Indieaan: BRAWL

Geplaatst: 3 mei 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

[imgleft]http://www.gameliner.nl/res/images/overig/screenshots/DeIndieaan145px.png[/imgleft]
De Indieaan is een verhalenverteller, deelt graag zijn mening en wil iedereen bekend maken met de beste, leukste en mooiste indiegames. Hij gaat regelmatig op pad om de nieuwste indiegames aan de tand te voelen en te checken of deze tot de zojuist genoemde categorie behoren. Bovendien zal de Indieaan niet schromen zijn ongezouten mening hierover te geven. De Indieaan spreekt deze keer over BRAWL.

BRAWL komt uit de stallen van het vrij onbekende Bloober Team. Het is een game die aan de haal gaat met een oude formule, maar met een subtiele horrorsaus eroverheen. Uiteraard kan je deze partygame alleen doen, maar het is natuurlijk veel leuker met je vrienden. BRAWL komt echt tot zijn recht als je met vier man tegelijk de strijd met elkaar aangaat.

Maar wat is het?

Met BRAWL kun je dus alleen of met je vrienden de strijd aangaan in top-down level dat aanvoelt als een maas. Om te winnen, moet je punten verdienen die je krijgt door het maken van frags. Deze frags behaal je door het tactisch plaatsen van bommen over het speelveld terwijl je de bommen van je vijanden tracht te ontwijken. En dit geweld doe je onder begeleiding van 'The Evil Master' (de stem van Erik Braa, die jullie misschien kennen van The Walking Dead van Telltale). Dit figuur zorgt voor een geweldige sfeer in de donkere sfeer die BRAWL rijk is.

Maar dat is niks nieuws dus?

Als je met niks nieuws doelt op de 'Bomberman-formule', dan niet nee. Maar BRAWL is meer dan dat, veel meer. Om te beginnen is BRAWL een geweldig uitziende partygame op de PlayStation 4. En partygames zijn er nog niet zoveel op die console van Sony. BRAWL wil daar gretig gebruik van maken door een echte old-school partygame te zijn, met een formule die iedereen al kent, maar met haar eigen twist.

Twist?

Nou twist. Je kunt het beter 'twisted' noemen. Want waar het eerder genoemde Bomberman lief is, is BRAWL een belichaming van 80's horrormovies. BRAWL heeft veel meer regels dan een Bomberman en veel meer karakters. Er zijn acht karakters om uit te kiezen (uiteindelijk) met elk unieke skills. Zo kan een karakter zichzelf teleporteren, een ander kan weer onzichtbaar worden of zelfs verstenen 'a la' Medusa.

Meerdere modi

Het beste kan je BRAWL leren kennen door de 'Story Mode' te voltooien. In deze modus leer je de verschillende karakters kennen en zo kan je ook bepalen welk karakter het beste bij je past. Saillant detail: deze storymodus is moeilijk, en niet zo'n beetje ook. In deze storymodus leer je ook de gameplay kennen en hoe je in bepaalde situaties moet reageren. Want stel dat je in een heftig gevecht zit en de controls worden ineens omgedraaid, wat dan? De story mode leert het je. Denk trouwens niet dat de storymodus makkelijk is, want dat is die totaal niet. In deze game krijg je al snel door dat de AI zeer bekwaam is in het ontwijken van jouw bommen. Je moet dus echt alles uit de kast halen om te winnen. Persoonlijk houd ik daar wel van, een gezonde uitdaging.

Maar waar het met een partygame om gaat, is natuurlijk de multiplayer. Je kan kiezen voor de smaken Versus, Duel, Classic, Sumo of Color Domination. Iedere modus speelt en voelt weer anders dan de andere, en dat zorgt ervoor dat het niet allemaal hetzelfde is.

Frustrerend maar verslavend

Na BRAWL even gefrustreerd weg te leggen, besef ik mij ineens dat ik een echte partygame zeker gemist heb op de PlayStation 4. BRAWL is een game die je snel tussendoor kan doen en het pakt je meteen vast. Je wilt steeds beter worden, sneller leren reageren op de situaties en gewoon continu winnen van je vrienden. BRAWL is een aangename verrassing voor mij op de PlayStation 4.

Lees meer