Preview: The Ball

Geplaatst: 1 oktober 2010 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Puzzelgames zijn weer helemaal terug. First-person-puzzelgames zoals Portal hebben deze games ontdaan van alle knulligheid die er vroeger mee geassocieerd werd. The Ball voegt er nog wat meer aan toe. Met een grote stalen bal en een kinetische controlegun mag je nu naast puzzels oplossen ook nog eens flink gaan slopen!

The Ball
In deze indie-game, ontwikkeld door het Zweedse Teotl Studios en uitgegeven door Icerberg Interactive, is het weer flink puzzelen geblazen. Wat ooit begon als een Unreal Tournament-mod gaat nu als een volwaardige game de wereld in komen. The Ball combineert hierin innovatieve puzzels en brute gevechten, waarbij de stalen bal de sleutel is tussen succes en falen, zelfs tussen leven en dood.
De setting waarin The Ball speelt is een vulkaan in Mexico waarin jij, een archeoloog, vast komt te zitten. Je komt in de oude en grimmige grotten vreemde symbolen tegen en een rare met symbolen bedekte bal. Deze bal, die je met een speciale gun bestuurt, blijkt de sleutel te zijn naar een veel dieper en buitenaards mysterie...

Auw, mijn hoofd!
Na een valpartij door een schacht kom je weer bij zinnen. Het touw waarmee je afdaalde is gebroken, en de kraan is stuk. Balen. Maar je laat je niet kisten en besluit om je tijd te besteden aan het verkennen van de grotten waarin je vast zit. Na een korte wandeling door de met mos en begroeiing gevulde grotten, vind je een vreemdsoortig geweer. Nou ja, geweer, het lijkt op een draaiend wiel dat vastzit aan een met edelstenen belegde schedel!
Al snel kom je erachter dat je met deze 'gun' stoten kinetische energie uit kunt delen. Hiermee kun je door muren stoten, blokken opzij duwen en een weg vrijmaken om verder te kunnen. Na een korte wandeling komt uit het niets en met een luid gekraak een bal naar beneden suizen. Niet zomaar een bal, maar een stalen bal, opgedeeld in vreemdsoortige vlakken en schedelpatronen.
Deze bal blijkt bij de vreemde 'gun' te horen en met de 'gun' kun je de bal afvuren en terughalen.
De bal wordt in een zes uur durende combinatie van puzzels, hersenkrakers en gevechten al snel je beste vriend!

Puzzelen en knokken
De bal kan voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Je kunt ermee door muren beuken, knoppen activeren, vijanden pletten en energiestralen manipuleren. Het klinkt simpel, maar dat is het naar mate je verder in de game komt niet! De puzzels worden steeds creatiever, en ik heb dan ook op een aantal punten redelijk vast gezeten. Gezeten, omdat ik er uiteindelijk toch wel uit kon komen! Het denkt immers moeilijk na als je een bal probeert te besturen terwijl een gigantische ondode gorilla je hoofd eraf probeert te trekken!

Voorlopige conclusie
The Ball verdient een plekje in het rijtje games waarin Portal zich al bevindt. De combinatie van puzzels, first-person actie en sfeer zijn uitstekend samengekomen is de game. Je creativiteit om de puzzels op te lossen wordt op de proef gesteld, maar de puzzels zijn niet onmogelijk. De grafische stijl is uniek en de monsters zijn erg schrikwekkend, waardoor de puzzels een leuke extra moeilijkheid krijgen. Persoonlijk kan ik bijna niet wachten tot de game uit is!
The Ball komt dit najaar uit voor de pc. Kun je niet wachten? Dan kun je de game alvast bestellen zonder verzendkosten op de website van Iceberg Interactive en krijg je hem op de dag dat hij uitkomt op je deurmat!

Lees meer