Preview: Assassin's Creed Rogue

Geplaatst: 7 oktober 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Een jaar geleden voer ik met Edward Kenway over hoge golven met een piratenschip dat ik volledig had uitgerust tot waar oorlogsschip. Ik herinner me het nog goed, het had pikzwarte vlaggen met daarop een wit piratenlogo. Voor mij was Assassin's Creed IV: Black Flag één van de beste delen van de serie. Het op zee zijn en vijandige schepen tot de bodem van de zee laten zinken bleek in Assassin's Creed III al erg tof te zijn, en in Black Flag bestond een groot deel van de game hier uit.

Wel of geen zee?

Hoe gaaf sommigen onder ons die missies op zee ook vonden, veel fans van de serie wilde er niet aan geloven. Voor hen komt het dit jaar helemaal goed. Maar voor de fans van het piratenleven óók! How is that? Ubisoft brengt dit jaar namelijk twee Assassin's Creeds uit. Met een zeer korte tijd ertussen. Bezitters van de nieuwste generatie consoles kunnen genieten van Assassin's Creed Unity, die zich in Parijs af zal spelen. Aangezien een erg groot deel van de gamers nog geen Xbox One of PlayStation 4 in huis heeft staan, heeft Ubisoft ervoor gekozen om ook op de PlayStation 3 en Xbox 360 een Assassin's Creed (AC)-game uit te brengen, genaamd Assassin's Creed Rogue. Deze laatste speelt zich voornamelijk af op zee en dat is ook de game die ik in deze preview zal bespreken.

In dit geval wel

Waar Unity volledig met een andere engine is gebouwd vanaf niets, maakt Rogue gebruik van bijna dezelfde engine als Black Flag. Maar, alles kopiëren zou nogal simpel en lekker saai voor ons zijn, dus verschilt de locatie, hoofdpersoon en tijd volledig van Black Flag. Met dezelfde grondstoffen wordt een nieuw product gesmeed.

Waar onze Edward Kenway, d'n stoere bink, vorige keer de held van het verhaal was, is ditmaal Shay Patrick Cormac de hoofdpersoon in Rogue. Een held durf ik het eigenlijk niet te noemen, een stoere vent wel. Hij begint namelijk als recruit bij de Brotherhood van de Assassins. Dit gaat echter niet helemaal van zijn leien dakje. Cormac is het niet eens met de denkwijze en aanpak van de Assassins. Na het mislukken van een missie is de Brotherhood helemaal klaar met Cormac en 'ontslaat' hem als Assassin. De Templars (Tempeliers), de bad-guys in iedere AC, weten echter wel raad met de ex-Assassin en uiteindelijk speel je, na al die jaren tegen de Templars te moeten vechten in AC, voor de Templars.

Varen, varen, over de zee

AC Rogue speelt zich af tijdens de Zeventigjarige oorlog. Deze machtsoorlog werd zowat over de hele wereld uitgevochten. Zelfs in Canada en de Noordpool. Dit is plaats waar jij met je boot zal gaan varen. De bounty-eilanden en tropische temperaturen zullen dus plaats maken voor bergen bedekt met sneeuw en zeeën vol met brokken ijs.

Net als in Black Flag beschik je over je eigen schip. Al is deze wel iets kleiner dan de Jackdaw. Hierdoor is hij wel een stuk sneller en kan hij veel sneller draaien. Waar je trouwens in Black Flag na een tijdje ieder schip de baas kon zijn en het hele zeeruim kon veroveren, is dat in Rogue wel even anders. Op het water varen ook schepen van Franse en Engelse komaf die jou als een serieuze bedreiging zien en je dus het liefste willen vernietigen. Zij zijn erg gevaarlijk en vaak is de enige oplossing vluchten. De rollen zijn dan omgedraaid. Schepen proberen jou te enteren in plaats van jij he. Mocht dat zijn gelukt, dan is je enige uitweg een bepaald aantal geënterde soldaten te vermoorden. Mocht dat niet lukken, dan ben je een groot deel van je bemanning kwijt.

Qua wapens op je schip zit het heel erg in de buurt van Black Flag. Echter heb je nu toegang tot een klein aantal nieuwe wapens waarmee je andere schepen naar de bodem van de zee kunt krijgen. Zo heb je een soort oude variant van de machine-gun en kun je een oliespoor achter je laten die je vervolgens in brand steekt om zo een vuurzee te creëren.

Weinig verschil op het land

Als we kijken naar de gameplay op het land, dan zien we weinig verschillen met vorige AC-delen. Animaties en het vechten zijn hetzelfde als dat we gewend waren. Ook missies zijn op dezelfde manier opgebouwd, maar dan uiteraard vanuit een ander aspect, dat van de Templars. Ook het veroveren van gebieden gebeurd in Rogue middels het veroveren van een fort in dat gebied. Deze wordt bewaakt door de Assassins en een leider. Deze zal het snel door hebben wanneer je zo'n fort betreedt en naar je gaan jagen. Zo komt er aardig wat druk op je te staan bij het veroveren, wat zo'n verovering erg spannend maakt.

Verwachting

Het is vooral de andere kant van het verhaal en de locaties die de game zullen onderscheiden van Black Flag. Ditmaal zal je moeten vechten tegen de Assassins in plaats van de Templars. En dat in een ijskoude setting. Natuurlijk is deze nieuwe AC meer een soort enorme uitbreiding op Black Flag, maar voor de fans van dat deel wel een leuk vervolg, denk ik. Wilde je niks te maken met het vorige deel van Assassin's Creed, dan zal je hier ook niet je plezier in kunnen vinden. Dan is wellicht Unity wel een uitkomst voor je.

Assassin's Creed Rogue verschijnt op 11 november voor de PlayStation 3 en de Xbox 360.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Assassin's Creed: Rogue

Ontwikkelaar:

Ubisoft

Uitgever:

Ubisoft

Release:

13 november 2014

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One

Lees meer