Disney+

Geplaatst:

Disney+ is eerder in september gelanceerd in Nederland en de afgelopen weken heb ik thuis de (misschien wel) grootste Netflix-concurrent aan de tand gevoeld. Toen bekend werd dat 12 september de dienst in Nederland als eerste ter wereld beschikbaar zou zijn, was ik toch stiekem geïnteresseerd (met als oorzaak de trailer van The Mandalorian). En mijn gezin speelt hier trouwens ook wel een rol in, moet ik eerlijk bekennen. Maar goed. Nederland heeft met Disney+ een primeur, hoewel het wordt gezien als een testfase. Zie het maar als een bèta. Disney+ is gelanceerd op de meest gebruikelijke platformen, Xbox, PlayStation, iOS, Android en uiteraard middels de eigen site. Vreemde eend in de bijt is LG met hun smart-tv’s. Maar goed, ik heb de streamingdienst thuis via de Xbox One X en de telefoon, beiden een iPhone (XR en XS). Het enige gemis is 4K, dus ik kan helaas geen uitspraak doen over de kwaliteit van deze content. Met wat kijkuren achter de kiezen (of moet ik zeggen ogen) heb ik wel wat bevindingen en deel ik graag de ervaringen.

Disney+ is contentkoning

Het moet gezegd worden, maar Disney+ zit nu al zo vol content, dat het je zal verbazen dat er nog veel meer bij komt op de korte termijn en uiteraard de lange termijn. Zoals jullie wellicht weten, is Disney niet alleen eigenaar van Mickey Mouse en consorten, maar tevens hebben zij Pixar, Marvel, Lucasfilm en zelfs televisiezenders als ESPN, ABC en National Geographic Channel. Het is echt te bizar om te bevatten hoe groot Disney daadwerkelijk is, vooral omdat in Nederland je heel veel van hun content niet standaard op de televisie krijgt. Des te hoger zijn de verwachtingen op de lange termijn voor het beschikbaar krijgen van populaire en unieke content. Gelukkig wordt de oorsprong van Disney niet vergeten en is het zwart-wit tekenfilmpje met de goedlachse muis in de hoofdrol, Steamboat Willie, toegevoegd aan de immense bibliotheek. Disney’s eigen klassiekers als Lady and the Tramp, Jungle Book en Lion King zijn niet te missen en mijn eigen jeugd met Ducktales, Darkwing Duck of Rescue Rangers zijn er ook. Vrijwel alle nieuwe series zijn ook vertegenwoordig als Hannah Montana en The Suite Life of Zack and Cody. Ik ga echt niet alles opnoemen, maar je begrijpt dat Disney echt de eigen bibliotheek geplunderd heeft.

Maar ik begon net al met het feit wat er onder Disney valt. Dé grootste trekkers zijn stiekem toch wel de Marvel-films (en series) en uiteraard Star Wars. Dit laatste trok tenslotte vanwege The Mandalorian alleen al mijn aandacht. De allernieuwste staan er nog niet op zoals Captain Marvel en Endgame, maar met zoveel backlog aan films hoeft dat ook niet. Ik denk dat met name hierdoor het publiek in Nederland uit twee kampen gaat bestaan, namelijk de gezinnen en laat ik zeggen, de moderne nerd. Ik val onder beiden, zullen we maar zeggen. Want ik ga er niet vanuit dat men weet dat ESPN er ook onder valt, waardoor we misschien toffe sportdocu’s kunnen verwachten of National Geographic waar erg goede documentaires onder vallen. Qua series kan het grote publiek namelijk op termijn ook wel aangesproken worden, is mijn verwachting. Erg populaire series die namelijk ook in Nederland zijn vertoond, zijn bijvoorbeeld Lost en Desparate Housewives.

De app

De dienst is ‘gewoon’ zoals Netflix. Je hebt de app waarmee je toegang krijgt tot alle content. Je app is gekoppeld aan je account die je logischerwijs aanmaakt. Dit kan zowel via de website van Disney (als je voor een eigen directe manier betalen kiest) of via de Appstore van Apple, waar je met je gekoppelde creditcard aan de Appstore gewoon maandelijks betaalt. De prijs is een schappelijke 6,99 euro. Ik ga ervan uit dat dit in de toekomst nog wel gaat stijgen en dat we rond de tien euro gaan zitten. Voor nu zeker een prima prijs en eentje waar je het voorlopig nog wel uit kan houden. Ook voor gezinnen met een relatief kleiner budget misschien een goed prijspunt overigens. Voor de wat jongere doelgroep, de moderne nerd, ga ik er eigenlijk wel vanuit dat die tien euro (net als Spotify, Netflix, Videoland) snel geaccepteerd wordt als normaal bedrag. Jammer is overigens dat je alleen een creditcard als (algemene) betaaloptie hebt, in tegenstelling tot de andere diensten. Voor dit bedrag heb je in geval voorlopig dermate veel content dat je je echt niet hoeft te vervelen. Plus, op termijn wanneer de dienst echt uitgebracht wordt, moet bijvoorbeeld (Daar is ie weer) The Mandalorian beschikbaar komen, maar ook films als Captain Marvel en Endgame. Ik betrapte mezelf erop dat ik ook veel oude filmpjes van vroeger ging opzoeken. Die korte tekenfilmpjes van Donald en Pluto bijvoorbeeld, of wat te denken van de Pixar Shorts. Kortom: (en ik val eigenlijk in herhaling): veel content voor weinig geld voorlopig. Het werkt zoals je al vaker hebt gezien en hiermee is de app verre van bijzonder. Grappig feitje: heb je je zone op de console niet als Nederland staan, krijg je de Disney+-app niet gevonden.

Bediening en interface van de app

Wat helaas een minder grappig feitje is, is het gebruiksgemak en daarmee de bediening. Want op de Xbox en PlayStation (vriend van me heeft hem daarop namelijk) is het werkelijk een drama. Ik mag hopen dat dit komt door de testperiode. De app op de consoles zelf is bijvoorbeeld traag. Het zoeken, laden en bladeren verloopt verre van soepel. Het lijkt alsof de app nog niet kan bufferen of preloaden, want het hort en stoot door de categorieën. Het teruggaan naar je homescreen is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld de Netflix-app. Dit kan wellicht te maken hebben met het gegeven dat de app nog niet ‘volwassen’ is en dat het een pragmatische oplossing moet voorstellen. Maar dan nog, kwalitatief gezien, werkt het maar matig. Verder is het spoelen op de consoles vreemd. In plaats van ‘vloeiend’ terug te spelen zoals Netflix of YouTube, heeft de ontwikkelaar er voor gekozen om alleen een stapsgewijze spoelfunctie in te bouwen. Hierdoor moet je driemiljard maal klikken om te spoelen. Niet bepaald gebruiksvriendelijk. Op de telefoon heb je dit niet, omdat je daar gelukkig middels het bedienen met je vinger veel beter en logischer werkt. Oftewel, met je vinger swipen in de tijdsbalk.

Verder viel het mij op dat afleveringen niet achter elkaar afspelen. Als je lekker wilt bingewatchen, wel een beetje funest en niet logisch. Het terugbladeren door de films en series is eveneens onlogisch. Het lijkt alsof de basis een webbrowser is. Als volgt: ik kies een film en ga door met een suggestie na deze film, en zo kijk ik de volgende films ook verder. Oftewel, als ik vijf films of series heb gekeken en terug wil naar mijn homescreen, moet ik elke vorige film of serie terug bladeren die ik had gekeken. Verder valt het op dat er nog relatief veel gebufferd werd, maar ik verwacht dat dit meer komt door het feit dat de dienst in de kinderschoenen staat en dat de app zelf matig is, maar dat dit in de toekomst wordt verbeterd. De interface zelf is herkenbaar en ingedeeld in genres en categorieën. De app open je al met Marvel, Star Wars en Pixar als opties boven in het scherm. Verder heb je categorieën als Disney Original Movie collection, For Kids en ‘Through The Years’. Je kunt dus snel je eigen favoriete genre vinden. Goed is al wel dat je je eigen Watchlist kunt maken én al je content kan downloaden. Het doet hoofdzakelijk dus de dingen die je mag verwachten, maar de dienst mag nog wel even goed onder een vergrootglas gelegd worden door een hoop testers en programmeurs. Maar als dit al de inzet is van Disney, ga ik er vanuit dat het wel een groot succes gaat worden.

Ondertussen heb ik al wat uurtjes kijkplezier gehad, voornamelijk op de Xbox One. Het werkt prima als je een film kijkt en met alle exclusieve content in het vooruitzicht, heb ik er echt zin in. Maar bovendien ben ik benieuwd naar de meningen van jullie. Wat is jullie ervaring en waarom hebben jullie Disney+ aangeschaft?

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord