Preview: Resistance: Burning Skies

Geplaatst: 20 april 2012 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

De PlayStation Vita. Er zijn verschillende meningen over, maar of je het nu wilt of niet, de games zijn nog niet allemaal even goed. In wat reviews van ons heb je al kunnen lezen hoe goed de één en hoe slecht de ander is. We hebben bijvoorbeeld de game Unit 13 en wat andere uitschieters die het de moeite waard maken om het apparaat in huis te halen. Echter mist dé shooter en/of knaller nog. Maar dames en heren, het komt eraan hoor! Namelijk: Resistance: Burning Skies.

Woah!
Met een oorlogskreet als bijtitel gaan we van start. Resistance is een maand of vier geleden doodverklaart. Letterlijk. Ontwikkelaar Insomniac had geen interesse meer in de oorspronkelijke launchtitel van de PlayStation 3, die later uitgroeide tot big-ass game. Enfin, gestopt dus. Echter was een andere studio ondertussen nog bezig met hetzelfde spel, maar dan op zakformaat. Dat doen ze nu nog steeds, en het belooft tof te worden! Het touchscreen van de PlayStation Vita's zal goed worden benut (zowel de voor- als achterkant) en ook de beide pookjes komen helemaal tot hun recht in een echte shooter! Ja, want het is geen third-person (Unit 13) of adventure (Uncharted), nee, het is een first-person shooter. Een echte bikkel dus!

De Chimera zijn ook weer van de partij! Hoi daar, heren.

Woah?
Maar het is niet allemaal even 'awesome' en 'tof' als iedereen zegt. Ik bedoel, een shooter is leuk, en al helemaal met aliens en absurde guns, maar het is dus niet van de oorspronkelijke makers. En je zag het al bij Uncharted: Golden Abyss (die nog een redelijke studio achter zich had): dat gaat fout. Uncharted was gewoon een verlengstuk, en geen vernieuwing. Waar ontwikkelaar Naughty Dog meestal nog wel wat durft en wil veranderen, ging de developer achter de handheld-versie de mist in. Ik ben bang dat dit ook gaat gebeuren bij deze nieuwe Resistance. De wapens komen letterlijk uit de drie voorgaande delen, het verhaal is er ook maar met de haren bij gepakt en tja, that's it. Het is nog niet iets waar je spontaan koeien schattig van gaat vinden. Weet je waarom? Omdat koeien niet schattig zijn.

Joah!
Dit betekent overigens niet dat Resistance een slechte game gaat worden. Grafisch is het fenomenaal en ongekend mooi. De besturing lijkt helemaal in orde te zijn, tenminste zo dat het lekker wegspeelt. Ook de verdere mogelijkheden van de Vita zijn prima benut. Niet een zoveelste wereldwonder, maar op z'n minst het noemen waard. Het enige waar ik me zorgen om maak, is of de game aanslaat. Het is niet voor niets dat Resistance 3 voor geen ene zak verkocht. Mensen trokken het niet meer, en ik ben op één of andere manier bang dat hetzelfde gaat gebeuren met Resistance: Burning Skies.

Die uhhh... hakt er lekker in!

Dus ja,de potentie is er, de middelen zijn er en de hoop (van mij) is er al helemaal. De enige reden waarom Resistance: Burning Skies nog kan tegenvallen, is door de voorgeschiedenis van de franchise en het Uncharted-syndroom. Kort gezegd: het herhalen van de trucjes van de meester (originele ontwikkelaar). De graphics zijn dik in orde, net als de besturing en de rest om het hele pakketje heen. Het ziet er tenminste naar uit dat deze PlayStation Vita-titel nog wel eens kan gaan knallen!

Lees meer