Opinion: Help! Iedereen is lyrisch over GTA 6, behalve ik

Geplaatst:
Aangepast: 9 december 2023 20:31

Ik zit met een probleem en ervaring leert me dat ik hierin alleen sta. De kop van dit artikel geeft het eigenlijk al weg. Terwijl de gehele wereld in de ban is van drie letters en een cijfer, moet ik leven met het feit dat ik de ophef niet zo snap. GTA 6 is eindelijk uit de doeken gedaan en niemand - maar dan ook echt niemand - raakt hierover uitgezwijmeld. Intussen vraag ik me sterk af of ik dezelfde trailer heb gekeken, want ik voel die awesomeness niet zo.

GTA 6 vice

GTA 6, wat een happening is dat, hey. Maandenlang wordt het gepeupel op ideeën gebracht door lekken waarvan de authenticiteit omstreden worden, maar nu is het dan toch echt zo. Uren voordat Rockstar de launch der launches inzet, lekt iemand iets op X (of Twitter, wat jij leuk vindt) waardoor het machtige bedrijf vroegtijdig diens GTA 6 teaser dropt. "We hebben liever dat je het van ons zelf verneemt", aldus de studio wiens diviniteit wederom bevestigd wordt door de cantica des gamers. Rockstar lijkt dan ook weinig last te hebben van het lek, al geloof ik best dat men het liever anders had gezien.

Het resultaat heeft namelijk weinig te lijden gehad. Overal waar je kijkt, spreekt men over GTA 6. "De grootste gametrailer ooit", "de meest invloedrijke aankondiging sinds de aankondiging van GTA 5", de media smeert de importantie van deze teaser duimendik op de Rockstar-boterham. Iedereen - maar dan ook echt iedereen - moet het weten. Het staat bij wijze van spreken op iedere cover, van de Okki die men in de kleuterklas uitdeelt tot aan de centerfold van de regionale krant. GTA 6 komt eraan en qua significantie haalt het niveau's die we sinds de berichtgeving rondom COVID niet meer hebben meegemaakt.

GTA 615

Het is dan ook vrijwel onmogelijk om er geen mening over te hebben, al lijkt maatschappelijke druk iedereen aan de zijde van Rockstar te scharen. Ik heb deze week zelfs mensen gesproken die nog nooit een videogame hebben gespeeld, maar die toch rete-enthousiast werden na het zien van de trailer "want onze jongste liet het me zien en het zag er best interessant uit". Intussen sta ik erbij en kijk ernaar, hevig afvragend wat hier nou zo speciaal aan is. Ja, de trailer ziet er leuk uit en de kans dat ik ooit GTA 6 ga spelen acht ik ook best groot. Maar wat bezielt mensen om de GTA 6 trailer te behandelen alsof het een geschenk van God is? Daar kan ik de vinger niet echt op leggen.

Die hele trailer werkt bijna polariserend. Anno nu toegeven dat je de trailer helemaal niet zo speciaal vindt, voelt aan als toegeven dat je op PVV stemde toen Geert Wilders nog behoorlijk fel uit de hoek kon komen. Ik krijg bijna het gevoel dat hele huwelijken op het spel staan omdat de een de trailer awesome vond en de ander niet. "Ik ben bij hem weggegaan omdat hij me niet zo kon bevredigen als de trailer van GTA 6". En wederom zit ik hier, denkende: "kan iemand me uitleggen wat hier nou zo speciaal aan is? Het is maar een CGI trailer van een game hoor."

Maar goed, jezelf terughoudend uitlaten over Rockstar is bijna een sociale doodstraf die je jezelf oplegt. Rockstar is God en alles wat Rockstar doet is bijna de moeite waard om te benoemen in de volgende zondagsmis. All hail Sam and Dan Houser, the messiahs of the gaming industry! Dat Rockstar zichzelf schuldig maakt aan praktijken waar andere studio's keihard op worden afgezeken - zoals het jarenlang uitmelken van een game tot er werkelijk geen druppel meer uit de tiet komt - kan Rockstar zich om diens zaligmakende imago permitteren. En laten we even niet vergeten dat de CEO van moederbedrijf Take-Two hier gretig gebruik van maakt. Games nog veel duurder maken omdat onze games "the real shit" zijn die je uren aan vermaak bieden; we kijken er even raar van op, maar vinden het naderhand wel oké omdat GTA toch best wel tof is.

GTA 614

Ik zet mezelf dan ook behoorlijk 'in the line of fire' door te bekennen dat ik dingen toch echt anders zie. Ook nu. Terwijl de wereld weent voor Rockstar omdat iemand hen het 'moment of greatness' ontnam door de trailer te lekken, lijk ik de enige te zijn die geen medelijden met Rockstar heeft. Sterker nog, men heeft er alles aan gedaan om een lek te faciliteren. Weken van tevoren scandeert men al vol bravoure dat de trailer der trailers op 5 december aan het volk zal worden getoond. Rockstar geeft zelfs een link vrij waarop deze te aanschouwen gaat zijn, waarbij het zich absoluut ervan bewust is dat men de trailer al op een server van YouTube heeft geüpload en dat een beetje hacker hier dus ook handig bij kan. En toch ben je dan verbaasd. Het is als aankondigen waar en hoe laat een waardetransport gaat plaatsvinden en dan raar opkijken wanneer een bende overvallers je busje komt leegtrekken.

Afijn, velen van jullie zullen het niet met me eens zijn en dat mag. Zoals jullie een mening mogen hebben, mag ik dat ook. En als ik dan eerlijk moet zijn, GTA 6, het zal allemaal wel. Het wordt vast en zeker een toffe game. Maar die hele entourage eromheen, die vind ik toch wel een beetje discutabel. En als we het echt allemaal zo sneu vinden voor een hardwerkend team wanneer een game vroegtijdig lekt, gaan we dan ook medeleven betuigen wanneer de volgende Assassin's Creed of Call of Duty lekt? Ik betwijfel het.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot GTA 6

Uitgever

Rockstar Games

Reviewscore

-

Platforms

PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

2025

Ontwikkelaar

Rockstar Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord