Preview: World of Tanks: Xbox 360 Edition

Geplaatst: 20 oktober 2013 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Online speel ik niet vaak games, onder andere omdat ik de tijd er niet voor heb en weet hoe verslavend dat het kan werken. Toen ik lang geleden eens Battlefield Vietnam moest testen en ik er eens een avondje voor ging zitten, was het voordat ik wist al vogeltjesfluit-tijd en vielen de eerste zonnestraaltjes door de spleten van mijn zover mogelijk dichtgeslagen lamellen. Nu was mij opgelegd door de hoofdredactie om eens aan de schiet te gaan met World of Tanks. Dit verzoek kon ik natuurlijk niet afslaan, al was het maar alleen om niet de furie van mijn collega en matti Joost op mijn tere console-zieltje neergedaald te krijgen.

Console- of pc-tanks
World of Tanks voor de pc is al eens uitgebreid onder het kritische oog komen te staan van Joost, waar de game met vlag en wimpel door zijn keuring heen wist te komen. Nu verschijnt World of Tanks binnenkort ook voor de Xbox 360, wat de welluidende en subtiele subtitel van deze game al doet vermoeden, en ik mocht dus alvast een voorproefritje nemen. Joost uiteraard niet, want hij reageert bij het zien van een controller en/of console hetzelfde als dat een vampier reageert op een kruis, of ik (en ieder ander mens met smaak) bij het horen van een Justin Bieber- of Will.I.Am-liedje.

Tank you very much
World of Tanks speelt heel simpel: je begint in je tankgarage (nee, niet eentje voor veelvuldig gerstenatconsumptie) waar je erg veel verschillende soorten tanks kunt kopen, opvoeren en aanpassen. Vervolgens kies je een tank en je gaat TO BATTLE! De schiet- en knalpotjes die ik kon spelen waren allemaal de standaard variant waarbij je alle vijanden kapot moet schieten of de basis moet overnemen. Bij de eerste lichte tanks die je hebt, begint het met kleine potjes van 2-4 man tegen elkaar, maar met wat duurdere en grotere tanks kom je al snel in grootse knalfestijnen terecht van 10-20 man tegen elkaar.

Doeltreffend
De gameplay is bij World of Tanks ook vrij simpel, met auto-aim, handmatig richten, en vanuit first-person perspectief accuraat schieten. Men heeft bij World of Tanks slim nagedacht over de consoleversie: commandopties zijn in een keuze-wheel snel bereikbaar, en de tank bestuur je met het linker pookje vrij intuïtief, al is het niet makkelijk. Verder heb je ook een Sixth Sense-icoontje wat gaat branden als er vijanden in de buurt zijn maar welke nog niet op de kaart verschenen zijn. Een leuk extraatje wat ervoor zorgt dat je makkelijker tank-kampeerders vindt.

Door de zure granaatappel bijten
Mijn eerste ritjes waarbij ik met mijn tank door de pittoreske heuveltjes aan het heen walsen was en mijn trekkervingertje paraat had, waren niet positief te noemen. De besturing werkt vertraagd om een wat meer realistische tankbesturing te geven, en iedereen met wie ik het slagveld deelde deden mij voelen alsof ik een kreupele bejaarde was die tegen bazooka-schietende ninja's moest vechten. Maar na stug doorbijten en zo af en toe mee te liften met de Rambo's in mijn eigen team werd het per potje steeds leuker. Eenmaal zo'n 15-20 potjes verder was ik al aangekomen bij het stadium: Nou, nog eeeeentje dan, en dan stoppen we echt!

Voorlopig oordeel
Het leek mij in eerste instantie geen zak aan, maar World of Tanks ziet ernaar uit op de Xbox 360 ook een leuk schietfestijn te worden. Simpel, leuk en doeltreffend, met stiekem nog aardig veel diepgang in het onder de knie krijgen en tunen van je tank, alsmede het trainen van je strategisch inzicht. Dan let mij nog enkel om mooi af te sluiten met een quote van Optimus Prime: Roll Out!

Lees meer