Film: It: Chapter Two

In groep 6 kwam ik voor het eerst in aanraking met Pennywise. Nee, de clown zat niet echt in mijn rioolafvoer, maar een vriend liet mij de geweldige prestatie van Tim Curry zien. Toen kon ik nog niet echt genieten van de acteerkunsten van deze geniale man, want ik was druk bezig mezelf niet onder te pissen, toen ik die tanden tevoorschijn zag komen. Maar goed, dit hoort allemaal bij het opgroeien natuurlijk. Toen ik hoorde dat It in 2017 een reboot kreeg, vreesde ik het ergste. Niet uit angst voor Pennywise, maar meer uit angst voor mijn liefde voor de film. Want laten we heel eerlijk zijn, de meeste reboots spugen alleen maar op het graf waar eerst een degelijke film(serie) heeft gelegen. Tot mijn verbazing en mijn opluchting, was It 2017 een hartstikke leuke film. Tuurlijk was het nog steeds een beetje cheesy en goofy, maar het had een geweldige casting. Pennywise was een indrukwekkend en vermakelijk monster en tot slot was het verhaal niet bagger. Een tijdje geleden heb ik It: Chapter Two mogen aanschouwen en ik was wederom onder de indruk! Op de goede manier en op de slechte manier.

Losers Club

We kennen de helden van het verhaal natuurlijk het beste als de Losers Club. De vrienden die de handen ineen sloegen om Pennywise te verslaan en ze hebben sindsdien hechte banden met elkaar ontwikkeld. Zo kwamen ze voor elkaar op wanneer It hen bedreigde of wanneer pestkop Bowsers ze het leven zuur maakte. In It: Chapter Two zijn de losers volwassen geworden en hebben ze nog maar weinig herinneringen over de gebeurtenissen in Derry. Ze zijn uit elkaar gegroeid en hebben allemaal hun eigen levens. Wanneer Mike ontdekt dat Pennywise daadwerkelijk teruggekeerd is, belt hij ze op voor de afspraak die ze aan het einde van de It reboot gemaakt hadden.

De Losers ontmoeten elkaar weer in een Chinees restaurant en wanneer ze met elkaar in gesprek gaan komen er allerlei herinneringen weer naar boven. Geweldige scene, waarin we de dynamiek van de personages met elkaar uitstekend zien. Helaas komen niet alleen de goede herinneringen naar boven. Langzaam, maar zeker begint het weer door te dringen wat er in Derry leeft. Beetje bij beetje komen de ervaringen weer tot leven. Pennywise leeft. De Losers Club weet niet of ze de clown voor een tweede keer kunnen confronteren, zeker niet als ze een welkomstcadeautje krijgen van het horror icoon.

onbekend

All grown up

Het verhaal van It: Chapter Two is een beetje een zooitje. Het springt van de hak op de tak en het is af en toe onduidelijk om te begrijpen waarom bepaalde scenes erin zitten. Dit komt vooral ook doordat ze telkens van perspectief veranderen. Het ene moment zie je de huidige tijdlijn en in het andere moment zie je de herinneringen uit hun jeugd. Hierdoor worden bepaalde plotpunten beter uitgelegd, maar het tempo en volgorde lijden er af en toe onder.

It: Chapter Two is ook toondoof. Lachen man. Maar wil je lachen in een film over een demonische clown die kinderen opeet? Geloof mij maar, je gaat echt wel lachen, want humor is een sterk punt van deze film. Wat apart is aangezien de eerste It reboot een hele andere setting had. Veel duisterder en serieuzer. Tuurlijk had It 2017 ook wel wat hilarische momenten (bedankt Richie), maar over het algemeen was de horror veel meer aanwezig dan de comedy. Dat is misschien de kracht van Pennywise. Aangezien hij een clown imiteert, is er ruimte voor beledigingen en over de top onzin. Maar voor de horror fan, wees gerust. Pennywise is nog steeds een gruwelijk entertainend monster met heerlijke angstaanjagende monster transformaties.

onbekend

Bill & Bill stelen de show

Over monster transformaties gesproken, Bill Skarsgård prestatie als Pennywise is absoluut geweldig. De man brengt zoveel leven en energie in de rol van de kindervreter. Hij maakt de personages in de film niet alleen bang door in enge monsters te veranderen. Hij confronteert elk personage met hun onzekerheden om ze zo bang mogelijk te maken. De manier waarop hij dat doet, is vaak zo hilarisch. "Kiss me fat boy" wanneer hij Ben in zijn kinderjaren weer eens opzoekt. Hij maakt de karakters belachelijk en het is een daadwerkelijk genot om te bekijken op het grote scherm. Soms is het wel onduidelijk waar Pennywise toe in staat is en waarom hij er zo lang over doet om de Losers Club compleet te vernietigen. Maar goed, plot armor is helaas wel een factor die net wat te aanwezig is in It: Chapter Two.

Bill Hader is gecast als de volwassen versie van Richie en is zonder twijfel het meest ontwikkelde personage in de film. Het verhaal van Richie gaat veel dieper dan dat we eerst dachten en de manier hoe Bill Hader zijn personage vorm geeft, is uitstekend. De grappenmaker loopt constant te klagen en sarcastisch te doen, maar uiteindelijk kom je er achter dat hij stiekem toch een heel groot hart heeft. Hij probeert vaak zijn eigen gevoelens te ontkennen en het te camoufleren met humor. Vooral de interacties met Eddie, gespeeld door James Ransone, zijn goud waard en behoren tot de beste momenten van de film.

onbekend

Eindoordeel van Bram Noteboom

It: Chapter Two is aan het einde van de dag een entertainment fenomeen. Elke scene heeft energie en iets interessants te bieden. Qua plot is het af en toe een zooitje, maar nooit is de film te moeilijk om te volgen. Pennywise is de afgelopen jaren ontwikkeld tot één van mijn favoriete horroriconen en hij laat in deze film ook weer zien dat hij een geweldig personage is. Heerlijke humor en monster designs die nooit saai zullen worden. It: Chapter Two is niet foutloos, maar ik heb liever een paar fouten met de hoeveelheid entertainment die ik ontvangen heb, dan dat ze het save spelen met It: Chapter Two. Voor humor en horror is It: Chapter Two een uitstekende keuze.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?