Opinion: Seks, bits en geweld

Geplaatst: 4 april 2013 15:30
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Dit jaar gaat GTA V waarschijnlijk weer voor de nodige lol zorgen onder veel mensen in huiskamers en game-lairs. Dat is echter niet de enige reactie die het op mensen zal hebben, want zoals altijd met high-profile-titels die doorspekt zijn van geweld en andere ondeugdelijkheden, zullen er ook deze keer weer publieke schreeuwers (lees: politici) zijn die dit digitale zaad der kwaad gaan proberen te verbannen.

Censuur is iets wat al bestaat vanaf dat de eerste mens(-aap) besloot zijn gedachten in een stuk steen te houwen. Vooral in deze tijd is dit nog sterk te merken op televisie en in films. Uiteraard is deze situatie wel begrijpelijk, want televisie moet kindvriendelijk zijn op de meeste uren van de dag, en als filmproducent wil je immers zoveel mogelijk geld binnenhalen. Dus kuisen we de nieuwe Die Hard maar genoeg op zodat jonge pubers er ook naar kunnen kijken zonder bloot te worden gesteld aan verschrikkelijke schuttingtaal, terwijl het meeste over de top geweld er wel in blijft.

In boeken daarentegen bestaat er bijzonder weinig censuur. Als je al kijkt hoeveel nare foute seks en bizar grof geweld er al in één populair boek zit als Game Of Thrones, merk je wel dat je vrijheden als romanschrijver een flinke pennenstreek verder liggen dan wanneer je verhalen tikt voor games en films. Het grote verschil zit hem dan echter niet in het geweld, maar vooral in het mogen beschrijven van naaktheid of (iets wat bij) seks (in de buurt komt), wat iets is dat we blijkbaar niet mogen zien.

En nu komen we dan bij het hypocriete gedeelte. Laatst keek ik The Alamo, een speelfilm over de slachtpartij die bij het gelijknamige fort plaats vond waarbij een paar honderd Texaanse soldaten door het Mexicaanse leger in de pan werden gehakt*. Het is een film waarin je ladingen mensen ziet worden neergestoken, verbrand, onthoofd, doodbloeden en allerlei andere creatieve sterftes. In de film komen ook tekeningen voor van Lady Liberty, die Amerikaanse soldaten hadden op hun trommels. In deze tekening van Lady Liberty had zij destijds altijd beide borsten of eentje ontbloot. Walt Disney produceerde de film, en eiste dat dit werd aangepast naar een buste ontkennende dame der vrijheid (de ironie...).

Gelukkig heeft Walt Disney onze tere zieltjes bespaard van een potloodtekening van een blote tiet, en de enorme lading licht verteerbare en doodnormale moordpartijen er gezond en wel in gelaten. Zou Rockstar Games na het San Andreas hot coffee-schandaal het nu in GTA V aangedurfd hebben om er iets van naakt en seks in te doen? Ik hoop het, en dat we eens gaan beseffen als maatschappij dat grof geweld nog altijd iets ongezonder is dan een stuk bloot of een potje ketsen. Zowel analoog als digitaal valt daarover niet te twisten.

*Voor details: check Wikipedia, een geschiedenisboek, maarten van Rossum of Joost.**
**Uiteraard is de verstandigste keus Joost. Deze geschiedenisleraar draagt immers de naam van hem die het immer weten mag.

Lees meer