Drie van die: Pokémon Scarlet en Violet TCG veranderingen

-

De aanvang van de negende generatie aan Pokémon-games betekent dat er ook een nieuw tijdperk aanbreekt voor het Pokémon-kaartspel. Op 31 maart liggen de eerste kaarten van de base set van de Pokémon Scarlet en Violet Trading Card Game alweer in de winkelschappen en zeggen we voorgoed tot ziens tegen het Sword & Shield-tijdperk. In samenwerking met Pokémon mocht ik al eerder de Scarlet & Violet-uitbreiding aan de tand voelen onder begeleiding van een ware Pokémonprofessor. De conclusie? Er gaan best wat dingen veranderen in het kaartspel. Dit zijn de grootste veranderingen die je kunt verwachten in het Scarlet & Violet-tijdperk van de Pokémon Trading Card Game.

Pokemon Scarlet Violet TCG changes
Gameliner.nl

Pokémon ex keren terug

Ken je dat gevoel wanneer je op straat een oude basisschoolvriend tegenkomt die je al jaren niet meer gesproken hebt? Zo voelt het voor de vele Pokémon TCG-veteranen nu ook, aangezien er in Pokémon Scarlet & Violet klassieke Pokémon ex-kaarten terugkeren. En inderdaad, het gaat om de ex-variant met kleine letters uit de Pokémon Ruby & Sapphire-sets, zoals ex Team Rocket Returns, ex Deoxys en ex Dragon Frontiers – niet de variant met hoofdletters uit het Black & White- en XY-tijdperk. De Pokémon V-, V-STAR- en VMAX-kaarten maken dus plaats voor Pokémon ex in Scarlet & Violet.

De Pokémon ex-kaarten werken in grote lijnen net zoals de V-kaarten: ze zijn extreem krachtig en hebben een torenhoge HP, maar als je tegenstander er eentje uitschakelt, mag hij of zij maar liefst twee prijskaarten pakken. Toch is er een belangrijk verschil. Pokémon V waren altijd Basic Pokémon, zelfs als ze onder normale omstandigheden een evolutie zouden vereisen. Je Charizard kon dus gelijk op tafel en vereiste geen Charmander- en Charmeleon-kaarten. Dat systeem gaat met de nieuwe Pokémon ex op de schop. De ex-kaarten zijn namelijk niet altijd Basic Pokémon, maar ook weleens een Stage 1 of zelfs een Stage 2. Dat betekent dat het spel weer iets strategischer wordt en je niet altijd gelijk met een knaller van een kaart op tafel kunt. Vanzelfsprekend zijn de Pokémon die niet evolueren, zoals de legendarische Koraidon en Miraidon, nog wel Basic ex-kaarten, maar kaarten zoals Gardevoir ex vereisen enige planning.

Pokemon Scarlet Violet TC ex
Gameliner.nl

Het Terastal-fenomeen is hier

Wie Pokémon Scarlet en Violet op de Nintendo Switch heeft gespeeld, is zich zonder twijfel bewust van de nieuwe gimmick: Terastallizing. Met behulp van een zogenaamde Tera Orb kunnen Pokémon uit de Paldea-regio een edelsteenachtige vorm aannemen en zelfs van type veranderen. Dit spelmechanisme keert terug in Pokémon TCG: Scarlet & Violet, waar ex-kaarten een geterraliseerde Pokémon kunnen afbeelden. De Scarlet & Violet Base Set kent bijvoorbeeld een Terastal Gyarados ex-kaart waarin de krachtige Water/Flying Pokémon gekristalliseerd is afgebeeld.

Op het eerste gezicht verschillen deze Terastal ex-kaarten niet veel van reguliere ex-kaarten. Terastal Gyarados ex kent nog steeds de extreem machtige aanvallen die een ex-kaart kenmerken, zoals de Tyrannical Tail-aanval waarmee hij in potentie 360 damage in één beurt kan doen. Toch vertonen Terastal Pokémon een aantal unieke kenmerken. Zo kunnen Pokémon met het Terastal-effect geen schade oplopen terwijl ze in de bench geplaatst zijn: een vaardigheid die in toernooien zeker van pas gaat komen. Hoewel alle Terastal Pokémon ex in de eerste Scarlet & Violet-set hun normale type als Tera Type hebben, is de eerste Pokémon met een ander Tera Type al bevestigd. We gaan op een later moment bijvoorbeeld zien hoe een Charizard van het Fire-type naar het Darkness-type verandert. Het is net alsof we weer terug zijn in het Delta Species-tijdperk.

Pokemon Scarlet Violet TC Terastal
Gameliner.nl

New gen, new me

Alsof de nieuwe spelmechanismen niet genoeg waren, krijgen de Pokémonkaarten en de bijbehorende pakjes ook nog eens een make-over in het Scarlet & Violet-tijdperk. Natuurlijk worden er gloednieuwe kaarten gebaseerd op de Scarlet & Violet-games toegevoegd, waaronder Supporter-kaarten als Jacq en Nenoma - maar ook de kaarten zelf zijn veranderd. Zo zijn de setsymbolen verwisseld voor codes, net zoals in Japan. Ook de iconische gele randen zijn vervangen door de grijze randen van de Japanse kaarten. Dat is even wennen en kenmerkt het einde van een tijdperk voor de Engelstalige Pokémon Trading Card Game, maar het ziet er absoluut gelikt uit. Wanneer je een holo uit een pakje trekt, glimmen de grijze randen nu ook.

Over holo's gesproken: de inhoud van een pakje Pokémonkaarten is anders dan voorheen. In plaats van één gegarandeerde parallel foil-kaart (reverse holo) en een mogelijke holo of beter, bevat ieder pakje nu minstens twee parallel foil-kaarten en een reguliere holo - of nog iets beters, zoals een Ultra Rare. Non-holo rares zijn verleden tijd. De glimmende kaartjes verliezen hun zeldzaamheid dus een beetje, maar dat maakt ieder pakje wel nóg leuker om open te maken. Ook de nieuwe volgorde waarin de kaarten gepresenteerd worden, draagt daaraan bij. De meest zeldzame kaart is nu de één na laatste kaart in het pakje. Als je de zogenaamde 'card trick' wilt doen om het lekkerste voor het laatst te bewaren, hoef je dus alleen de laatste kaart naar voren te halen.

Pokemon Scarlet Violet TGC wijzigingen
Gameliner.nl

Zo, dat zijn de grootste veranderingen in de Pokémon Scarlet & Violet Trading Card Game. Enorme dank aan The Pokémon Company International voor het verschaffen van enkele Pokémon-producten en de mogelijkheid om de Scarlet & Violet-set voortijdig te proberen. Het ruilkaartspel wordt in ieder geval weer flink op zijn kop gezet met de entree van nieuwe Pokémon, trainers en spelmechanieken. Ook verzamelaars kunnen hun buikje rond eten met de ongeveer tweehonderd nieuwe kaarten in de set. Je hoeft zelf ook niet lang meer te wachten om de eerste pakjes te openen, want de Pokémon Scarlet & Violet-uitbreiding van de Pokémon Trading Card Game ligt vanaf 31 maart 2023 in de winkelschappen.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord