Preview: Wonderbook: Book of Spells

Boeken. Dikke boeken, dunne boeken, digitale boeken en binnenkort brengt Sony een bijzonder nieuw boek uit: het Wonderbook. De eerste game die hiervoor gaat verschijnen is Wonderbook: Book of Spells. Op de eerste gedachte denk je gelijk aan een boek dat bomvol magische spreuken staat. Vrolijk opende ik daarom het boek op het kantoor bij Sony om de tovenaar uit te hangen. Al snel kwam ik erachter dat er een wel heel bijzonder taaltje moet worden geleerd om deze spreuken te lezen! Het taaltje, genaamd AR, is een pittig taaltje om te leren, dus gelukkig zijn de PlayStation Eye (de camera) en de PlayStaton Move-controller er om je daarbij te helpen en binnen no-time toverde ik al een aantal spreuken op het scherm.

AR zoals het hoort
Met dit nieuwe accessoire voor de PlayStation 3 probeert Sony een geheel nieuw leven in de AR-technologie te blazen en daarbij al het jonge gespuis op een leuke manier weer aan het lezen te krijgen. De uitgever brengt daarom bij de launch van dit hebbeding een set uit met daarin het Wonderbook dat uit twaalf extra stevige bladzijden bestaat en het 'spel' Book of Spells. Spel staat bewust tussen aanhalingstekens, omdat het eigenlijk meer een (zeer) interactief verhalenboek is. Door middel van de AR-markers op de pagina's weet de PlayStation op welke pagina je bent en schotelt je daarmee ook de juiste content voor. Wat gelijk opvalt, is dat het boek verrassend goed wordt herkend en wanneer het wegvalt je weer binnen no-time verder kan zodra het boek weer in zicht is. Weg met die suffe losse AR-markers die vaker weigeren dan werken, de Wonderbook laat precies zien hoe je wel met de AR-techniek om moet gaan.

onbekend

De kaft van het Wonderbook ziet er wel al apart uit, maar stevig is die zeker!

Een magisch universum
Zoals jullie in de intro hebben kunnen lezen, heb ik gewapend met de Move als toverstaf en het Wonderbook als spreukenboek zitten toveren in het spe... oeps, boek Book of Spells. Dit 'boek', geschreven in samenwerking met J.K. Rowling (onder Dreuzels bekent als de schrijfster van de Harry Potter-boeken) speelt zich af in het Harry Potter-universum. Harry, Ron en Hermelien heb ik niet voorbij zien komen, maar talloze kleine verwijzingen naar de boeken van de schrijfster wel. In dit boek speel je namelijk zelf als een tovenaarsleerling die samen met het boek en de Move verschillende spreuken leert die in kleine testjes worden gebruikt en die met veel (kleine) verhaaltjes aan de speler worden verteld.

onbekend

Teken met de Move-controller het teken na dat rechtsonderin staat om een spreuk uit te voeren!

Pop-ups!
Al snel wordt het duidelijk dat dit verre van een game is, omdat er erg veel wordt verteld. Dit wordt gedaan aan de hand van een spreekstem die speciaal voor jongere kinderen volledig Nederlands is. Erg leuk is dat de stukjes verhaal worden begeleid door een pop-up-achtige set die op je tv-scherm uit het Wonderbook popt. Het mooiste eraan is dat wanneer je het boek draait, je de sets op het tv-scherm vanuit andere posities kan bekijken, want het boek reageert goed op veranderingen. Je kan op sommige momenten met je Move-controller op het scherm aan een labeltje trekken dat uit het boek steekt om een kleine animatie tot stand te laten komen.

onbekend

Zo zien de pop-up-achtige verhaalstukjes eruit. Je kan zelfs het boek een stukje dichtdoen om het 'klap-effect' ervan te zien.

Voorlopig oordeel
Ik heb maar een klein stukje van Wonderbook: Book of Spells kunnen spelen, maar het zag er tot nu toe uit dat het een grappige game zal worden om het accessoire mee te lanceren. Het was echter nog niet foutloos, want er zaten hier en daar nog wat vervelende foutjes in het spel. Daarnaast zal het een niet al te lang boek worden. Het is echter meer gericht op (jonge) kinderen welke er waarschijnlijk wel plezier mee zullen gaan beleven. Book of Spells zal gelukkig niet het enige Wonderbook-boek worden. Want hoewel Book of Spells een geinig boek is om mee te beginnen, zagen de ontwikkelaars zelf ook gelukkig in dat er nog veel meer leuks te doen is met dat boek. Een tijd na de lancering verschijnen daarom sowieso nog twee boeken welke Sony in trailer-vorm toonde: Walking with Dinosaurs (wat een soort interactieve dino-encyclopedie zal worden) en Diggs Nightcrawler. Vooral die laatste titel was onder de journalisten die aanwezig waren eentje die er flink uitsprong, omdat dit boek op verschillende leuke manieren de AR-technieken van het Wonderbook zal gaan uitbuiten. Naast deze titels zijn ze bij Sony hard aan het werk om meer boeken te ontwikkelen, maar daar wilden ze nog niets over los laten. Wat wel duidelijk is geworden, is dat het Wonderbook een erg grappige accessoire is geworden dat verrassend goed werkt. De boeken die tot nu toe zijn aangekondigd zagen er op het gebied van mogelijkheden interessant uit en hopelijk zal Sony met behulp van leuke technieken en vele verhalen hun slogan van het apparaat waar weten te maken: One book, a thousand stories...

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?