Film: Pacific Rim

Bij Gameliner.nl zijn we natuurlijk altijd in de weer met het laatste gamenieuws en artikelen rondom uiteenlopende games. Maar steeds vaker grijpen ook nieuwtjes en gebeurtenissen buiten de gamewereld onze aandacht. Zo worden we van tijd tot tijd uitgenodigd voor screenings van de nieuwste films en vandaar dat we vandaag starten met een nieuwe rubriek genaamd 'Gezien'. In deze rubriek zullen we je van tijd tot tijd vertellen wat wij van een bepaalde film vinden of vonden. Omdat we zelf ook erkennen dat we gamejournalisten zijn en geen filmkenners, zullen we het sterrensysteem niet loslaten op films. Ook is het bij films, vaker dan bij games, al snel een kwestie van smaak en is het moeilijk om een film objectief te beoordelen. Dat gaan we dan ook niet doen. In 'Gezien' verkondigt een redacteur simpelweg zijn mening over een film en zullen hier tussendoor wat feitjes verweven zitten. We nodigen jullie dan ook graag uit om je te mengen in de discussie in de reacties hieronder, want iedereen heeft natuurlijk een eigen mening. We trappen af met: Pacific Rim.

onbekend

Pacific Rim
Guillermo del Toro regisseert deze zogenaamde summer blockbuster en we kennen hem natuurlijk nog van het geweldige Pan's Labyrinth, een van mijn favoriete films ooit, en ook Hellboy zal menigeen zich nog herinneren. Toch is Pacific Rim een waar Hollywoodspektakel geworden, waarin vooral actie centraal staat. Iets waar ik bij voorbaat eigenlijk al niet op stond te wachten, maar ik gaf Del Toro het voordeel van de twijfel.

3Dood
Om te beginnen kreeg ik Pacific Rim in IMAX 3D voorgeschoteld. Dat 3D had van mij echter niet gehoeven en ook de IMAX-ervaring voegde uiteindelijk maar weinig toe. Maar genoeg gezeken, waar gaat de film nou eigenlijk over? In Pacific Rim heerst er al gauw paniek, want in de intro wordt er al simpelweg verteld dat er monsters, aliens, of hoe je ze wil noemen, op aarde zijn gearriveerd, genaamd de Kaiju. De mens is echter niet gek, dus bouwen wij onze eigen monsters. Dit betreft kolossale robots genaamd 'Jaegers', waarin twee personen plaats nemen. De Jaegers schijnen namelijk te krachtig te zijn voor een enkel brein en dus moet er hoogstaande neurotechnologie aan te pas komen om een tweetal piloten aan elkaar te koppelen om zo de enorme robots te besturen. Dit blijkt echter allemaal al achter de rug te zijn, alles werkt en twee broers trekken er dan ook op uit om een Kaiju te lijf te gaan. Dit gaat echter fout. De ene broer sterft, de andere groeit uit tot de hoofdpersoon van Pacific Rim, vergezeld door een heus trauma.

Een flink aantal jaar later begint de film pas echt, is onze hoofdpersoon in de bouw terecht gekomen en heeft de overheid het Jaeger-initiatief afgekapt. De Kaiju zijn namelijk aan de winnende hand en de overheid ziet meer toekomst in wat muurtjes rondom de Pacific in plaats van enorm krachtige robots. Juist. De resterende Jaegers doen echter nog een laatste poging, lees: een paar laatste pogingen, om de Kaiju alsnog te weren en aangezien er nog een oude Jaeger in de garage staat geparkeerd die niemand kan besturen, wordt onze hoofdpersoon verlost van het leven van een bouwvakker. De Kaiju schijnen overigens vanuit een of ander portaal op de bodem van de Pacific te komen en de Jaegers zijn dan ook van plan deze te vernietigen, zodat de Kaiju de Aarde niet meer kunnen bereiken. Dat is in een notendop waar Pacific Rim over gaat.

onbekend

Weinig verhaal, slappe actie
Misschien heb je het al tussen de regels gelezen, maar ik ben niet met een glimlach de zaal uit gekomen. Pacific Rim is misschien wel het schoolvoorbeeld van hoe een Hollywoodfilm, in mijn ogen, niet hoort te zijn. Ik kan namelijk genieten van een Hollywoodfilm die insinueert actievol te zijn, maar zich in werkelijkheid vooral op het verhaal focust, ik noem een Looper. Dat doet Pacific Rim echter niet. Daarnaast heb ik soms van die momenten dat ik gewoon behoefte heb aan domme actie, maar dan ook echt veel en hard, ik noem een Transformers. Dat biedt Pacific Rim echter ook niet.

Wat Pacific Rim wel serveert, is een verhaal vol plotgaten, afgewisseld met een bombardement aan actie. Maar overweldigend is slechts het geluid, want dat blaast werkelijk waar door de speakers. Op beeld blijken de Jaegers, en tevens de Kaiju, echter vrij log en wil het dan ook nooit zo vlotten met de actie. Snelheid hebben ze namelijk moeten inleveren in ruil voor grootte en met wat vlugge onoverzichtelijke shots probeert men nog wat tempo te creëren, maar daar prikt de gemiddelde bioscoopbezoeker gemakkelijk doorheen. Hierdoor is de actie slechts met vlagen echt vet en dat is gewoonweg te weinig voor een film als deze.

De actie wist vooral de zure smaak van het flinterdunne verhaal niet weg te spoelen, wat het wel hoort te doen als je plot niet ijzersterk is. Neem nou het ultieme doel: het vernietigen van de eerder genoemde portal tussen de wereld van de Kaiju en de onze. Als kijker ga ik ervanuit dat deze is gebouwd door de Kaiju, aangezien er in de film wordt vermeld dat de Kaiju meerdere planeten verkennen. Wat is dan precies het nut van het vernietigen van deze poort? Kunnen ze deze niet zo weer opbouwen om wederom de Aarde te bereiken? Daarnaast vind ik het altijd moeilijk om maar te accepteren wat er in de paar minuten durende intro wordt verteld. Neurotechnologie waardoor we beter samen kunnen werken? Vet! Maar hoe en wat wordt niet verteld. Kolossale, krachtige robots? Vet! Maar hoe en wat wordt hier ook maar amper verteld. En zo kent het plot nog veel meer twijfelachtige en onverklaarbare momenten, waar ik jullie niet mee zal belasten, maar die wel definitief roet in de popcorn gooien.

Oordeel
Wat er van Pacific Rim overblijft, is een actiespektakel, dat eigenlijk niet echt spectaculair is. Wel moet gezegd worden dat sommige Kaiju erg tof ontworpen zijn en dat tevens de Jaegers hun charme hebben. Qua visuele effecten zit het ook allemaal wel snor en de acteerprestaties zijn aardig, maar dat bokst niet op tegen de overige tekortkomingen. Ik heb me dan ook amper een moment vermaakt met deze zogenaamde summer blockbuster en hoop dan ook dat Guillermo del Toro zich in de toekomst weer zal richten op de kleinere films.

Pacific Rim draait vanaf donderdag 18 juli in de bioscoop.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?