hierdoor leer je beter te multitasken. In het dagelijkse leven kunnen gamers hier veel profijt uit halen, omdat zij hun dagelijkse taken beter en efficiënter kunnen uitvoeren.

Taalvaardigheid

Was er bij jou in de klas ook altijd iemand die opvallend goed was in Engels? Grote kans dat dit een gamer was. Games zitten namelijk vol met teksten. Zelfs als een spel geen duidelijk verhaal bevat, zullen spelers op knoppen als “start new game” moeten klikken om door het spel heen te komen. Hierdoor heb je als kind waarschijnlijk al snel veel makkelijke Engelse woorden kunnen onthouden.

Dit geldt echter niet alleen voor het Engels, maar ook voor het Nederlands. Als je een game speelt, word je gedwongen om te lezen wat op het scherm staat zodat je vooruitgang kunt boeken. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd wordt niet alleen goed te lezen wat er staat, maar ook snel te lezen zodat je weet wat er staat voordat het weg is. Dit zorgt ervoor dat je sneller en kritischer leert lezen, en je woordenschat wordt tegelijkertijd ook nog eens vergroot. Een goed spel met veel tekst kan daarom ook prima een goede afwisseling zijn voor een boek.

Tags

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?