Event: Voorpremiére Beyond the Game

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Gisteren, zondag 15 maart, hadden Yordi en ik de eer om Gameliner te vertegenwoordigen bij de voorpremière van Beyond the Game in Pathé Tuschinski 1 te Amsterdam. Naast de première van deze documentaire, geregisseerd door Jos de Putter, konden we ook de finale van de ESL Pro Series Warcraft 3 meemaken en meekijken op het grote witte doek.

Elf uur 's morgens werden we binnengelaten en tien minuutjes later mochten we doorlopen naar Tuschinski 1, de mooiste filmzaal van Nederland. Voor elke bezoeker stond er een gratis flesje frisdrank klaar en dat konden wij natuurlijk erg waarderen. Iedereen had vrije zitplekken en rond half twaalf werden we allemaal welkom geheten door shoutcaster Machiel de Klerk.

Na een korte introductie van Machiel en regisseur Jos de Putter begon de documentaire dan ook eindelijk te draaien op het witte doek. In deze documentaire kregen we een kijkje in het leven van Manuel 'Grubby' Schenkhuizen en Xiaofeng 'Sky' Li. Op zeer goed gefilmde wijze zagen we hoe deze e-sporters, met pijn en moeite, de absolute wereldtop hebben gehaald en nu de hele wereld rondreizen en overal aan toernooien meedoen. De jongens worden gesponsord door hardwarebedrijven, waardoor ze uren per dag kunnen oefenen met Warcraft 3.

Naast Grubby en Sky kregen we ook de naaste verwanten als bijvoorbeeld de ouders te zien en dat leverde zelfs hilarische taferelen op met een auto door druk verkeer. Wat dat precies is, ga ik natuurlijk niet verklappen.

Beyond the Game is een geslaagde documentaire waarin niet zozeer de wedstrijden worden verfilmd, maar meer de emoties en gevoelens van deze helden worden vastgelegd. Ik kan dan ook iedereen aanraden, gamer of niet, om Beyond the Game te gaan kijken in een bioscoop bij je in de buurt.

Na afloop van de documentaire volgde dan ook een terecht applaus voor de makers en hoofdrolspelers.

Een kleinen twintig minuten later, na de pauze, konden we de finale ESL Pro Series Warcraft 3 tussen Grubby en Rotterdam meemaken met commentaar van de shoutcaster Machiel. In een spannende finale won Grubby met 2-0 van Rotterdam.

Het bijwonen van de voorpremière van Beyond the Game was een leuke belevenis en het geeft maar aan hoe groots en belangrijk gaming aan het worden is. Grubby en Sky zijn professionele e-sporters en idolen die als voorbeeld dienen voor een hele generatie gamende jongeren. Helaas zal maar een heel klein deel van deze groep doordringen tot de wereldtop en zich professioneel gamer kunnen noemen. Maar alleen door hard werken en veel oefenen is die droom wel haalbaar.

Check voor meer informatie de officiële site van Beyond the Game.

Lees meer