Preview: Portal 2

De game Portal, die in 2007 uitkwam als lid van de 'Orange Box', wordt gezien als één van de meest origineelste games van dat jaar. Naast de hoge mate van originaliteit was Portal gelukkig ook populair en werd veel verkocht. En wat gebeurt er met populaire games? Juist, daar komt een vervolg op. Begin volgend jaar maakt Portal 2 dus zijn opwachting.

Steen
Als je nog nooit van Portal hebt gehoord is het aannemelijk dat je de afgelopen jaren onder een steen hebt geleefd. Voor diegenen (en vooruit, ook voor de mensen bij wie de naam 'Portal' is weggezakt) nog even een korte introductie op het concept van het spel. In Portal is het de bedoeling dat je in een bepaald level van A naar B komt door middel van het oplossen van een puzzel. Met behulp van de Portal Gun kun je op bijna alle objecten portalen schieten, waarna het mogelijk is om via de ingang van het ene portaal uit te komen bij het andere portaal. Je kunt dan zelf wel bedenken dat het op deze manier mogelijk is om bijvoorbeeld grote hoogtes of diepe dalen te overbruggen. In Portal 2 zitten er echter nog meer elementen waarmee je de uitgang van een level kunt bereiken.

Gelletjes
Eén van de nieuwe features komt in de vorm van twee verschillende 'gelletjes', namelijk Repulsion Gel (blauw) en Propulsion Gel (oranje). Beide goedjes krijg je in de vorm van verfblikken. Als je de Repulsion Gel voor jezelf hebt uitgestrooid en eroverheen loopt, wordt je hoog de lucht in geslingerd. Met behulp van de Propulsion Gel gebeurt iets soortgelijks, maar in dit geval kun je extra snel rennen. Naast de Portal Gun heb je dus de hulp van deze twee soorten gelletjes om van de ene kant van het level naar de andere te komen.

Moeilijker
Op de gamescom heb ik een stukje gameplay van Portal 2 kunnen zien. In dit filmpje werd het gebruik van de Portal Gun gedemonstreerd en er werd ook getoond hoe je met de zojuist genoemde Repulsion- en Propulsion Gel om moest gaan. Maar wat vooral duidelijk werd uit de trailer was dat de moeilijkheidsgraad van de game flink opgeschroefd is ten opzichte van het eerste deel. De oplossingen om een level goed te volbrengen waren op zich wel logisch, het probleem was dat ik zelf waarschijnlijk nooit of na veel te lang nadenken op de oplossing was gekomen. Misschien ligt het aan het gebrek aan oplostalent aan mijn kant en is de hogere moeilijkheidsgraad juist een mooie uitdaging voor de echte puzzelaar, maar het is in ieder geval alles behalve makkelijk.

Samen puzzelen
Naast de singleplayer, waar je er dus helemaal alleen voor staat wat betreft het oplossen van de levels, kent Portal 2 ook een co-op mode. In deze mode kun je samen met iemand anders in speciaal voor de co-op mode gemaakte levels puzzelen tot je erbij neervalt. Ben je dus net als ik geen ster in het succesvol bereiken van de andere kant van een level, dan kun je een vriend uitnodigen die wel de benodigde skills heeft. En misschien is het alsnog mogelijk dat jij een keer een betere oplossing vindt, je weet maar nooit.

Voorlopig oordeel
Portal 2 bouwt verder op het succes van het eerste deel en voegt nieuwe features toe om de gameplay ervaring nog een stukje rijker te maken. De Repulsion- en Propulsion Gel zijn een leuke toevoeging en de mogelijkheid om levels in co-op door te spelen lijkt me ook erg vermakelijk. Daarnaast is de moeilijkheidsgraad een flink stuk omhoog gegaan, waardoor het lastiger wordt om een level succesvol te voltooien. Voor de echte puzzelaar is dat natuurlijk helemaal niet erg, maar voor de wat mindere Goden op dit gebied kan het wel eens knap tegen gaan vallen. Portal 2 verschijnt op 9 februari 2011 voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?