Opinion: Is gamen eigenlijk wel ontspannend?

Geplaatst: 13 januari 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Is gamen eigenlijk wel ontspannend? Die vraag gutst wel eens door mijn hoofd als ik weer eens geld of xp/rp aan het farmen ben. Of als ik weer eens allerlei items aan het zoeken ben, alleen maar om virtueel te kunnen pronken met een leuke trophy. Alsof het geld allemaal echt is, alsof er ook maar iemand jou opbelt om te vertellen hoe 'wreed' jouw virtuele vitrinekast wel niet is vol trophies. Of als je tientallen keren een stuk opnieuw moet spelen, omdat je jezelf door een moeilijk stuk moet heen worstelen. Zijn we als klein kind dan allemaal op ons hoofd gevallen? Of is er wellicht een sekte die ons toen we nog een baby waren in groepjes bij molens hebben gezet, zodat we allemaal een klap van de molen hebben gehad?

Het gekke is vaak ook, je merkt het vaak niet eens. We worden opgeslokt door virtuele hebberigheid: meer geld, meer items, meer trophies. Sommige games zijn zo goed, daar wil je alles uit halen. Onopgemerkt slurpen we uren uit de klok en jagen er stromen van stress door ons bloed. We merken het pas op na een extreem drukke (werk/school)dag, de puf om te gamen is er vaak dan niet. We zeggen dan dat we geen zin hebben, maar eigenlijk zijn we te gespannen. Doorgaans zijn games ook energievretend en eigenlijk verre van ontspannend. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Ik vond het heerlijk om even te niksen in GTA V. Heerlijk met een RV door de bossen rijden in de sneeuw en prompt een waterval ontdekken, die ik nog nooit eerder had gezien. Of even Flower opstarten en als een Tibètaanse monnik lekker zweverig gamen. Op zulke momenten merk je pas goed dat je normaal veel gestrester bezig bent.

Games geven wel dat gevoel van macht, even de tien geboden negeren, alsof ze nooit in steen zijn gebeiteld. Waarom? Omdat het kan, zonder consequenties. Je zou dus kunnen zeggen: gamen is een vlucht. Zoals men echter vaak zegt, vluchten is niet de oplossing. Echter kun je in het echte leven niet even zeggen: ik zie school/werk niet meer zitten, ik pak het vliegtuig naar waar dan ook en kom niet meer terug. Om maar even een voorbeeld te noemen. En daar komen dan games bij van pas. Gamen is in die zien dus juist alleen maar goed. Er is nu eenmaal geen oplossing voor alles, althans niet meteen. Jezelf dan even verliezen in een andere wereld kan dan een geschenk zijn. Zo lang we maar niet uit het oog verliezen dat de echte wereld gewoon doordraait en de problemen die er daar zijn niet op te lossen zijn door 'close application' te kiezen. En net als met gamen moeten ook wij soms in het dagelijks leven tien keer op onze bek vallen, alvorens we verder komen.

Dus zit je dit nu te lezen? Kom van die stoel of van de bank af en haal ook eens buiten het gamen om het volgende 'level'. Dan ga ik zo maar weer even 'ontspannend' RP farmen in GTA V als je het niet erg vindt. Ik heb denk ik van alle vier de wieken een klap gehad vroeger. Je mag me echter gerust altijd even bellen om mijn collectie te complimenteren. Een gelukkig, ontspannend en gezond 2015 toegewenst!

Lees meer