Preview: Metro: Last Light

Geplaatst: 13 april 2013 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Zoals de meeste van ons weten speelt de Metro-serie zich af in: juist, de ondergrondse. Een metrostelsel in het koude Russische Moskou. Overlevenden van een zware atoombomaanval hebben daar hun onderkomen gevonden nadat hun stad verwoest werd door de nucleaire troep. In Metro: Last Light is er jaren na deze inslag nog geen leven bovengronds te ontdekken door de enorme straling die mensen niet in staat stelt het leven weer normaal op te pakken.

Skeere tijden (straattaal voor armoede)
In de Metro-reeks hebben de mensen onder de grond verschillende soorten samenlevingen gecreëerd bestaande uit meerdere gebieden. Bovengronds loeren er naast de straling ook nog andere gevaren. Zo leven er nu gevaarlijke dieren die we voor de nucleaire inslagen nog niet hadden gezien. Misschien heb je de film Tsjernobyl Diaries wel eens gezien. Deze speelt zich af in het verlaten Tsjernobyl dat ook wordt bewoond door mens-etende dieren.

Deze game kampt met schaarste en armoede. Dan heb ik het niet alleen over het failliet gaan van THQ, iets wat behoorlijk wat vertraging op de release van deze game heeft nagelaten. Ik heb het dan voornamelijk over de hoeveelheid munitie, wapens, eten, verbanddozen en natuurlijk frisse lucht. Metro: Last Light is een kwestie van overleven met de dingen die je hebt. Dat is te merken bovengronds, waar je moet vechten voor je leven tegen al het gespuis, en ook ondergronds, waar mensen ruzie maken om een blik oude bonen dat twee jaar over de datum is.

Speelstijl
Metro is niet te vergelijken met spray-shooters als Call of Duty of Battlefield waar je ervan staat te kijken als je munitie van je wapens na een tijdje leeg is. In deze game is het oppassen geblazen waar en wanneer je je kogels gebruikt. Ook op je zuurstoffilter letten, die na een tijdje op is, kan handig zijn aangezien je dan de vervuilde lucht in gaat ademen en dan is het snel afgelopen.

Net zoals Metro 2033 speel je met Artyom die nog maar net is bijgekomen van zijn diepe slaap nadat hij was aangevallen door de Dark Ones. Alle metrohaltes zijn in handen van andere facties, wat het leven in de ondergrondse wat lastiger maakt door alle spanningen en onrust. Je zult alle uithoeken van het metrostelsel moeten verkennen om daar de kwade facties tot een einde te brengen en nieuwe vrienden te maken om de niet-menselijke indringers af te maken. De ene keer ben je dus ook bezig om te sneaken langs mensen die jou liever niet op hun metrostation willen hebben en de andere keer schiet je op een soort buitenaardse wezens die razendsnel op je af komen. De speelwereld is verdeeld in drie gebieden: de metrogangen, de bovenwereld en de zogenoemde 'transition-zones', die deze twee met elkaar verbinden. De metrogangers hebben van alle bruikbare dingen die zij hebben kunnen vinden verschillende vervoersmiddelen gemaakt om van de ene naar de andere plaats te komen, omdat de metro's natuurlijk niet meer werken.

Nog mooier
Metro: Last Light belooft nog mooier te worden dan het vorige deel en ook het verhaal zal weer sfeervol neergezet worden. De verschillende metrostations zijn druk bewoond en iedereen doet zijn eigen ding, wat erg grappig en leuk neergezet is als je erdoor heen loopt. In elke hoek is wel wat te zien, waardoor de game een erg levendige uitstraling heeft. Over de metrostations zijn trouwens ook verschillende marktkraampjes opgesteld waar je je favoriete wapens en voedsel koopt. Allemaal elementen die erg goed waren aangeslagen in het vorige deel en gewoon weer terug zijn gekomen, maar dan mooier en beter.

Foutjes, nog steeds
In de vorige Metro zaten redelijk wat fouten die de gameplay soms belemmerden. Je zou verwachten dat Last Light redelijk bug-vrij zou zijn gemaakt, maar dat is niet helemaal het geval. De AI is soms niet erg oplettend, waardoor je als het ware de sigaret uit de mond van je vijand kan trekken en hij het nog niet merkt. Ook loop je soms nog door het een en ander heen, wat natuurlijk ook niet de bedoeling is, of loop jij wel door muren heen als je heel erg nodig naar de wc moet? De ontwikkelaar heeft niet lang meer om deze tegenvallers eruit te halen, maar er is nog tijd.

Verwachting
Metro: Last Light belooft weer een grote verrassing te worden. Het reizen door het metrostelsel op verschillende manieren lijkt me erg leuk en de levendigheid in de metrostations is natuurlijk oergezellig, al zullen de inwoners het daar wat minder mee eens zijn. De game zal hoogstwaarschijnlijk weer erg sfeervol worden met veel wow!-momenten, iets om zeker naar uit te kijken. Bekijk onderstaande video maar eens voor een impressie en pracht en praal van Last Light.

Metro: Last Light zal op 17 mei 2013 verschijnen voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Lees meer