Super Buckyball Tournament

  • Ontwikkelaar Pathea Games
  • Eerste releasedatum 20 november 2020
  • Platformen Pc
  • Genre Actie , Sport , Indie
  • Gameliner score -

Preview: Super Buckyball Tournament - Een mix van cyberpunk en handbal

Soms krijg je van die games in je schoot geworpen die toch wel bijzonder zijn. Dat kan zijn door de setting, het verhaal dat apart is, of juist door een combinatie van elementen uit andere games. Super Buckyball Tournament valt in de laatste categorie en hoe dat komt, leg ik straks helemaal uit. Mijn eerste indruk was nogal wisselend, maar soms moet je even door spelen om de volle potentie te kunnen zien.

onbekend

Een mengeling van elementen

Super Buckyball Tournament is ontwikkeld door de studio Pathea Games, die voornamelijk bekend is geworden door hun game My Time at Portia. Wat Pathea Games voor ogen had met Super Buckyball Tournament is iets compleet anders dan de rustige sfeer die heerst in My Time at Portia. Nu draait alles om chaos, snelheid en samenwerken. Je komt namelijk terecht in een wereld waarin mensen met behulp van technologie geen last meer hebben van lichamelijke ongemakken en in de arena helemaal los kunnen gaan. Nee, ze gaan niet vechten, maar spelen een cyberpunk-versie van handbal.

Toen ik de game voor het eerst speelde, had ik het idee dat ik het kindje van Rocket League en Overwatch aan het spelen was. Dit komt omdat Super Buckyball Tournament een 3v3 game is, waar je met de bal moet scoren. Eigenlijk is het een soort van handbal, omdat je de armen gebruikt om de bal weg te slaan. De bal is wel ontzettend groot, dus je moet hard slaan. Je staat dus met je team op het veld in een arena en samen moet je ervoor zorgen dat de bal in het doel van de tegenpartij eindigt, terwijl je ook je eigen doel moet beschermen. Omdat je maar met zijn drieën bent, is het van belang om goed samen te werken, iets wat al te vaak niet plaats vindt in dit soort games. Door de tutorial die direct na het opstarten van de game verschijnt, is het wel duidelijk wat er van je wordt verwacht. Die informatie toepassen in de praktijk om een game te winnen, is echter een heel ander verhaal.

onbekend

Stralen in de arena

De game klinkt namelijk best simpel, maar er zit veel meer achter de basis. Vlak voordat je een match in gaat, krijg je de keuze uit een aantal personages. Naast dat de personages verschillen in uiterlijk, hebben ze ook hun eigen krachten. Krachten? Ja, daar komt de link naar Overwatch bij kijken. Elk personage heeft namelijk een kracht die gebruikt kan worden op het veld. Zo kan Pai een aantal keer achter elkaar dashen, terwijl Gridiron een schild kan oproepen om de bal te stoppen. Hoe vaak je dit kunt gebruiken, verschilt per personage, maar op een gegeven moment heeft de kracht tijd nodig om op te laden. Hetzelfde geldt voor de ultimate, deze kracht moet eerst helemaal vollopen voordat je het kunt gebruiken en is daardoor nogal sterk. Doordat de personages allemaal hun eigen krachten hebben, zit er ook een verschil in hun positie. Het ene personage is meer gericht op het verdedigen van het doel, terwijl een ander personage juist heel aanvallend is.

Het gaat dan ook zeker belangrijk worden om het juiste personage te kiezen als je een specifieke positie in gedachten hebt. Je moet er dan wel voor zorgen dat het team dat ook weet, maar gelukkig heeft de game een voice chat en een normale chat om te communiceren. Al vind ik het knap als je kunt typen en spelen tegelijkertijd. In de arena waar de game plaatsvindt, zijn niet alleen twee doelen te vinden, maar ook specifieke items die weer gebruikt kunnen worden. Als voorbeeld is er een item waarmee je een ijs muur kunt creëren. Dit alles zorgt voor een chaos op het veld, waardoor ik blij ben dat de ontwikkelaars voor een 3v3 setup hebben gekozen. Er zijn net genoeg spelers op het veld om een leuk potje te spelen en het blijft overzichtelijk. De besturing is ook vrij simpel, al speelt de game niet altijd even lekker. Als je dicht bij de bal loopt, wordt deze automatisch aan je personage geven. Hierdoor is het nog wel eens lastig om een bal af te pakken en ben je voornamelijk aan het slaan met je armen. Hetzelfde geldt voor het opvangen van de bal, wanneer deze door een tegenstander naar je toe wordt geschoten. Ik heb geen idee hoe spelers het voor elkaar krijgen om een bal tegen te houden, maar misschien ben ik gewoon een slechte keeper.

Wat zeker een van de sterkste punten is in de game, is het passen van de bal naar je teamgenoten. Elke speler in de arena is genummerd, waardoor bij het passen van de bal je alleen op nummer een of twee op je toetsenbord hoeft te drukken. Vanaf daar kiest de game eigenlijk zelf de beste route naar de teamgenoot, die een melding krijgt waar de bal terecht gaat komen. Dit is natuurlijk ontzettend handig, want hiermee kun je de verdedigers van de tegenpartij omzeilen en een doelpunt maken. Net zoals bij het echte werk, kun je ook in Super Buckyball Tournament de bal onderscheppen. Daarnaast werkt de game prima en heb ik geen last gehad van lag of andere problemen. Het vinden van een match duurt ongeveer dertig seconden, wat een prima tijd is voor een online game. De potjes zelf duren maximaal drie minuten, tenzij je gelijk speelt. Dan worden er extra secondes gerekend tot het moment dat een van de teams scoort. Aan het eind van de game krijg je experience voor de Season Pass en nog wat muntstukken. De muntstukken kun je gebruiken om nieuwe outfits te kopen voor de personages. Niet alle outfits zijn te koop met het geld dat je verdient, want sommige zul je toch echt via de Season Pass moeten vrijspelen. Dit betekent simpelweg dat je de game moet spelen en de daily challenges moet behalen.

onbekend

Voorlopig eindoordeel van Anita

In eerste instantie was ik niet super enthousiast over Super Buckyball Tournament, maar ondertussen kan ik zeggen dat ik te vroeg heb geoordeeld. Dit komt voornamelijk omdat de game in het begin toch even wennen is. Er gebeurt ontzettend veel op het veld en je weet nog niet wat je eigen krachten zijn of überhaupt de krachten van de andere personages. Na een aantal potjes word je hier al een stuk handiger in en is de game direct een stuk leuker. Het passen van de bal gaat ontzettend soepel en ook de krachten zijn een leuke toevoeging. Hiermee zit er net wat meer strategie in de game, al hadden van mij de items op het veld niet gehoeven. Momenteel heeft de game genoeg personages om het nog interessant te houden, maar ik vraag me toch af wat we kunnen verwachten in de toekomst. Het is altijd leuk om skins te verzamelen via het verdiende geld of via de Season Pass, maar uiteindelijk heb je toch wel wat meer nodig. Vooral omdat een potje drie minuten duurt, waardoor je aardig wat matches kunt spelen in een uur. Blijft dat leuk? Tja, dat weet ik zo net nog niet. Ik hoop dan ook dat ze de arcade wat verder uitwerken, zodat er grappige en nieuwe gamemodi gespeeld kunnen worden als afwisseling. Een extra voordeel van de korte matches is wel dat het een prima game is om even tussendoor te spelen. De game werkt goed en heeft een goede basis, we moeten alleen nog even afwachten wat precies de plannen zijn.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?