Film: Jurassic World: Fallen Kingdom

Geplaatst:
Aangepast: 14 juni 2018 19:34

De dinosauriërs mogen dan ondertussen al wel miljoenen jaren uitgestorven zijn, onze harten weten ze nog steeds warm te maken. Diverse games doen de machtige beesten aan, maar films doen er zeer zeker niet voor onder. Jurassic World: Fallen Kingdom is de nieuwste film in de franchise die alleen maar over de beesten gaat. Of deze de dino's ook eer aan doet, lees je in deze review.

Het einde nadert

Jurassic World: Fallen Kingdom speelt zich drie jaar na de originele Jurassic World af. Het ooit zo prachtige eiland waarop de dino's vertoeven, is inmiddels volledig overgenomen door de natuur en niet meer te herkennen. De natuur is echter wel een beetje overenthousiast. Het eiland is namelijk een vulkaan en deze staat aan het begin van de film op uitbarsten. Dit zorgt ervoor dat de wereld zich in tweeën heeft gesplitst. De activisten, die vinden dat de dino's ook bestaansrecht hebben en daarmee gered moeten worden en de mensen die daar weer op tegen zijn. Onze protagonisten delen de mening van de activisten en werken samen met wat mensen om de dino's veilig te stellen. Natuurlijk verloopt dit totaal niet volgens plan en zijn de rapen flink gaar.

Het is maar een kort stukje, maar dit is eigenlijk het enige wat ik over het plot kan vertellen zonder het volledig voor je te verpesten. Wel kan ik vertellen dat de cast het ontzettend sterk weet neer te zetten. De protagonisten van het eerste deel Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) en Owen Grady (Chris Pratt) hebben nog steeds dezelfde chemie op het scherm. Zij worden aangevuld door de jonge Maisie Lockwood (Isabella Sermon), de wetenschappers Zia Rodriguez (Daniella Pineda) en Franklin (Justice Smith) en de bad guy Eli Mills (Rafe Spall) . Hoewel de geregisseerde sulligheid van Franklin soms echt op de zenuwen werkt, weten deze zes mensen (aangevuld door anderen natuurlijk) het script als toppers naar het scherm te brengen.

Oh wauw, wat handig voor het plot!

Het script van de film is naar mijn mening behoorlijk wisselvallig. Het ene moment is deze zo ontzettend goed. Een plottwist die je niet verwacht had bijvoorbeeld. Of het feit dat deze dino's allemaal zeer gevaarlijke beesten zijn, maar het zo wordt neergezet dat jij ook wil dat ze gered worden. Ongeacht of de mensheid daarmee in gevaar komt, deze schattige beesten moeten en zouden gered worden. Althans, dat laat de film je echt voelen. Een sterk staaltje filmwerk en het liet me meer voelen dan mijn donkere hart eigenlijk wil.

Daar tegenover staat helaas dat je regelmatig hoofdschuddend of zelfs met een vette facepalm naar het scherm aan het kijken bent. De manier waarop dingen gebeuren zijn soms dermate toevallig dat het ontzettend opvalt. Ook maken mensen soms zulke domme keuzes dat het bijna niet meer realistisch is. Ik snap dat er een film gemaakt moet worden, maar zelfs mensen die in films spelen kunnen nadenken toch? Of nou ja, dat zou moeten, want het zijn allemaal slimme wetenschappers.

Het eindoordeel van Rebecca Nieuwenhuis

Al met al weet director J. A. Bayona met Jurassic World: Fallen Kingdom een goede film neer te zetten. De cast is sterk en de dino's weten opnieuw voor veel pracht en praal te zorgen. De toevalligheden waarvan het plot soms aan elkaar zit, moet je wel maar net even tegen kunnen. Vond je de eerste Jurassic World niet leuk? Dan moet je zeer zeker niet naar deze gaan. Vond je hem wel tof, dan is het vervolg een echte must-see.

Lees meer