Joker: Folie À Deux recensie - Is als een vastgelopen plaat

-

Met de film Joker (2019) bracht regisseur Tod Phillips een jaar of vijf geleden een knaller van een film uit. Hoewel de film aanvankelijk wisselend werd ontvangen, was het vooral acteur Joaquin Phoenix die de show stal. Hij liet zien dat Joker niet slechts een als clown verklede gek is, maar dat de beste man ook echt met psychische problemen kampt. Met zijn rol als Joker won Joaquin Phoenix dan ook een Oscar. Phillips en Phoenix maakten een mens van Joker. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en kunnen we uitkijken naar het vervolg op Joker waarin niemand minder dan Lady Gaga de rol van Harley Quinn vertolkt. Weet Joker: Folie À Deux de goede lijn van de eerste film voort te zetten of hebben we te maken met een uitdovende lachband? Je leest het in onze recensie.

Joker is terug

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) verblijft na zijn wandaden in Joker (2019) in het Arkham Asylum waar hij in afwachting is van zijn proces. Het Openbaar Ministerie onder leiding van advocaat Harvey Dent (Harry Lawtey) - je weet wel, de man met meerdere gezichten - vindt dat hij moet boeten voor zijn daden en hen is er alles aan gelegen om de straf voor Arthur Fleck zo hoog mogelijk uit te laten vallen. Als het even kan zelfs de doodstraf. De advocaat van Arthur Fleck, Maryanne Stewart (Catherine Keener), stelt alles in het werk om de rechter ervan te overtuigen dat Arthur lijdt aan schizofrenie als gevolg van zijn traumatische jeugd en dat hem dus niet verweten kan worden dat hij die daden heeft gedaan nadat hij veelvuldig werd gepest en getreiterd. Het was gewoon een wanhoopsdaad. Tegelijkertijd heeft hij met zijn acties ook een enorme schare fans opgebouwd die pleiten voor zijn vrijheid. En een van die fans is Harleen 'Lee' Quinzel (Lady Gaga), die de kenners van Batman beter kennen onder de naam Harley Quinn. Fleck ontmoet Quinzel voor het eerst in Arkham Asylum. Gelijk wanneer zij elkaars blik treffen, zijn zij volledig geïntrigeerd door elkaar.

Wat volgt is een avontuur dat zich vooral afspeelt binnen de kille muren van Arkham Asylum en zo af en toe ook daarbuiten. In de gevangenis is Joker klein gehouden en is het vooral een timide Arthur die we te zien krijgen. Hij probeert het pestgedrag van de verschillende bewakers langs zich heen te laten gaan. Een schaakspel met als inzet de gespleten persoonlijkheid van Arthur ontstaat wanneer meerdere mensen andere belangen van Arthur proberen te behartigen. Zijn advocaat wil hem vrij pleiten of in ieder geval zijn straf zo laag mogelijk uit laten vallen. Zij roept hem op om vooral die zielige Arthur Fleck te zijn die door jarenlange pesterijen tot gruwelijke daden is gedwongen. Terwijl aan de andere kant Lee Quinzel de innerlijke Joker zoveel mogelijk uit zijn schulp wil laten kruipen. Zij is immers gevallen voor de charmes, het lef en de onverschilligheid van de moordclown. De hele film draait eigenlijk om dit innerlijke gevecht dat Arthur heeft met zichzelf. Een thema dat het eerste uur van de film erg boeiend is, maar voor het goede toch te lang doorettert zonder dat het echt ergens toe leidt. Het is een beetje als een vastgelopen plaat waarbij je hoopt dat hij toch weer verder gaat met spelen.

Joker Folie A Deux recensie reviewBeeldmateriaal: Warner Bros.

Joker: The Musical

Joker: Folie À Deux speelt zich af na de gebeurtenissen uit de eerste film en borduurt hierop voort. Het is dus raadzaam om het eerste deel te bekijken voordat je je waagt aan deze sequel. Zo raak je bekend met de verschillende personages en namen die ook in dit deel - soms alleen bij naam - weer terugkomen. Daarbij is het belangrijk om te benoemen dat Todd Phillips met dit deel een andere richting in heeft willen gaan. Niet zozeer met Joker zelf, want ook in dit deel wordt weer uitgebreid aandacht besteed aan de mens achter Joker, maar wel met de manier waarop het verhaal wordt verteld. Hoewel muziek in de eerste film al best een belangrijke rol speelde, komt daar in Joker: Folie À Deux nog meer de nadruk op te liggen. Joker: Folie À Deux is dan ook niet alleen een psychologische thriller, maar daarnaast ook nog een musical. Ja, je leest het goed: een musical. Nu is een musical niet direct het eerste waar je aan denkt als je denkt aan de aartsvijand van Batman, maar toch heeft Todd Phillips het in deze film aangedurfd om er een musical van te maken.

Qua keuze voor muziek pakt dat overigens erg goed uit. De verschillende bekende en wat minder bekende nummers passen uitstekend bij de toon en setting van de film en versterken de gebeurtenissen die je in beeld te zien krijgt. Denk daarbij aan nummers als "Get Happy", "That's Life", "For Once In My Life" en "What The World Needs Now Is Love". Ook het filmwerk is in dit vervolg weer ijzersterk aangepakt. Je ziet aan alles dat regisseur Todd Phillips goed heeft nagedacht over ieder shot, iedere camerapositie en ieder moment. Overal zit een gedachte achter. Hoewel de psychische stoornis van Arthur Fleck in dit deel een iets kleinere rol speelt dan in Joker (2019), weet Joaquin Phoenix ook in dit deel Joker weer op magistrale wijze te vertolken. Natuurlijk komt zijn persoonlijkheid wel aan bod, maar hoe deze precies is ontstaan hebben we in de eerste film al gezien. De keuze om tegenspeelster Harley Quinn door Lady Gaga te vertolken is een slimme zet geweest. Vooral met het oog op dat Joker: Folie À Deux een musical is. De chemie tussen Lady Gaga en Joaquin Phoenix spat van het scherm af. Al zullen er ongetwijfeld ook DC fans zijn die de vertolking van Lady Gaga niet kunnen waarderen nadat zij de Harley Quinn van Margot Robbie nog op het netvlies hebben staan. Maar zo'n type Harley Quinn past eenvoudigweg niet bij een film als deze.

Joker Folie A Deux recensie 1
Joker Folie A Deux recensie 2
Joker Folie A Deux recensie 3
Joker Folie A Deux recensie 4
Joker Folie A Deux recensie 5
Joker Folie A Deux recensie 6

Beeldmateriaal: Warner Bros.

Eindoordeel van Patrick Lamers

Nadat Joker (2019) was verschenen vonden veel critici dat er geen tweede deel zou moeten komen. Het succes en de kans om dit uit te breiden bleken voor regisseur Todd Phillips en Warner Bros. uiteindelijk toch te aanlokkelijk om geen vervolg te maken. En zie hier; Joker: Folie À Deux. Het valt te prijzen dat Todd Phillips met dit nieuwe deel een andere, nog meer artistieke kant op heeft durven gaan. Toch kan niet worden gesteld dat dit op alle fronten even goed uitpakt. Hoewel de film als musical verrassend goed uit de verf komt, het acteren ook in dit deel weer uitstekend is en het camerawerk een genot is om naar te kijken, is het vooral het verhaal zelf dat het een lange zit maakt. Vrijwel overal is veel aandacht en liefde aan besteed, maar het verhaal komt redelijk inspiratieloos over en kwakkelt ruim twee uur voort tot aan het toch wel anti-climactische einde. Als je hebt genoten van het eerste deel, dan raad ik je aan ook dit vervolg te bekijken. Doe dit echter wel met de verwachting dat Joker: Folie À Deux niet kan tippen aan wat er met de eerste film is neergezet.

Joker: Folie À Deux is vanaf 3 oktober 2024 te zien in de bioscoop.

Joker Folie A Deux recensieBeeldmateriaal: Warner Bros.

Patrick Lamers Mede-eigenaar en Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord