Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Gamescom: De 25 beste games van 2012: 10 t/m 6

Geplaatst: 30 december 2012 14:15
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De afsluiting van onze top 25 beste games van 2012 is in zicht. Morgen wordt eindelijk duidelijk wat volgens ons de beste game van 2012 was. Maar eerst vertellen we jullie welke games er op plaatsen 10 tot en met 6 staan.

Hoewel een witte kerst er dit jaar niet inzat (het leek wel zomer), kun je deze witte sferen natuurlijk wel gewoon zelf oproepen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een console, in combinatie met de game SSX. Een titel die wij beoordeelden met positieve punten als krankzinnig lange speelduur, veel gevarieerde content in combinatie met een sublieme soundtrack kan natuurlijk niet missen in een lijstje met de 25 toppers van dit jaar. Met als kers op de taart natuurlijk de vijf sterren, die het feestje voor uitgever Electronic Arts helemaal compleet maken.

De meest originele games zijn vrijwel altijd downloadgames. Zo verscheen dit jaar de game FEZ als Xbox LIVE Arcade-titel. In deze game loop je in 2D rond in een 3D-wereld. Dit houdt in dat je de wereld altijd van de zijkant ziet, maar je kunt de wereld omdraaien, waardoor een eerst onmogelijke sprong opeens een eitje wordt. Door dit ronddraaien moet je ook verschillende puzzels oplossen. Grafisch heeft de game ook een erg unieke stijl en de muziek was lekker ontspannend. Wij gaven de game een Hotliner.

De Forza serie begeeft zich met Horizon voor het eerst op de openbare weg. In een bruisend Colorado kun je als coureur onwijs veel doen. Sappige bolides, spectaculaire actie en keiharde muziek zorgen voor extase in de tere lichaampjes van autoliefhebbers. Hoewel een split-screen in Forza Horizon helaas ontbreekt, overtuigt deze race game door technisch indrukwekkend te zijn en de speler nooit het gevoel van loze bezigheden te geven. Daardoor kreeg Forza Horizon van ons vier en een halve ster.

Eén van de beste action-RPG-gamereeksen ooit eindigde haar epische saga met Mass Effect 3. De beste game uit de reeks is het helaas niet te noemen, vooral vanwege de meer op actie gerichte en lineaire versimpelde gameplay. Daarnaast had Mass Effect 3 voor de meeste mensen een nogal waardeloze afsluiting, al heeft ontwikkelaar BioWare daarop gereageerd met een uitgebreide expansion. Toch valt ondanks de kritiek niet te ontkennen dat Mass Effect 3 een geweldige game is die op een mooie en grootse wijze de superspannende saga van Shepard afsluit.

2012 was een jaar van terugkerende gameseries. Voor XCOM was dit een tijdreis van eind jaren '90 naar 2012. De gameplay van XCOM: Enemy Unknown is ouderwets turn-based, maar dat is in dit geval een positief iets. Want waarom zou je een goed iets veranderen? De tactische gameplay vereist het goede gebruik van cover en tussen de gevechten door ben je er op allerlei manieren voor aan het zorgen dat je de aliens op technologiegebied de baas kan zijn. De gameplay is zelfs cross-platform erg goed, zoals Joost en Peter al vermeldden. Met 5 en 4,5 sterren staat deze buitenaards goede game dan ook zeer terecht in deze top 25.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer