Guide: Splatoon 3 Beginnerstips - Zo win je vaker

Geplaatst:

Word je helemaal ingemaakt in de Turf Wars en Anarchy Battles in Splatoon 3, of vind je het lastig om de singleplayercampagne volledig uit te spelen? Dat is niet gek. Net zoals bij iedere andere online multiplayergame, kan het lastig zijn om Splatoon 3 onder de knie te krijgen. Als grote Splatoon-liefhebber met meer dan duizend Splatoon-uren op de klok en schrijver van de Splatoon 3 review op Gameliner heb ik ondertussen een goed beeld van hoe de game speelt en hoe je als beginnende speler meer splats en geverfde grond op jouw naam kunt zetten. Je vindt de beste tips in deze beginnersgids van Splatoon 3!

Splatoon 3 gids

Kies de besturingsmethode die bij jou past

Splatoon 3 kent twee compleet verschillende besturingsmethoden: sticks en bewegingsbesturing. Met de sticks bestuur je de camera met de rechterjoystick, zoals je dat misschien al gewend bent van meer traditionele shooters op consoles. De bewegingsbesturing daarentegen sluit aan op jouw bewegingen. Als je de controller bijvoorbeeld naar rechts beweegt, beweegt de camera ook naar rechts. Zo kun je snel en simpel kleine aanpassingen maken aan de manier waarop je jouw wapen richt. Deze besturingsmethode wordt door de Splatoon-community als het meest geavanceerd en accuraat gezien. Ook ik sluit me hierbij aan en speel altijd met de bewegingsbesturing aan.

Toch is mijn advies niet om vanaf nu altijd met de bewegingsbesturing te spelen. Alhoewel het feitelijk gezien tot de beste resultaten leidt als je de besturing onder de knie hebt, is bewegingsbesturing simpelweg niet iedereens ding. Voor sommige mensen wil deze besturingsmethode gewoon niet wennen, waardoor je juist slechtere resultaten behaalt dan wanneer je met enkel stickbesturing speelt. Ik raad je daarom aan om beide methoden een tijdje te proberen. Knoei wat met de gevoeligheid van beide besturingsmethoden in de instellingen en kijk wat voor jou het beste werkt. Het duurt doorgaans even totdat de bewegingsbesturing echt klikt, dus neem vooral je tijd. Als je na ongeveer tien uur spelen tot de conclusie komt dat een bepaalde methode voor jou altijd tot de beste resultaten leidt, weet je wat je voortaan moet kiezen.

Tips Splatoon 3

Let op het dradenkruis, niet de inkt die je schiet

Een veelgemaakte fout bij Splatoon-beginners is dat ze de inkt die het wapen schiet als basis gebruiken om te bepalen waar ze zelf moeten schieten. Dat is echter niet accuraat. Ieder wapen beschikt over een bepaalde mate van shot-RNG. In wat normalere termen betekent dat dat de inkt allerlei kanten op kan spetteren, waaronder een kant waar jij eigenlijk niet heen schiet. Je kunt dit zien als je in de lobby je wapen uittest. De inktschoten vliegen weleens een iets andere kant op. Vooral wapens als de .52 Gal en de Aerospray hebben hier veel last van en verven daardoor een wat groter terrein dan bijvoorbeeld een Splattershot Pro. Als je de plek waar de inktspetters heen schieten als uitgangspunt neemt voor waar je naartoe schiet, ga je waarschijnlijk vaak je tegenstander missen.

Hoe kun je dan wel ervoor zorgen dat je jouw tegenstander vaker raakt? Nou, door op het dradenkruis te letten. Het dradenkruis is de kleine cirkel in het midden van je scherm. Deze cirkel is waar jouw schoten eigenlijk heen zouden moeten gaan als een wapen honderd procent accuraat zou schieten. Als je met het dradenkruis richt op het punt waarnaar je wilt schieten, landen veel meer van jouw inktspetters daarop. Wanneer je dradenkruis een vijand raakt, zie je bijvoorbeeld ook dat er een aantal schuine lijntjes omheen komen te staan (zie onderstaande afbeelding). Dit is een indicatie dat je perfect op iemand richt. Als je nog nooit eerder een schietgame gespeeld hebt, is dat waarschijnlijk even wennen. Dat was voor mij ook het geval, toen ik in 2016 voor het eerst Splatoon speelde. Maar als je eenmaal het dradenkruis als richtlijn houdt, kun je veel accurater schieten.

Splatoon 3 beginnerstips

Ken je range

Ieder wapen in Splatoon 3 heeft een bepaalde afstand die het kan schieten. Een Aerospray of Sploosh-o-matic schiet bijvoorbeeld niet heel ver, maar kan wel verdraaid snel de grond verven. Een Splattershot Pro of Splat Charger kan vijanden van veraf raken, maar spettert minder in het rond. Weten hoe ver jouw wapen en die van jouw tegenstanders kunnen schieten, is enorm belangrijk in Splatoon 3. Laat me je uitleggen waarom.

Als jij met een wapen speelt dat van een grotere afstand kan schieten dan dat van de tegenstander, heb je een voordeel. In de ideale situatie kun jij dan wel op de vijand schieten, maar hij of zij niet op jou. Een dergelijk één-op-één vuurgevecht win je altijd. Als je met een wapen speelt met veel range, wil je daarom vrijwel altijd proberen om van een afstand te schieten waarop jij jouw vijand wel kan raken, maar de vijand jou niet. Dat is lastiger gezegd dan gedaan en absoluut niet haalbaar in iedere situatie. Maar als je bijvoorbeeld ziet dat een wapen met minder range dan jij plotseling dichterbij zwemt, is het verstandig voor jou om iets naar achteren te gaan en ervoor te zorgen dat de tegenstander jou niet meer kan raken. Vervolgens is de tegenstander voor jou een makkelijke splat.

Andersom, als je speelt met een wapen dat minder ver kan schieten dan dat van je tegenstander, wil je de vijand juist verrassen. Wapens die veel range hebben, zijn van dichtbij doorgaans wat slechter. Als het jou lukt om onopgemerkt op splatafstand van je tegenstander te komen, heb jij plotseling het voordeel te pakken. Maar als het andere team je in de smiezen heeft, moet je ook inzien dat het niet verstandig meer is om de tegenstander uit te dagen. Voor je het weet ben je gesplat en verlies je kostbare tijd.

Splatoon 3 vaker winnen

Weet wanneer je kunt Super Jumpen

Veel beginners weten niet dat je in Splatoon 3 een Super Jump-vaardigheid kunt uitvoeren. Door de kaart te openen met de X-knop krijg je een overzicht te zien van waar jouw teamgenoten zijn. Door ze met de cursor te selecteren en ter bevestiging op de A-knop te drukken, kun je binnen een paar seconden naar ze toe springen. Dit bespaart een hoop tijd ten opzichte van het zwemmen naar de gewenste locatie. Wanneer je Super Jumpt naar een teamgenoot, verschijnt er een ring op de grond die aangeeft dat jij op ieder moment daar gaat verschijnen. Dat maakt je een makkelijk doelwit voor een vijand die daar op de loer ligt. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je kunt springen.

De beste momenten om te springen, zijn als je weet dat er geen vijanden in de buurt zijn. Meestal baseer ik dit op de hoeveelheid vijandige inkt die op de grond ligt en hoe snel een tegenstander bij de locatie kan komen. Als er in de omgeving bijna geen vijandige inkt ligt en die er ook niet binnen tien seconden zal komen, is de kans groot dat je veilig kunt springen. Ook wanneer het gros van de tegenstanders op dat moment gesplat is, kun je bijna gegarandeerd Super Jumpen zonder direct gesplat te worden. Vergeet overigens ook niet dat je op ieder moment in een potje weg kunt springen. Als je ziet dat je binnenkort waarschijnlijk in een situatie komt waarin je gesplat wordt en een paar loze seconden hebt, kun je terug naar je spawnpunt springen.

Splatoon 3 tips

Hou je teamstatus in de gaten

Splatoon 3 biedt spelers een weelde aan informatie over de huidige status van de acht spelers op het speelveld. Door de informatie tot je te nemen in het heetst van de strijd, kun je een voordeel behalen. Je vindt al deze informatie bovenaan het scherm. Hier zie je acht verschillende inktvis- en octopus-icoontjes: vier voor ieder team. Elk icoontje bevat een afbeelding van het wapen dat een bepaalde speler gebruikt. Deze icoontjes verbergen echter meer informatie dan je in eerste instantie zou denken.

De icoontjes kunnen namelijk gedurende de strijd veranderen. Wanneer er een kruis door een icoontje staat en het wapen grijs is gemaakt, is die speler gesplat. De informatie over gesplatte tegenstanders kan je een idee geven van jouw plan van aanpak. Als je bijvoorbeeld ziet dat de Charger-speler gesplat is, weet je dat je voor een korte tijd niet zomaar meer van ver afgeschoten kunt worden. Een ander voorbeeld is wanneer je ziet dat alle spelers van het andere team gesplat zijn. Dit wordt tevens aangegeven middels het woord 'WIPEOUT' in het scherm. Wanneer dit gebeurt, weet je dat jij zonder consequenties een flinke push kunt gaan maken. Andersom kun je zien dat je in gevaar bent wanneer het gros van jouw team gesplat is. Door een rustige plek op te zoeken, kunnen de andere spelers veilig naar jou Super Jumpen.

Een iets geavanceerdere tip om deze guide af te sluiten: als een icoontje bovenaan het scherm glimt, betekent dit dat die speler zijn of haar speciale wapen heeft klaarstaan. Als je ongeveer weet welk wapen over welk speciaal wapen beschikt, kun je rekening houden met de acties van de tegenstander. In de afbeelding hieronder zie je bijvoorbeeld dat de .52 Gal op jouw team op ieder moment de Killer Wail 5.1 kan gaan gebruiken vanwege het glimmende icoontje. Dit soort informatie kan je een voorsprong geven in de strijd. Extra tip: vergeet ook niet af en toe de kaart te openen met de X-knop om te zien waar je vijanden ongeveer zijn. Als je vermoedt dat de Aerospray met een openstaande speciale aanval bij jouw spawnpunt is, betekent dat dat je daar waarschijnlijk binnenkort een Reefslider-special kunt verwachten.

Vaker winnen in Splatoon 3

Hopelijk kun je na het lezen van deze tips je tegenstanders alle hoeken van de Splatlands laten zien. En vergeet niet: het succesvol implementeren van deze tips doe je niet zomaar in een uurtje. Neem je vooral tijd en probeer elke tip eerst apart toe te passen, voordat je ze met elkaar combineert. Zo word je beetje bij beetje steeds beter in het spelen van Splatoon 3. Heb je zelf nog andere tips, laat ze dan vooral achter in een reactie.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Splatoon 3

Series

Splatoon

Uitgever

Nintendo

Reviewscore

Platforms

Nintendo Switch

Releasewindow

9 september 2022

Ontwikkelaar

Nintendo

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord