Indieaan: Reign of Bullets

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

[imgleft]http://www.gameliner.nl/res/images/overig/screenshots/DeIndieaan145px.png[/imgleft]
De Indieaan is een verhalenverteller, deelt graag zijn mening en wil iedereen bekend maken met de beste, leukste en mooiste indiegames. Hij gaat regelmatig op pad om de nieuwste indiegames aan de tand te voelen en te checken of deze tot de zojuist genoemde categorie behoren. Bovendien zal de Indieaan niet schromen zijn ongezouten mening hierover te geven. De Indieaan spreekt deze keer over Reign of Bullets.

In 2012 hebben vier vrienden de gamestudio Critical Bit opgericht in Leeuwarden. In het begin zijn ze vooral bezig geweest met kleinere mobiele games en apps, en hebben ze ook wat serious games gemaakt, onder andere voor het Groninger Museum. Vandaag is hun eerste grotere entertainmentgame op Steam verschenen, genaamd Reign of Bullets. Ik ben de afgelopen dagen al met deze game aan de slag gegaan.

Reign of Bullets bevat een heel klein verhaaltje in de vorm een cutscene aan het begin en aan het eind van de game. De organisatie Titan heeft een autoweg dwars door de garage van Troy gelegd. Daar is hij natuurlijk niet zo blij mee, en dus is hij uit op wraak. Met zijn vliegtuigje gaat hij op pad om alles van Titan kapot te maken.

Het is een simpel verhaaltje, maar meer dan dat heb je ook niet nodig voor een shoot 'em up (shmup). Het draait vooral om het schieten. Je kunt de game met enkel een muis of toetsenbord spelen, maar aangezien ik meer een consolegamer ben, heb ik mijn controller aangesloten, wat ook prima werkt. De game is vrij makkelijk om op te pakken. Zo heb je een knop om te schieten en een knop om je schild te gebruiken. Meer dan dat is het eigenlijk niet. Toch mis ik wel een beetje iets unieks waarmee deze game zich van andere shmups kan onderscheiden. De basis is goed, maar met iets nieuws had de game net wat beter kunnen zijn.

Wel heeft Reign of Bullets een uitgebreid upgradesysteem. Enemies in de game droppen namelijk onderdelen en wapens die je kunt gebruiken om je vliegtuig te verbeteren. Er zijn tien verschillende soorten wapens, waaronder rocket launchers, rifles, vlammenwerpers en zelfs lasers. Deze wapens hebben ook nog eens een rarity en een level. Daarnaast kan je de wapens nog upgraden met bijvoorbeeld een hogere vuursnelheid en meer damage. Overigens kan je meer dan één wapen op je vliegtuig plaatsen door meer weaponslots te kopen. Tegen het einde van de game had ik maar liefst tien wapens geïnstalleerd, waardoor je mijn vliegtuig nog amper kon zien achter al die wapens. Tien wapens was nog niet eens het maximum, maar ik had onvoldoende onderdelen om nog meer weaponslots te kopen.

De game bevat veertig levels verspreid over vier verschillende gebieden. Elk gebied wordt afgesloten met een enorme boss battle. Als je de veertig levels hebt uitgespeeld, kun je aan de slag met de Survival-modus. In deze modus kan je oneindig doorgaan totdat je dood bent. Daarnaast kan je de game op meerdere niveaus spelen en behaal je voor elk level ook een rank. Ik vind vier gebieden alleen net even wat te weinig. Na vijf levels in een gebied was ik wel weer toe aan een andere achtergrond.

Reign of Bullets is een goede shmup, alleen heeft de game niets waarmee het zich kan onderscheiden van andere shmups. Er is wel een uitgebreid upgradesysteem, wat prima in elkaar zit. Het maakte me ook nieuwsgierig naar hoeveel wapens je op je vliegtuig kunt plaatsen, waardoor ik door bleef spelen. Met tien wapens tegelijk schieten in alle richtingen, ziet er namelijk ontzettend vet uit. Wel had ik iets meer gebieden willen zien, want ik vind vier gebieden net wat te weinig. Voor de shmupliefhebbers is het in ieder geval zeker de moeite waard om deze game eens te proberen.

Lees meer