Hokko Life

  • Ontwikkelaar Wonderscope
  • Eerste releasedatum 2 juni 2021
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , Xbox Series
  • Genre Simulatie , Indie
  • Gameliner score

Preview: Hokko Life - Een nieuw leven in the middle of nowhere

Vorig jaar kwam ik tijdens het scrollen op social media de trailer van Hokko Life tegen. Een life sim die een mix lijkt te zijn tussen Stardew Valley en Animal Crossing. Dit trok meteen mijn aandacht, maar door drukte op dat moment verloor ik de game uit het oog. Tot ik er twee weken geleden achter kwam dat de game uit was gekomen in early access. Mijn nieuwsgierigheid kreeg de overhand en ik besloot Hokko Life aan te schaffen en het uit te proberen.

Een verdwaalde reiziger vindt de weg naar een klein dorp

De game begint met je eigen gemaakte personage in de trein. Het personage lijkt een zware dag gehad te hebben, want binnen een paar seconden valt die in slaap. Het personage wordt vervolgens wakker op een onbekende halte en besluit uit te stappen. Het is donker, het stormt en het enige gebouw waar het licht nog schijnt, is de herberg waar de roze olifant Oma en de giraffe Moss zich bevinden. De dieren zijn verbaasd dat er iemand naar hun dorp toe is gekomen. Onder het genot van een drankje vertellen ze je het blijde nieuws dat de trein bijna nooit meer bij ze langskomt en dat de speler zo goed als vastzit in Hokko. Gelukkig heeft Oma een bed vrij in haar gastslaapkamer, waar je tijdelijk in kunt trekken om je volgende stap te bedenken.

Alleen blijkt dat Moss en Oma al een plan voor je rol binnen het dorp hebben, namelijk het toerisme een nieuw leven inblazen en het leegloop probleem van Hokko oplossen. Hiervoor moet je eerst voor Moss een boom omhakken die door de storm is omgewaaid. Dit brengt je naar de huizen van de twee andere bewoners van het dorp en de workshop met Sally de bouwer. De twee bewoners zijn bij elke persoon anders. Zo kreeg ik een ecologische big Ren en chagrijnige golden retriever Oleander als inwoners erbij.

onbekend

Bouw het dorp van je dromen, letterlijk en figuurlijk

Maar op de workshop, herberg, winkel en twee bewoners na is Hokko helemaal verlaten. Het is aan de speler om van Hokko het dorp te maken van je dromen. Dit doe je op door bijvoorbeeld het afval en onkruid die Hokko lijken te bedelven op te ruimen en bloemen te planten. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat de bomen niet teruggroeien en dat er dus nieuwe bomen geplant moeten worden, anders loop je het risico dat je zonder hout eindigt en dus geen bouwmaterialen meer hebt.

Na een aantal dagen in de herberg van Oma te hebben gewoond, komt er plotseling een nieuwe bezoeker naar het dorp, die net als jij in slaap is gevallen in de trein en zo in Hokko terecht is gekomen. De bezoeker geeft aan het stadsleven zat te zijn en graag hiernaartoe te willen verhuizen. Laat nou net een paar uur later een architect in Hokko verschijnen die de huizen kan bouwen voor de speler en de nieuwe bewoners. Tegelijkertijd speel je ook de design table vrij in de workshop van Sally, waar het mogelijk is om alle meubels te maken die je wilt. Zelfs een bed dat letterlijk alleen een driehoek is, kan worden gemaakt, mits het aan de eisen van de blueprint voldoet.

onbekend

Kleine ergernissen

Aangezien de game pas net in early access is, was ik verbaasd hoe speelbaar de game eigenlijk al is. Alle belangrijkste mechanieken lijken het te doen en de game ziet er, op een paar kleine glitches bij de avatars na, al best goed uit. Bedenk daarbij dat de game door slechts één iemand is gemaakt en je kunt niet anders dan respect voor de ontwikkelaar hebben. Het is ook duidelijk te zien dat Wonderscope de game pas heeft uitgebracht, toen ze het gevoel hadden dat het daar goed genoeg voor was. Helaas is de game nog niet perfect, wat natuurlijk logisch is, omdat de game in early access is. Daarom heb ik tijdens het spelen wat kleine ergernissen ondervonden.

Zo kan ik nog niet het onkruid wieden, hoewel dat wel als optie aangegeven wordt. Verder heb ik ook verhalen voorbij zien komen dat quest items verdwijnen als je rugzak vol zit en deze daarna niet meer te krijgen zijn, tenzij de game opnieuw opgestart wordt. Gelukkig heb ik daar niet mee te maken gehad. Gezien de passie die de ontwikkelaar voor de game heeft, lijkt het me een kwestie van tijd, voordat het allemaal oplost wordt. Wel hoop ik dat het designsysteem iets versimpeld gaat worden, want ik snap er geen snars van. Alleen ligt dat waarschijnlijk aan mij, want ik zie op de Steam-pagina al de mooiste creaties voorbijkomen.

onbekend

Voorlopig oordeel van Jolien Mauritsz

Hokko Life is een game waar je even in kunt duiken om bij te komen van een lange dag. De rustige setting en muziek, geven het dorp een echt plattelandsgevoel. De personages lijken interessant en tot nu toe allemaal uniek. Er zijn wat kleine ergernissen wat betreft gameplay en glitches, maar dat is te verwachten in een early access die net van start is gegaan. Voor fans van games als Animal Crossing en Stardew Valley is het zeker een game om in de gaten te houden de komende de tijd, want het heeft echt potentie om een leuke game te worden.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?