Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

Preview: Tomb Raider

Lara is met een schipwrak op een eiland terecht gekomen. Ze heeft geen contact, noch voedsel.

Het licht valt ten onder aan de prachtige rotsen die zich hebben genesteld in het ondiepe water aan de rand van het eiland. De golven vormen alleenstaand geen gevaar, maar wanneer de zon plaats maakt voor de maan en de klotsen aan water dichterbij komen, heerst er een sfeer die moordend is. De dame die we nu in beeld krijgen ziet er slecht uit, en dat is nog goed mondjes gezegd. Het meisje, want een dame is het nog niet te noemen, is Lara Croft. Een groots avonturier met koffers aan ervaring. Eén probleem: die ervaring speelt zich in de toekomst af. Inderdaad, dit is een prequel.

Frontaal en direct
Lara bevindt zich tussen wat keien en volgroeide bomen. Het kampvuur, tenminste dat moet het voorstellen, is nog niet aan of de eerste tranen sijpelen langs haar wangen. Ze heeft het niet alleen geestelijk zwaar. Overal zitten wondjes en soms lijkt ook een botbreuk geen verkeerde gok te zijn. Maar het meisje weet niet van opgeven en blijft pogingen tot contact met andere mensen ondernemen. Wanneer het duidelijk is dat er absoluut niemand aan de andere kant van de frequentie zit, probeert ze wat te slapen. De golven worden rustiger.

onbekend

De hel breekt meerdere keren los in één adempoging

Hard en onverwacht
Wat we nu zien, is anders. We beginnen niet wanneer ze wakker wordt, maar het blijkt dat we al enkele dagen verder zijn. Ze heeft nu een pijlenboog en weet wat ze wil: voedsel. Een schuldloze ree maakt haar optreden. Ze loopt galant en subtiel door de bossen, alsof ze niet weet dat onze Lara er snel een einde aan gaat maken. Aan het leven van de ree. Pijl uit de koker, op de boog en raak. De ree spartelt nog even na van de schrik en van het spontane bloedverlies waar het aan lijdt. Het doet iets met Lara, want ze schrikt zelf ook. De pijl moet er weer uit, want voorwerpen en vooral wapens zijn in schaarste op dit eiland. En de pijl er weer in, om het dier van de pijn te verlossen. Darmen en andere niet-eetbare organen worden er met afschuwend gemak uitgehaald. Iedereen ziet dat Lara iets doet wat haar tekent. Voor de rest van haar leven.

Duidelijk en dodelijk
De opvolgende beelden laten zien dat Lara haarzelf vormt tot moordmachine. Zo eentje die niet te stoppen valt. De pijlenboog hangt nog steeds om haar nek, maar wordt vergezeld door een handpistool. Blijkbaar heeft Lara meer gemoord om in leven te blijven. Ze ziet een nederzetting met zo'n acht gewapende mannen eromheen. Ze moet erlangs, want aan de andere kant bevindt zich een bekende. Een bekende die misschien meer weet van de situatie. Lara glijdt langzaam van de berg, verschuift wat beschuttingen en rent naar een bomenstaak. Verschuilt achter wat wortels, zoekt ze naar adem wanneer een van de mannen dichtbij komt. Het meisje herkent hem, duidelijk, door de spontane haat die in haar ogen zichtbaar is. Hij ziet haar. Het is al te laat. Ze wordt uit de boven de grond gegroeide opsomming van wortels getrokken en de belegger ziet zijn kans. Zo'n vrouwelijk schoon zie je niet veel, en al helemaal niet op zo'n eiland. Terwijl hij langzaam met zijn handen over haar heupen gaat, ramt Lara er een knietje in. Inderdaad, op die plaats daar. De man schrikt, Lara trapt en zet het op een lopen. Rent, zoekt dekking, rent verder en schiet achter zich. De heisa breekt los, overal wachters en ondertussen komt er ook nog een vliegtuigwrak van de berg afgewalst. Het is duidelijk: Lara heeft poep aan haar broek hangen.

onbekend

Spanning tot de derde macht, en als het kan nog iets meer

Verwachting
Deze uitleg van de situatie laat al genoeg zien. Het is Tomb Raider met meer, meer en meer. Mooier, strakker, sneller, moeilijker en uitdagender. Wanneer je de graphics ziet, ga je helemaal uit je plaat en als de studio haar beloftes nakomt, heb je een game van jewelste. Er valt niet onderuit te komen: dit wordt dé game van 2013. De combinatie van actie, verhaal, puzzels en vernieuwende elementen zorgt voor één groot geheel wat iedereen het liefst nu al in zijn speelapparaat wil duwen. Het is heerlijk, het is likkebaardend, het is vernieuwend. Het is Tomb Raider. Het is alles wat je als gamer wilt.

Tomb Raider verschijnt op 5 maart 2013 voor de PlayStation 3, pc en Xbox 360.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?