Drie van die: Redenen waarom Phasmophobia zo leuk is

Geplaatst:

Phasmophobia heeft bij veel mensen hun innerlijke ghostbuster naar boven gehaald. Vanaf het moment dat de game uitkwam, was hij enorm populair op Twitch. Dat is ook wel logisch, want zeg nu zelf: heb jij nooit een team van geestenjagers willen vormen met jouw vrienden? Het is inmiddels in ieder geval één van mijn lievelings co-op games geworden. Waarom? Dat ga ik jullie vertellen in deze Drie van die redenen waarom Phasmophobia zo leuk is.

Het coöperatieve karakter en de in-game voice chat

Games die je met je vrienden kunt spelen, zijn al snel leuker dan andere games. Het coöperatieve karakter van Phasmophobia is dan ook één van de redenen dat ik de game zo leuk vind. Je kunt immers niet een heel groot huis in je eentje verkennen op zoek naar een boze geest. Niet alleen omdat dat gewoon eng is, maar ook omdat je dan niet alle paranormale activiteit meekrijgt. En wat is er nu leuker dan naar elkaar schreeuwen door walkie talkies wanneer je iets engs ziet of hoort?

Dat brengt me bij het volgende aspect dat de game zo leuk maakt: de in-game voice chat. Je kunt op twee manieren met elkaar praten, met een proximity voice chat, die je dus ook echt alleen hoort als je bij elkaar in de buurt bent en via de in-game walkie talkies, waarmee je elkaar altijd kunt horen, waar je ook bent. Behalve als je dood bent, natuurlijk. Dan horen je teamgenoten je helaas niet meer. Ik weet er alles van.

De variatie en mogelijkheden in de game

In eerste instantie lijkt de gameplay van Phasmophobia misschien een beetje eentonig, maar dat is zeker niet het geval. Er zijn een hoop verschillende maps waar je uit kunt kiezen en een hoop geesten die je tegen kunt komen. Na de laatste update zijn dit er zelfs nog meer geworden. Daarnaast kun je op veel verschillende manieren achterhalen met welke geest je te maken hebt. Dit kan met allerlei hulpmiddelen, zoals een D.O.T.S. Projector, een temperatuurmeter of een EMF-meter. Hiermee kun je bijvoorbeeld de schim van de geest zien als hij in de buurt is of paranormale activiteit meten. Let wel op met de temperatuurmeter, de geest kan namelijk zorgen dat de stoppen eruit slaan en dat het overal koud wordt. Normaal is de kou een aanwijzing van de aanwezigheid van een geest, maar op dat moment is de temperatuur dus niet meer betrouwbaar.

Maar als je goed op het gedrag van de geest let, kun je hier ook veel uit op maken en er zo ook achter komen met wat voor entiteit je te maken hebt. De ene geest is bijvoorbeeld agressiever dan de ander, valt eerder aan in het licht of in het donker of is minder aanwezig als je een kruis bij je hebt. Allemaal subtiele hints die je steeds beter gaat oppakken naarmate je de game meer speelt. Er zijn zelfs geesten die je niet of amper op de foto kunt zetten of geesten die je wel ziet op een fotocamera, maar niet op een videocamera.

De ondersteuning voor de game en het lange speelplezier

Phasmophobia wordt goed ondersteund met nieuwe updates, verbeteringen en toevoegingen. Een tijdje terug is er nog een grote update geweest die nieuwe soorten geesten en apparatuur aan de game toevoegde en het visuele aspect van de game ook heeft verbeterd. De game wordt goed bijgehouden en er worden op tijd nieuwe voorwerpen of mogelijkheden toegevoegd, zodat het ook leuk blijft om te spelen.

Dat brengt me bij het laatste punt: het lange speelplezier dat de game biedt. Aangezien iedere playthrough weer compleet anders is, kun je de game uren achter elkaar blijven spelen zonder dat het saai wordt. Natuurlijk helpt het coöperatieve karakter van de game hier ook bij, want als je een game met vrienden kunt spelen, blijft het automatisch langer leuk. In combinatie met de frequente updates maakt dit Phasmophobia een populaire game voor de lange termijn. Ik ga ieder potje als eerste dood en toch blijf ik het leuk vinden om te spelen, dat zegt best veel toch?

Heb je dus nog nooit Phasmophobia gespeeld, dan hoop ik dat ik je nu genoeg redenen heb gegeven om dit wel een keer te gaan doen. Mocht je niet zo'n fan zijn van horrorgames en nogal snel bang zijn: geen probleem. Zelfs Rudy (de bangerik van de redactie) heeft een keer met ons Phasmophobia gespeeld. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje steun van je vrienden.

Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Phasmophobia

Series

-

Uitgever

Kinetic Games

Reviewscore

-

Platforms

Pc, VR, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

18 september 2020

Ontwikkelaar

Kinetic Games

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord