Preview: Rock Band 3

Geplaatst: 14 juli 2010 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Wat was het leuk hè, die Rock Band en Guitar Hero games die de afgelopen jaren op de markt zijn gebracht. Tenminste, de één zwijmelde ermee weg, terwijl de ander de games enorm bekritiseerde en stelde dat het leren van een echt instrument een betere vorm van tijdverdrijf was. Ontwikkelaar Harmonix heeft alle voors en tegens gehoord en komt daarom nog deze zomer met Rock Band 3.

Totaal veranderd
En jongens, wat hebben ze er een werk van gemaakt, die mensen van Harmonix. Als je namelijk een game verwacht in de vorm van Rock Band 2, dan heb je het flink mis. Een tijdje geleden alweer, op de E3, zijn een aantal features van de game bekendgemaakt. Men beloofde dat dit nog niet alles was, maar we kunnen nu al zeggen dat Rock Band 3 met de nu bekende nieuwe elementen een enorm grote sprong vooruit zal gaan maken.

Pro Play
Laten we beginnen met wat naar mijn idee de grootste vernieuwing is: Pro Play. Met deze nieuwe feature wordt afgerekend met alle critici die vinden dat je beter een echt instrument kan leren bespelen in plaats van een beetje hannesen met een plastic gamecontroller. Pro Play brengt voor alle instrumenten namelijk de 'pro-gameplay'. Hiermee komt Rock Band 3 ontzettend dicht in de buurt van de werkelijkheid, vooral omdat de instrumenten er op zijn aangepast. Zo komt er een nieuwe gitaar op de markt die er precies zo uitziet als een echte gitaar en zelfs als zodanig gebruikt kan worden. Dat betekend dat er nu niet meer vijf fret-buttons op je gitaar zitten, nee, je krijgt er nu maar liefst zestien! Gelukkig krijg je niet een gitaar met zestien kleuren, maar echt één met snaren en al. Over de manier waarop dit in beeld gebracht wordt hoef je jezelf gelukkig niet al te druk te maken, want dat ziet er allemaal piekfijn uit (zoals je ook in het onderstaande filmpje kunt zien). Naast de Pro Play voor de gitaar en bass komt er ook eenzelfde mode voor drums en jawel keyboard!

Keyboard
Ik heb het er tot nu toe nog niet over gehad, maar Rock Band 3 krijgt naast de Pro Play ook een totaal nieuw instrument in de vorm van een (klein) keyboard. Op deze manier stelt ontwikkelaar Harmonix zichzelf meteen in staat om wat meer andere soorten muziek, zoals bijvoorbeeld pop, in de game te brengen. Want ja, laten we wel wezen, al die goede rock-nummers raken na de inmiddels uitgebrachte games en de wekelijkse downloadable content (die na de release van Rock Band 3 overigens zal blijven komen) een keertje op. Om terug te komen op de gameplay van het keyboard: ook daar zit het wel snor mee. Dit kun je in het onderste filmpje op deze pagina zien.

Nog meer nieuws
Naast de Pro Play en het nieuwe keyboard zijn er nog een aantal kleine en wat grotere dingetjes die zijn veranderd, vernieuwd of toegevoegd. Zo kun je zelf nieuwe setlists maken op basis van alle nummers die er tot nu toe voor Rock Band uit zijn gekomen (dus inclusief alle downloadable content en nummers van de verschillende games zelf). Ook is het mogelijk om, net als in The Beatles: Rock Band, met drie man tegelijk te zingen. Tel daarbij de mensen op die gitaar, bass, drums en keyboard spelen en je komt uit op het spelen met zeven man tegelijk. Kun je eindelijk meer vrienden tegelijk uitnodigen om Rock Band te spelen. Als je huiskamer tenminste groot genoeg is

Voorlopige conclusie
Al die nieuwe features, het lijkt wel feest! Helaas heb ik nog geen van dit alles zelf kunnen spelen, dus mijn eigen ervaring met de game is vooralsnog alleen gebaseerd op wat Harmonix zelf naar buiten heeft gebracht aan details. Toch klinkt alles, vooral de nieuwe Pro Play met bijbehorende nieuwe instrumenten, nu al enorm goed in de oren. Rock Band 3 lijkt een enorme stap voorwaarts te maken en als ze alles wat ze beweren ook echt waar kunnen maken, durf ik te zeggen dat ze hun concurrent Guitar Hero ver, enorm ver op achterstand gaan zetten.

Lees meer