Preview: No Man's Sky

Geplaatst: 2 juni 2016 07:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Wat mij betreft is No Man's Sky zonder twijfel een titel om naar uit te kijken. Voor een lange tijd was het spel in mysterie gehuld. We kregen alleen een gevoel van de omvang. In No Man's Sky zijn er namelijk 18,446,744,073,709,551,616 planeten te ontdekken en te verkennen. Oftewel, 18 triljoen planeten. Ik kan dit nauwelijks bevatten. Echter was het doel van ontdekken nog niet bij de gamers bekend. Waar moet je naar toe werken? Wanneer heb je het in zekere zin uitgespeeld? In deze preview ontrafel ik deze mysteriën.

Op naar de sterren en daar voorbij

Voor lange tijd kreeg ik bij No Man's Sky hetzelfde gevoel als bij Spore. Ken je het nog? Spore is te omschrijven als een simulatiespel waarin je leven creëert en de bijbehorende evolutie volgt. In principe een prima spel, maar een duidelijk doel ontbrak in mijn ogen. Dat doet mij snel afhaken. Gelukkig heeft Hello Games langzaamaan meer informatie onthuld, zoals het uiteindelijk doel. In No Man's Sky is het jouw taak om naar het midden van het universum te reizen.

Je begint ergens aan de rand van het universum op één van de meer bewoonbare planeten. Met een ruimteschip ga je op pad en baan je je een weg naar het midden. Onderweg spring je van planeet naar planeet, benoem je niet eerder ontdekte planeten en leer je nieuwe talen. Ook kun je, op een planeet of random in de ruimte, in een gevecht terechtkomen. Dit alles in jouw zoektocht naar het midden van het universum. Ik ben erg benieuwd hoelang deze reis duurt.

Ontdekkingsreis in hart en nieren

Wellicht biedt het uiteindelijke doel houvast, maar uiteindelijk draait het in No Man's Sky om ontdekking. In het universum bevinden zich diverse sterrenstelsels en je kunt oneindig in een willekeurige richting reizen zonder een onzichtbare grens of leegte tegen te komen. Dit alles ook nog eens zonder laadschermen voor een soepele reis. Wat mij betreft is dit net zo moeilijk te bevatten als het duizelingwekkende aantal planeten. Hello Games laat in ieder geval een sterk staaltje technisch talent zien.

Daarbij barsten alle sterrenstelsels van planeten, wezens, talen en nog heel veel meer. Het gevoel van exploratie wordt op de planeten vergroot door het ontbreken van een minimap. Als je de logica volgen wil, is in principe een minimap niet mogelijk. Vrijwel alle planeten worden voor het eerst bezocht en is er dus geen materiaal om in een kaart te verwerken. Je verzamelt zelf alle data door buitenaardse wezens te analyseren of bergen op te blazen voor materialen. Alle ontdekkingen sla je vervolgens op in de Atlas, een diamantvormige database. Hier vind je ook de bevindingen van ander spelers.

Samen en toch alleen

In No Man's Sky ben je, gelukkig, niet alleen in het universum. Andere spelers banen zich, net als jij, een weg naar het centrum en delen hun bevindingen en ontdekkingen. De game is echter geen MMO. De kans dat je bijvoorbeeld een vriend tegenkomt, is nihil. Hij of zij kan namelijk aan de andere kant van het universum starten waardoor het vrijwel onmogelijk is om elkaar te vinden. Je kunt het natuurlijk altijd proberen, als je er het geduld voor hebt. Of je moet wachten op geavanceerdere ruimteschepen waarmee je grotere sprongen kunt maken. De kans anderen te ontmoeten wordt dan groter, maar blijft nog altijd erg klein.

Het sociale aspect wordt door Hello Games op een andere manier ingezet. Tijdens je reis heb je diverse materialen nodig om wapens en ruimteschepen te upgraden. Wellicht heb je een lading Plutonium nodig, maar kun je deze ijzige planeten niet vinden. Wanneer je wel een ruime voorraad Heridium vindt, kun je deze verhandelen. Dit gebeurt uiteraard online, want het is lastig ergens af te spreken. Op deze manier kun je anderen, en daarmee jezelf, een handje helpen. Ook is er, op den duur, een kans dat je eerder ontdekte planeten vindt en dus de sporen van een ander tegenkomt.

Upgraden van wapens, schepen en jouw talenknobbel

Je kunt het universum ontdekken in verschillende type ruimteschepen, namelijk de Fighter, Trader en Explorer. Elk type heeft zijn eigen karakteristieken wat betreft hyper drive, wapens en andere aspecten. Vervolgens is ieder aspect te upgraden met behulp van de materialen die je vindt of verhandelt in één van de ruimtestations. Ook is het mogelijk om je aan te sluiten bij een groepering, die je kunt inschakelen wanneer je in een moeilijk gevecht belandt.

Daarnaast kun je ook je ruimtepak, gereedschap en wapens upgraden. Het is bijvoorbeeld verstandig om de thermische bescherming te verhogen wanneer je naar een planeet met extreme temperaturen afreist. Ook moet je de staat van je wapens in de gaten houden om ervoor te zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Tot slot is het verstandig om de diverse monolieten in de gaten te houden, want hiermee onderhoud je je talenkennis. Deze kennis heb je nodig om met de diverse buitenaardse wezens te kunnen communiceren voor hulp of handel.

Voorlopig oordeel

No Man's Sky belooft een bijzonder spel te worden. Er is zonder twijfel veel aandacht besteed aan de ontdekkingsreis die je aflegt. Het aantal planeten is duizelingwekkend, al ga je er slechts een fractie van ontdekken. Gelukkig ben je niet enkel bezig met exploratie. Er staan vijanden op je te wachten, je kunt handelen met vrienden of buitenaardse wezens en er zijn (on)vriendelijke groeperingen om je bij aan te sluiten. Ik ben erg benieuwd of de omvang van het spel intimideert of dat je er geen last van hebt. De tijd zal het leren. Ik kijk er in ieder geval naar uit!

No Man's Sky is helaas uitgesteld en is vanaf 10 augustus verkrijgbaar voor de pc en PlayStation 4.

Lees meer