LEGO Nintendo Entertainment System - Net zo tof om naar te kijken als om te bouwen

LEGO en Nintendo hebben elkaar een tijd geleden gevonden en sindsdien zijn er verschillende sets uitgekomen in de LEGO Super Mario-serie. Het meest recente bouwwerk in samenwerking met de Japanse consolegigant is de LEGO De machtige Bowser, maar het begon allemaal met de LEGO Nintendo Entertainment System, die alweer verscheen op 1 augustus 2020.

Super Mario NES LEGOset

Voor de verzamelaars

Wie mijn LEGO Sonic The Hedgehog Green Hill-review heeft gelezen, weet dat ik mijn hele jeugd al enorm fan ben van LEGO. De laatste paar jaar, sinds het televisieprogramma LEGO Masters, is het weer gaan kriebelen en sindsdien heb ik LEGO weer opgepakt. Naast het bouwen zie ik het ook als een investering. Het gemiddelde jaarrendement op LEGO is namelijk zeven procent, hoewel sommige sites schrijven dat dit rond drie procent per jaar zit. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Natuurlijk is dit afhankelijk van welke sets je koopt, hoe je de sets bewaard hebt en natuurlijk hoe zeldzaam de stenen zijn.

Ik koop ook de sets die ik het tofst vind en dat is LEGO Nintendo Entertainment System zeker. Het bouwen heb ik met plezier gedaan, maar het is ook een puur genot om naar te kijken. Het is echt de beste set die ik sinds jaren heb gezien van LEGO. Ik denk dat ik bij elkaar zo’n acht uur bezig ben geweest met de set. Ik moet toegeven dat ik de set zo nu en dan weer heb weggelegd in verband met andere verplichtingen.

Nintendo NES LEGO game en console

Nintendo Entertainment System

De LEGO Nintendo Entertainment System-set bestaat in totaal uit vier bouwwerken. Twee grote en twee kleinere bouwwerken. Er is echt met heel veel precisie aan elk onderdeel gewerkt. Het eerste bouwwerk, waar je ook volgens de instructies aan begint, is de console zelf. Het tweede en derde onderdeel zijn de game en controller, en het laatste bouwwerk is de televisie. De set bestaat uit twee vrij dikke instructieboeken. Er is één instructieboek voor de console, controller en de game, en één instructieboek voor alleen de televisie. Ik heb de meeste tijd gestopt in het bouwen van de televisie. En hoewel het eindresultaat er indrukwekkend en ingewikkeld uitziet met draaiende mechanismes, valt het qua complexiteit reuze mee.

Je begint dus aan de console, controller en de game. De console zit goed in elkaar, maar zoals we als gamers weten is de console maar een saaie grijze baksteen, met niet zoveel details. Het is LEGO gelukt om alle belangrijke details in het bouwwerk over te nemen. Hierdoor lijkt het bijna op het origineel uit 1985. Zo kun je zelfs de game in de console stoppen en naar beneden drukken om deze in deze te klemmen op zijn plek. Er zitten ook enkele easter eggs in het eerste bouwwerk. Ik heb andere sites hierover nog niets zien schrijven, maar er zit een mini diorama verstopt van een Super Mario-level aan de zijkant van de console.

Televisie uit de jaren '80

De televisie is het meesterwerk van deze set. Het is leuk om te bouwen en daarnaast staat het ook enorm mooi in elke (game) kamer. Als je ernaar kijkt, ziet het er zeer complex uit, maar ik vond het qua bouwen best meevallen. Er zitten heel veel onconventionele technieken in de bouwwerken, maar dat maakt het ook weer leuk. Dit soort onderdelen en technieken worden niet in de sets van vroeger gebruikt. Ik weet alleen niet waarom deze sets voor 18+ zijn, want ik denk dat dit soort uitdagende sets ook prima geschikt zijn voor een veel jongere leeftijd.

De voorkant van de televisie is een level uit Super Mario. Op zich niet heel indrukwekkend, maar wel hoe het samenkomt. Aan de rechterzijkant zit een hendel waar je aan kunt draaien en daardoor beweegt het level. Er zit een exclusief element in deze set. Het is een 8-bit Mario-tegel die zich van links naar rechts door het level beweegt, terwijl je aan de hendel draait. De 8-bit Mario heeft weinig nut buiten deze set. De televisie is niet 1 bij 1 gebouwd bij de console, maar vangt perfect de sfeer van de jaren '80 en doet je eraan herinneren hoe snel de technologie is gegaan.

Eindoordeel van Alex Zweers

Als ik dan toch een kritische noot mag kraken. Het statief waar de televisie op staat, is niet best. Het is niet stevig en wiebelt aan alle kanten. En elke keer als ik iemand wil laten zien hoe het draaimechaniek werkt van de console, valt de televisie van zijn standaard. De televisie is gelukkig sterk, maar het is gewoon jammer dat het laatste stukje niet dezelfde kwaliteit heeft als de hele set. Ik snap ook niet goed waarom ze het onderste deel niet vast hebben gezet. Ik heb deze set in de aanbieding gekocht voor 209 euro bij bol.com, maar de set is nu weer terug op zijn originele prijs. De set gaat 249 euro over de toonbank. Wat aan de hogere kant is als je mijn artikel van LEGO-Sonic hebt gelezen. De set heeft 2646 stenen, wat neerkomt op tien eurocent per steen. Maar het bouwplezier was enorm en ook is het eyecatcher in iedere gamekamer. Bovendien is de set ook regelmatig in de aanbieding.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Tags

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?