Drie van die: Depressieve games op Blue Monday

Geplaatst: 20 januari 2020 10:00
Aangepast: 20 januari 2020 17:41
-

Blue Monday, de dag die in teken staat van deprimerende zooi. De feestdagen zijn voorbij en de lange, kille winterdagen nemen de boel over de aankomende maanden. Ondanks dat er natuurlijk nog genoeg overblijft om gelukkig over te zijn, kijken we vandaag eens naar die games met een grauw verhaal. Een setting en een boodschap, waarbij je natuurlijk niet anders kan dan meevoelen voor de personages die betrokken zijn in de vreselijke gebeurtenissen die de game naar je hoofd slingert. Dit zijn Drie van die depressieve games om je dag door te komen tijdens Blue Monday.

Heavy Rain

Heavy Rain laat zien dat je leven zomaar op zijn kop gegooid kan worden, buiten je eigen controle om. Je kan het nog zo goed voor elkaar hebben zoals Ethan, maar het is allemaal geen garantie in het spektakel dat we leven noemen. Al heb je een gelukkig huwelijk, een prachtige carrière en een mooi gezin, het kan zomaar verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ethan verloor zijn zoontje Jason in een gruwelijk ongeluk en dat zorgde voor een kettingreactie waardoor zijn hele leven uit elkaar viel. De struggles waar deze man doorheen moest bijten waren onwerkelijk en je kan niet anders dan meeleven met Ethan. Wanneer de beruchte Origami Killer achter zijn andere zoon aankomt, gaat hij er alles aan doen om zijn laatste geliefde te redden. Zelfs de meest afschuwelijke taken slaat hij niet af, als zijn zoontje maar veilig is. Inspirerend, maar ook zeker deprimerend. Ga trouwens niet expres de quick time events verpesten, want dan ga je van deprimerend naar hilarisch binnen 5 seconden.

Telltale's The Walking Dead Season 1

Zombies zijn vaak entertainment media in het extreem. Veel actie, bloed, gillen en whatever. Vaak gooien ze ook nog de tag humor ertussen puur om het feit dat veel van deze games zichzelf zo belachelijk presenteren (op een goede manier). The Walking Dead gooit hier echter een heleboel menselijkheid tegenaan, tegen dat concept van over de top zombie actie. De gevolgen zijn sterke emotionele verbindingen tussen de personages. Deze karakters moeten overleven tussen ondoden, en nog erger, de andere overlevenden. The Walking Dead levert enorm veel morele dillema's aan de speler, maar één ding blijft hetzelfde. Er is geen happy end voor degene die het lang genoeg volhouden. Elke dag lijkt wel een nieuwe mokerslag uit te delen, wordt het ooit beter? Soms schijnt er een straaltje geluk door, maar die wordt helaas compleet overschaduwt door de vreselijke dingen waar Lee en Clementine zich doorheen moeten zien te bijten.

Hellblade Senua's Sacrifice

Mentale gezondheid is een ontzettend belangrijk onderwerp en het is goed om te zien dat de aandacht ervoor groeit. Hellblade vertelt het verhaal over Senua, die in haar leven het één en het ander heeft meegemaakt. Onderwerpen zoals verlies, rouw, onzekerheid, angst en meer komen allemaal aan bod en je ziet wat dat kan doen met een persoon. De Noorse mythologie zorgt voor een uitstekende omgeving, maar ook de manier waarop ze deze mentale problemen illustreren is buitengewoon sterk. Ninja Theory levert een geweldige, maar ook moeilijke ervaring met Hellblade. Deze game zal je proberen neer te slaan, elke keer weer. Senua heeft een enorme strijd achter de rug in Hellblade en ik kan niet wachten op Hellblade II. En ondanks dat de game genadeloos is, eindigt het sterk en hoopvol. Iets wat we altijd in ons achterhoofd moeten houden.

Maar wat ik jullie beste mensen natuurlijk wil achterlaten is wat wijsheid. Ja, wijsheid van een groentje zoals ik, die niet al te lang op deze aardbol rondhuppelt. Het leven is het meer dan waard, dus laat zo'n vage maandag je ook niet gek maken. Het leuke is, dat ondanks deze games in teken staan van een depressieve staat en werelden, dat er nog steeds genoeg positieve elementen aanwezig zijn. Zoals acceptatie, afsluiting en meer. Dit waren Drie van die depressieve games voor op Blue Monday. Hopelijk vond je het een beetje interessant. Had je andere games willen zien? Laat het ons weten in de comments. Voor nu wens ik jullie een vrolijke vooruitgang van je maandag toe!

Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord