Pokémon Sword & Shield: Crown Tundra

 • Ontwikkelaar Game Freak
 • Eerste releasedatum 23 oktober 2020
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre JRPG
 • Gameliner score

Guide: Zo vang je alle legendaries in Pokémon Sword & Shield: Crown Tundra

Inmiddels is Crown Tundra, de nieuwste DLC voor Pokémon Sword & Shield, al een tijdje uit. Wat mij betreft, ben ik echter nog lang niet uitgespeeld. In mijn review van Pokémon Sword & Shield: Crown Tundra heb ik al even aangestipt waarom er nog zoveel te doen valt in deze DLC. Er zijn in de Crown Tundra namelijk ontzettend veel legendarische Pokémon te vinden. In deze guide ga ik je uitleggen hoe je ze allemaal kunt bemachtigen. Wellicht een beetje overbodig, maar ik moet het toch vermelden: dit artikel bevat spoilers voor het verhaal van Crown Tundra.

onbekend

Begin je avontuur in de Crown Tundra

Wanneer je op de Crown Tundra aankomt, word je begroet door de avonturier Peony en zijn dochter Peonia. Peonia vertelt je over de Max Lair, waar je Dynamax Adventures kunt doen om legendarische Pokémon te vinden. Hierover vertel ik je later in deze guide meer. Peony heeft echter hele andere plannen. Nadat je Peony in een Pokémon battle hebt verslagen en je eerste Dynamax Adventure hebt geprobeerd, ben je vrij om verder te gaan met je avontuur in Crown Tundra. Wanneer je doorloopt naar het dorpje Freezington kun je Peony thuis bezoeken. Doe dit om de verhaallijn te ontgrendelen en de legendarische Pokémon uit de DLC te verkrijgen.

Wanneer je met Peony praat in zijn huis, dan geeft hij je een avonturiers uniform en een Master Ball. Je hoeft dit uniform natuurlijk niet te dragen, maar het is wel leuk voor de flair. Je bent immers in een besneeuwd gebied, dus een lekker warm winterpak kan wellicht geen kwaad. Nadat je je al dan niet omgekleed hebt, vertelt Peony je over verschillende aanwijzingen die hij heeft opgeschreven die naar verschillende legendarische Pokémon zullen leiden. Deze drie aanwijzingen krijg je van Peony en kun je vinden in het Key Items-vak in je rugzak. Deze drie aanwijzingen kun je gebruiken om drie losse questlines te doen. Deze kun je in elke volgorde doen die je maar wilt, maar in deze guide leg ik ze in de volgorde van de aanwijzingen uit om het makkelijker te houden.

onbekend

Calyrex en de twee paarden

De eerste aanwijzing die je kunt volgen, stuurt je op het avontuur dat The Sacred Bonds of Soverign and Steed! heet. Als je deze aanwijzing volgt, zul je Calyrex kunnen vangen. Als eerste zul je Calyrex zijn kroon terug moeten geven. Gelukkig is deze niet ver weg, deze ligt namelijk gewoon op Peony's salontafel. Loop naar de tafel en pak het houten kussen op dat op Peony's tafel staat. Breng deze vervolgens naar het standbeeld van Calyrex dat buiten in Freezington staat. Hiermee trigger je een battle tegen Calyrex. Versla de Pokémon, je kunt hem nu toch nog niet vangen. Wanneer de battle gedaan is, dien je met alle inwoners van Freezington te praten om meer te weten te komen over Calyrex en wat de dorpelingen nog van hem weten. Als je dit hebt gedaan, loop dan terug naar Calyrex en praat opnieuw met hem. Hierna moet je de burgemeester van Freezington zoeken om te leren wat het paard van Calyrex lekker vindt.

De burgemeester van Freezington is momenteel niet te vinden in Freezington zelf. Hiervoor moet je iets verder de Crown Tundra in gaan. Wanneer je naar zijn huis toe gaat, leer je namelijk dat hij zijn gewassen aan het verbouwen is. Ga naar het Giant's Bed-gebied en begeef je naar het gebied waar verschillende landbouwveldjes te vinden zijn. Daar is de burgemeester. Spreek met de burgemeester en hij zal je uitnodigen om bij hem thuis te komen. Ga terug naar Freezington, dit kun je ook doen door de Flying Taxi te pakken, en treed het huis van de burgemeester binnen. In het huis van de burgemeester staat een boekenkast met verschillende boeken die informatie over Calyrex bevatten. Lees deze boeken om meer over de Pokémon te leren en ga vervolgens terug naar Calyrex die buiten op je wacht. Vertel Calyrex dat zijn paard van wortels houdt door de dialoogoptie "Carrots" te kiezen. Spreek vervolgens met de dorpeling naast het landbouwveldje in Freezington om wortelzaadjes van hem te kopen. Hier heb je 8 Dynite Ore voor nodig, die je als het goed is van je eerste Dynamax Adventure hebt gekregen. Ga met de zaadjes terug naar Calyrex en de Pokémon zal je vertellen waar je deze zaadjes kunt planten.

onbekend

Voordat je de wortelzaadjes gaat planten, dien je wel rekening te houden met welke van de twee mogelijke locaties je zometeen gaat kiezen. De locatie waar je de wortelzaadjes plant, bepaalt namelijk welke van de twee paarden je krijgt en welk type Calyrex uiteindelijk zal worden. Je kunt slechts één van de twee kiezen en na het planten van de wortelzaadjes is er geen weg meer terug, dus denk goed na over de keuze die je maakt. Je kunt je wortelzaadjes namelijk planten in Old Cemetery. Wanneer je dit doet, zul je het paard Spectrier krijgen en krijg je de Shadow Rider-vorm van Calyrex, die Psychic en Ghost is. Kies je ervoor om de wortelzaadjes te planten in Snowslide Slope, dan zul je het paard Glastrier krijgen en de Ice Rider-vorm van Calyrex die Psychic en Ice is. Plant de wortelzaadjes in één van de twee locaties en laat Calyrex de zaadjes groeien om, afhankelijk van de locatie, een Shaderoot Carrot of een Iceroot Carrot te krijgen. Nu volgt een cutscene waarin je Spectrier of Glastrier te zien krijgt, die uiteindelijk wegrent richting Freezington. Ga naar Freezington en win de battle tegen het paard van jouw keuze. Je kunt hem nu nog niet vangen.

Nadat je Spectrier of Glastrier hebt verslagen, is het verstandig om even een klein ommetje te maken naar het huis van de oude dame in Freezington. Nadat je haar gered hebt van het paard van Calyrex, wil ze je namelijk belonen met haar Cosmog. Dit is de legendarische Psychic Pokémon uit Pokémon Sun en Moon. Wanneer je Cosmog traint tot level 43 zal hij evolueren in Cosmoem. Op level 53 zal Cosmoem evolueren in Solgaleo in Pokémon Sword en Lunala in Pokémon Shield. Deze zijn uiteindelijk ook te vinden in Dynamax Adventures.

Nadat je Spectrier of Glastrier hebt verslagen, leer je over de Reins of Unity die Calyrex vroeger gebruikte om het paard te temmen. Praat met Calyrex om een Radiant Petal te krijgen. Samen met het plukje haar van het paard dat je verslagen hebt, kan hier een setje Reins of Unity van gemaakt worden. Begeef je naar het huis van de burgemeester en speel de cutscenes af om de burgemeester en Peony een setje Reins of Unity te laten maken. Met de Reins of Unity ben je klaar om Calyrex inclusief zijn paard te bemachtigen. Loop naar buiten en speel de cutscene af. Begeef je vervolgens naar de Crown Shrine, helemaal bovenin het Crown Tundra-gebied. Hier zal Calyrex op je wachten. Spreek met de Pokémon en plaats je Shaderoot Carrot of Iceroot Carrot in het mandje aan de linkerkant. Spectrier of Glastrier zal nu verschijnen, waarna Calyrex het paard probeert te temmen. Spreek na de cutscene opnieuw met Calyrex om de battle met Shadow Rider Calyrex of Ice Rider Calyrex te starten. Tijdens dit gevecht kun je de Pokémon wel vangen. Verlies je het gevecht of breng je Calyrex per ongeluk naar 0 HP, dan kun je het gevecht gewoon opnieuw beginnen. Calyrex is shiny locked, maar niet nature en IV locked. Je kunt dus resetten om de beste stats voor Calyrex te krijgen. Heb je Calyrex gevangen, rapporteer dan je bevindingen aan Peony.

onbekend

De Regis in de tempels

De tweede aanwijzing van Peony stuurt je op het avontuur dat The Terrible Titans... Lurking Locked Away! heet. Dit avontuur brengt je naar verschillende tempels in de Crown Tundra waar je verschillende Regis kunt vinden en vangen. Deze tweede aanwijzing bestaat uit vier delen die elk naar een andere tempel verwijzen. De dichtstbijzijnde tempel is de tempel in Giant's bed. Deze kom je vrijwel direct tegen wanneer je Freezington uit gaat. Begeef je naar de tempel en lees de aanwijzing op de deur. Blijf voor de deur staan en druk je linker analoge stick in wanneer je niet op je fiets zit om te fluiten. De deur opent en je kunt nu de tempel binnen stappen. In de tempel zie je een reeks stippen op de grond in het patroon van Registeel. Loop over de stippen om Registeel wakker te maken. Registeel is niet shiny locked, dus als je een shiny Registeel wilt, is dit je kans.

Nadat je de eerste Regi hebt gevangen, is het tijd om naar de volgende te gaan. Begeef je naar het zuid-oosten van Giant's Bed om uit te komen bij de tempel van Regirock. Geef de eerste Pokémon in je party een Everstone en start een interactie met de deur om deze te laten openen. Wanneer je de tempel binnengaat, zie je ook hier weer de stippen op de vloer in het patroon van Regirock. Laat ook hier weer de stippen oplichten door er overheen te lopen en start een interactie met het standbeeld achterin de tempel. Start de battle met Regirock en vang de Pokémon. Ook Regirock is niet shiny locked.

onbekend

Nu is het tijd voor de laatste klassieke Regi uit Pokémon Ruby en Sapphire. Begeef je naar het westen van Snowslide Slope om de tempel van Regice te vinden. Als je nog geen Cryogonal in je bezit had, vang er dan eentje in de buurt van de tempel of op weg ernaartoe. Plaats je Cryogonal in de eerste plaats van je party en start een interactie met de deur van de tempel. Wanneer de deur is geopend, kun je naar binnen lopen. Loop ook hier weer over de stippen op de vloer om ze op te laten lichten en Regice wakker te maken. Start een interactie met het standbeeld om de battle te starten en de Ice Pokémon te vangen. Regice is uiteraard ook niet Shiny locked.

Wanneer je de drie klassieke Regis hebt gevangen, is het tijd om naar de laatste tempel uit de aanwijzingen te gaan. Deze tempel bevindt zich in Three-Point Pass en bevat de nieuwe Regis Regieleki en Regidrago. Om de deur van deze tempel te openen, dien je de drie klassieke Regis die je in de vorige tempels hebt gevangen, in je party te plaatsen. Wanneer je de deur hebt geopend en de tempel betreedt, zie je ook hier weer een aantal stippen op de vloer die je kunt laten oplichten. In deze tempel staan de stippen echter niet in een patroon van één van de Regis, maar moet je die zelf zien te maken door over de juiste stippen heen te lopen. Hier kun je namelijk slechts kiezen uit één van de twee Regis. Afhankelijk van het patroon dat je kiest, kun je namelijk de Electric Pokémon Regieleki of de Dragon Pokémon Regidrago bemachtigen. Wil je ze allebei hebben, dan zul je dus moeten ruilen met een andere speler. Wanneer je het patroon van de door jou gekozen Regi hebt laten oplichten, word je nogmaals gevraagd of dit ook de Regi is die je wilt vangen. Bevestig dit en start het gevecht met Regieleki of Regidrago om deze te vangen. Ook deze nieuwe Regis zijn niet shiny locked. Rapporteer je bevinden aan Peony.

Het avontuur omtrent de Regis houdt echter niet op bij Regieleki en Regidrago. Wanneer je beide nieuwe Regis hebt weten te bemachtigen, kun je namelijk nog een laatste Regi krijgen. Wanneer je alle vijf Regis hebt, plaats ze dan allemaal in je party. Begeef je vervolgens naar Giant's Bed waar je een Max Raid Den kunt vinden die is omringd door vier rotsen. Start een interactie met de Den terwijl de vijf Regis in je party zitten om een battle met Regigigas te starten. Ook Regigigas is niet shiny locked, dus als je deze sterke Pokémon in een ander kleurenpalet wilt, dan heb je daar nu de kans voor.

onbekend

Drie vogels in een nieuw jasje

De laatste aanwijzing stuurt je op het avontuur dat A Legendary Tree of a Legendary Three! genoemd wordt. Om dit avontuur te starten dien je je helemaal naar het zuiden van de Crown Tundra te begeven. Hier staat namelijk een enorme boom die de Dyna Tree heet. Loop naar de boom toe en start de cutscene. In deze cutscene kun je de drie legendarische Pokémon Articuno, Zapdos en Moltres uit de originele Pokémon-games zien, maar dan in hun Galar-vorm. De drie Pokémon vliegen weg en nu is het aan jou de taak om ze te vangen. De drie Galar-versies van de klassieke vogel-Pokémon zijn shiny locked, dus het heeft geen zin om je game te resetten om te proberen een shiny-variant te krijgen.

Het maakt niet uit in welke volgorde je de vogel-Pokémon vangt, gezien je ze toch alle drie kunt bemachtigen. Voor het gemak beginnen we met Articuno, daar je die kunt vinden in de Crown Tundra zelf. Articuno is op meerdere plekken in de Crown Tundra te vinden, maar het gemakkelijkste is om steeds opnieuw de Flying Taxi naar Snowslide Slope te pakken en naar de klif te lopen, totdat je Galarian Articuno tegenkomt. Wanneer je naar de vogel toe loopt, zal hij kopieën van zichzelf maken. Het is aan jou de taak om de echte Articuno ertussenuit te pikken. Kies je namelijk één van zijn klonen, dan vliegt de vogel weg. Je kunt de juiste variant van Articuno herkennen aan zijn vleugels. Articuno zelf houdt zijn vleugels namelijk omhoog, terwijl de vleugels van de klonen omlaag wijzen. Wanneer je de juiste versie van de Pokémon gevonden hebt, begint het gevecht en kun je Galarian Articuno vangen.

onbekend

Om Galarian Zapdos te vangen, zul je terug moeten naar de Wild Area van de basisgame. Neem de Flying Taxi naar de Meetup Spot in de Wild Area en loop de Wild Area in. Je zult Zapdos hier rond zien rennen. Loop naar hem toe en je zult zien dat hij van je probeert te vluchten. Ren of fiets achter hem aan, totdat je weer dichtbij hem kunt komen. Doe dit een aantal keren en uiteindelijk zal de Pokémon moe worden van al dat rennen, waardoor je hem in kunt halen en een battle kunt starten om de Pokémon te vangen.

Voor Galarian Moltres zul je naar het Isle of Armor moeten gaan. Hier vliegt Moltres langs een vaste route over het eiland. Het gemakkelijkste is om een Flying Taxi te pakken naar de Fields of Honor. Loop richting de Soothing Wetlands en kijk of je Moltres ziet vliegen. Doe dit net zo vaak, totdat je hem in de lucht ziet rondvliegen. Pak vervolgens je fiets en probeer een beetje in te schatten hoe zijn pad zal lopen. Fiets richting de vogel en probeer in zijn blikveld te komen. Wanneer Moltres jou ziet, dan zal hij naar je toe vliegen en je aanvallen. Nu kun je de battle starten en Galarian Moltres aan je collectie toevoegen. Rapporteer hierna je bevindingen aan Peony.

onbekend

Ultra Beasts vangen in gewone Pokéballs

Wanneer je alle drie de aanwijzingen hebt opgevolgd en de betreffende legendarische Pokémon hebt gevangen, ben je nog niet klaar met de legendaries in Crown Tundra. Als je namelijk naar Peony toe gaat en laat zien dat je alle mysteries hebt opgelost, kun je op zijn deurmat namelijk nog een speciale aanwijzing vinden. Raap deze aanwijzing op en breng het naar Peony die op je zit te wachten in de Max Lair. Hiermee ontgrendel je de Ultra Beasts. In zowel Pokémon Sword als Pokémon Shield kun je vanaf nu in Dynamax Adventures ook de Ultra Beasts Nihilego, Buzzwhole, Pheromosa, Xurkitree, Celesteela, Kartana, Guzzlord, Stakataka en Blacephalon vinden. De Ultra Beasts zijn niet shiny locked en kunnen ook met andere Pokéballs gevangen worden dan Beast Balls.

Wanneer je minstens vijf van deze Ultra Beasts hebt gevangen, dan verschijnt de sublegendary Poipole in de Max Lair. Praat met Poipole om hem aan je collectie toe te voegen. Wanneer je het level van de Poison Pokémon verhoogt, terwijl hij Dragon Pulse als aanval kent, dan zal Poipole evolueren in Naganadel. Vergeet ook niet een keer met Peony te praten, nadat je de vierde aanwijzing hebt opgepikt van zijn deurmat. Dit zorgt er namelijk voor dat de Ultra Beast Necrozma ook ontgrendeld wordt in de Dynamax Adventures. Heb je Necrozma weten te vangen, laat deze dan zien aan Peony en dan heb je ook het mysterie van deze aanwijzing weten op te lossen.

onbekend

Spoorzoeken met Sonia

Buiten de bovenstaande vier aanwijzingen, is er nog een soort sidequest die je kunt doen om vier andere legendarische Pokémon te bemachtigen. Om deze questline te starten, dien je naar Freezington te gaan waar je een cutscene zult zien. Het kan goed zijn dat je deze cutscene al gezien hebt tijdens je eerste trip naar Freezington om Calyrex te vangen, maar dat geeft niet. De cutscene laat zien dat er een paar voetafdrukken te zien zijn naast een boom. Loop naar deze locatie toe en bekijk de voetafdrukken. Nu zal Sonia naar je toe komen en uitleggen waar deze voetafdrukken van zijn en ze zal je vragen nog meer van deze afdrukken te vinden. Deze voetafdrukken horen namelijk bij de Pokémon Cobalion, Terrakion en Virizion. Om deze Pokémon te vinden, moet je van elke Pokémon vijftig paar voetafdrukken zien te vinden.

De voetafdrukken van Cobalion zijn te vinden op verschillende locaties, maar voornamelijk in de Roaring-Sea Caves, Giant's Foot en Giant's bed. Deze voetafdrukken zijn blauw van kleur, dus die zou je vrij gemakkelijk moeten kunnen vinden. Wanneer je een voetafdruk vindt, dan kan het zijn dat je er in de buurt meerdere vindt. Kijk dus goed rond om te zien of je er meerdere bij elkaar ziet. Wanneer je vijftig paar voetafdrukken hebt gevonden, ga dan terug naar Sonia in Freezington. Zij zal je vertellen dat je Cobalion kunt vinden in het Frigid Sea-gebied. Hier kun je Cobalion los rond zien lopen en vangen. Cobalion is niet shiny locked.

onbekend

De voetafdrukken van Terrakion vind je voornamelijk in Lakeside Cave en Ballimere Lake. Terrakions voetafdrukken zijn zwart en rond. Als je hier vijftig paar van hebt gevonden, dan kun je weer terug naar Sonia in Freezington. Zij zal je vertellen dat je Terrakion kunt vinden in Lakeside Cave. Ook Terrkaion zie je hier rondlopen en heeft geen shiny lock.

Tot slot kun je de voetafdrukken van Virizion voornamelijk vinden in Giant's Bed en Old Cemetary. De voetafdrukken van Virizion zijn groen, dus vallen wellicht niet direct op in deze omgeving. Om het je iets gemakkelijker te maken, kun je wachten totdat het regent in Giant's Bed en Old Cemetary. De voetafdrukken van Virizion vallen dan iets beter op, maar het blijft alsnog goed zoeken. Wanneer je vijftig paar voetafdrukken hebt gevonden, kun je terug naar Sonia in Freezington waarna ze je zal vertellen dat je Virizion kunt vinden in Giant's Bed.

Wanneer je de drie Pokémon hebt gevangen, ben je echter nog niet klaar. Wanneer je teruggaat naar Sonia in Freezington, zal ze je een beloning geven voor elke Pokémon van het Swords of Justice trio dat je hebt weten te bemachtigen. Wanneer je alle drie de Pokémon van het trio hebt weten te bemachtigen, plaats ze dan samen in je party en neem een Flying Taxi naar de Dyna Tree. Begeef je naar Ballimere Lake en ga naar het eilandje in het meer. Hier vind je twee bomen en een grote kookpot. Wanneer je richting de kookpot loopt, zul je wederom een aantal voetafdrukken zien. Zet je kampeertent op naast de kookpot met Cobalion, Terrakion en Virizion in je team en maak hier een Curry en eet deze op. Wanneer je je kampeertent weer opruimt, zul je de legendarische Pokémon Keldeo zien rondlopen. Loop naar hem toe om de battle te starten en de Pokémon te vangen. Keldeo is helaas wel shiny locked.

onbekend

Legendaries vangen in Dynamax Adventures

Ik heb het er in de intro al even over gehad, maar tijdens Dynamax Adventures in de Max Lair zijn nog een heleboel legendarische Pokémon te vinden die we kennen uit de vorige games. Wanneer je een legendarische Pokémon tegenkomt in de Max Lair, dan kun je deze Legendary vangen wanneer je deze weet te verslaan. Wat belangrijk is om te weten, is dat elke Pokémon die je tijdens een Dynamax Adventure tegenkomt een catch rate van 100% heeft. Dit houdt dus in dat het niet uitmaakt welke Pokéball je gebruikt om de Pokémon te vangen, hij blijft er sowieso in zitten. Wat daarnaast ook belangrijk is om te onthouden, is het feit dat geen enkele legendarische Pokémon die je in de Max Lair tegen kunt komen shiny locked is. Als je vervolgens ook nog de Shiny Charm hebt bemachtigd door de Galar Pokédex compleet te krijgen, dan heb je een kans van 1% om een shiny legendarische Pokémon tegen te komen. Wil je de legendaries dus shiny hunten, kies er aan het einde van een raid dan voor om de legendary niet mee te nemen, tenzij deze shiny is. Wanneer je een legendarische Pokémon namelijk vangt, maar niet meeneemt, dan kun je deze de volgende keer namelijk nogmaals tegenkomen. Ook krijg je de mogelijkheid om tot drie legendarische Pokémon op te slaan, zodat je deze weer opnieuw kunt bezoeken, totdat je hem vangt en besluit te houden. De volgende legendarische Pokémon zijn te vinden tijdens Dynamax Adventures:

 • Articuno
 • Zapdos
 • Moltres
 • Mewtwo
 • Raikou
 • Entei
 • Suicune
 • Lugia (Shield)
 • Ho-Oh (Sword)
 • Latias (Shield)
 • Latios (Sword)
 • Kyogre (Shield)
 • Groudon (Sword)
 • Rayquaza
 • Uxie
 • Mesprit
 • Azelf
 • Dialga (Sword)
 • Palkia (Shield)
 • Heatran
 • Giratina
 • Cresselia
 • Tornadus (Sword)
 • Thundurus (Shield)
 • Reshiram (Sword)
 • Zekrom (Shield)
 • Landorus
 • Kyurem
 • Xerneas (Sword)
 • Yveltal (Shield)
 • Zygarde
 • Tapu Koko
 • Tapu Lele
 • Tapu Bulu
 • Tapu Fini
 • Solgaleo (Sword)
 • Lunala

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?