Opinion: Multibox

Geplaatst: 20 december 2012 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Als ik naga wat ik de laatste tijd zoal doe op mijn Xbox 360, valt op dat er verdomd weinig op wordt gegamed. Eens in de zoveel dagen kijk ik hoe het staat in de Amerikaanse basketbalcompetitie, zoek ik een filmpje op op Youtube of kijk ik een programma terug via de RTL XL app. Het heeft allemaal maar weinig met games te maken, maar als deze functionaliteiten niet present zouden zijn, zou mijn console flink stof staan te happen.

Dat ik inmiddels weer terug naar mijn oorsprong ben gegaan, wat wil zeggen dat ik tegenwoordig bijna uitsluitend op mijn personal computer game, is waarschijnlijk geen geheim meer. De apps die de laatste tijd het Xbox dashboard opfleuren weten mij echter zo nu en nog wel eens vanachter mijn bureau weg te trekken. Vooral het bekijken van de dagelijkse top tien van de mooiste momenten uit de NBA via de daarvoor bestemde applicatie doet mij vreugd. Heerlijk om even voor het slapen gaan een krimpend oog te werpen op deze spectaculaire sport.

Ook kunnen we sinds kort een gros aan RTL programma's terugkijken via de RTL XL applicatie, die nog kampt met wat kinderziektes, maar vooral voor de liefhebber van simpele, maar vermakelijke of informerende televisieprogramma's een leuke uitkomst is. Ook Internet Explorer, YouTube en vele andere applicaties snoepen minuutjes van mijn leven weg. Soms gewoonweg handig, op andere momenten simpel tijdverdrijf.

De console van Microsoft lijkt dan ook eindelijk de kant op te gaan die het bedrijf al een tijdje voor ogen heeft: multimedia. Gamen is niet meer de enige manier om je console effectief te gebruiken, het aanbod aan interessante applicaties blijft groeien. Je kunt tegenwoordig al praktisch alles wat je van een multimedia-apparaat mag verwachten. Van muziek luisteren tot over het web browsen en van films kijken tot karaoke zingen. Men lijkt hiermee niet alleen de doorgewinterde gamer een plezier te doen, maar ook de families die de Xbox in combinatie met Kinect hebben aangeschaft om hun kinderen een poos stil te houden. Moeders kijkt nu makkelijk haar favoriete programma terug en paps werpt makkelijk een blik op de scoreborden.

Als de ingeslagen weg goed wordt doorgezet en meer applicaties uiteenlopende functies als Kinect en Xbox SmartGlass gaan gebruiken, lijkt de toekomst van de Xbox rooskleurig. Ook andere partijen zijn deze weg ingeslagen en een heuse clash zal dan ook moeilijk te vermijden zijn. Kan een console nog bestaan met een gebrek aan overige mogelijkheden? Je zou er bijna aan gaan twijfelen.

Welke functionaliteiten gebruiken jullie vaak op je console?

Lees meer