PS5-controller knippert blauw: zo fix je het

-

Niemand zit erop te wachten: je bent lekker aan het gamen en je PS5-controller knippert plotseling blauw. Erger nog, er is een grote kans dat je inputs opeens ook niet meer werken. Het is niet gek dat je daarvan in de stress schiet. Die dure DualSense-controller krijg je immers niet gratis bij een tientje aan boodschappen en zou een relatief lange levensduur moeten hebben. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen voor dit probleem. In dit artikel nemen we de oorzaak van een blauw knipperende PS5-controller met je door en bekijken we wat jij eraan kunt doen.

ps5 controller knippert blauw

Waarom knippert mijn PS5-controller blauw?

Het blauwe lampje op je DualSense-controller geeft onder normale omstandigheden aan dat je controller probeert te verbinden met een Bluetooth-apparaat, zoals de PlayStation 5-console of je smartphone. Maar wanneer dit onbedoeld gebeurt, is dat natuurlijk heel vervelend. Het goede nieuws? Je bent absoluut niet de eerste met dit probleem en het is gewoon op te lossen. De PS5-controller kan bijvoorbeeld simpelweg blauw knipperen omdat hij met een ander Bluetooth-apparaat dan je PS5-console probeert te verbinden.

Door één of meerdere van de volgende oplossingen te proberen, bespaar je jezelf een ritje terug naar de winkel. Mocht het daarna nog steeds niet lukken om je controller aan de praat te krijgen, probeer dan zeker nog even de laatste tip.

Oplossing 1: Zet de PlayStation 5-console helemaal uit

De oplossing die in de meeste gevallen tot succes leidt, is om je PlayStation 5-console helemaal uit te zetten. Hou er wel rekening mee dat je hierdoor niet de tijd hebt om je game op te slaan, mocht je daar net middenin hebben gezeten toen het probleem zich voordeed. De console moet namelijk echt volledig uitgezet worden - alleen de slaapstand is onvoldoende. Als je je zorgen maakt om je spelgegevens, kun je daarom beter eerst de andere oplossingen in dit artikel proberen.

Om de PlayStation 5 helemaal uit te zetten, loop je naar je PlayStation 5-console toe en houd je de aan/uitknop een aantal seconden ingedrukt totdat je twee piepjes hoort. Je zult dan op het tv-scherm zien dat de console volledig uitgezet wordt. Als de console écht helemaal uitstaat, zal hij geen licht geven, zoals wel in de slaapstand het geval is. Wacht heel eventjes na het uitzetten en druk vervolgens weer op de aan/uitknop op de console. Je PlayStation 5 start nu weer opnieuw op. Wanneer het systeem eenmaal aanstaat, zou de PS5-controller geen knipperend blauw licht meer moeten afgeven en het gewoon weer moeten doen. Is dat niet het geval? Ga dan door naar de volgende methode.

Oplossing 1 playstation 5 controller knippert blauw en werkt niet

Oplossing 2: Reset je DualSense-controller

Als je PS5-controller blauw knippert, kan het helpen om de controller volledig te resetten. Dit klinkt lastiger dan het daadwerkelijk is en kan zelfs gedaan worden zonder de hele console uit te schakelen. Achterop je controller zie je rechts van het Sony-beeldmerk een klein gaatje zitten. Dit is de resetknop. Om de DualSense-controller te resetten, moet je die ongeveer een seconde of zeven ingedrukt houden. Als de knop wordt ingedrukt, kun je een klikje voelen, dus probeer daarop te letten. De resetknop is heel klein, dus je kunt hiervoor het beste een klein voorwerp als een paperclip of satéprikkertje gebruiken.

Eenmaal gereset, kun je weer proberen om de controller met de PlayStation 5 te verbinden met behulp van de USB-kabel die met de console is meegeleverd. Druk vervolgens op de PS-toets en de controller zou moeten werken. Mocht dat niet het geval zijn, probeer dan ook nog even de andere tips in dit artikel.

Oplossing 2 ps5 controller knippert blauw en werkt niet

Oplossing 3: Koppel de PS5-controller los

Mochten de vorige oplossingen niet hebben gewerkt, dan kun je ook proberen de PS5-controller los te koppelen van de console en vervolgens opnieuw te verbinden. Let op: hiervoor heb je een andere controller (zoals de DualShock PS4-controller) of de PS Remote Play-applicatie op je smartphone of tablet nodig.

Als je eenmaal je PlayStation 5 op deze manier kunt besturen, volg je de volgende stappen.

  • Ga naar de instellingen van je PlayStation 5-console (tandwiel-icoontje bovenin).
  • Scrol in de instellingen naar 'Accessoires'.
  • Klik op 'Bluetooth Accessoires'.
  • Klik op je PS5-controller in de lijst met geregistreerde controllers en druk vervolgens op 'Verwijderen'.
  • Houd de Share- en PS-knop ongeveer vijf seconden lang tegelijkertijd ingedrukt. Hierdoor wordt de Sync-modus geactiveerd.
  • Vind je PS5-controller in de lijst met gevonden accessoires op je televisie.
  • Klik op de PS5-controller en registreer hem door op 'Ja' te klikken.

Als het goed is, is de DualSense-controller nu weer verbonden met je PlayStation 5. Je kunt voor de zekerheid het systeem nog even opnieuw opstarten. Als deze methode niet geholpen heeft, kun je ook de volgende methoden nog uitproberen.

Oplossing 4: Beperk het aantal Bluetooth-signalen

Heb je andere apparaten in dezelfde kamer die gebruikmaken van Bluetooth? Dan kunnen die apparaten de oorzaak zijn van het feit dat je PS5-controller blauw knippert. Ze kunnen namelijk de koppelingsprocedure van de DualSense verstoren. Het kan daarom helpen om het Bluetooth-signaal op deze apparaten uit te zetten. Check daarom even je smartphone, tablet, luidspreker, headset, smartwatch, draadloze oortjes, toetsenbord en/of muis en verzeker dat je Bluetooth daarop uit hebt staan. Je kunt de functionaliteit natuurlijk op een later moment weer inschakelen.

Als je in het verleden je PS5-controller hebt verbonden met een van deze apparaten, kan het ook geen kwaad om je controller te vergeten in de Bluetooth-instellingen van dat apparaat. Controleer vervolgens weer of je controller nog steeds blauw knippert. Als dat inderdaad het geval is, kun je een van de andere tips in dit artikel proberen.

Oplossing 4 dualshock knippert blauw en werkt niet

Oplossing 5: Laad de PS5-controller op

Het feit dat de PS5-controller blauw knippert, kan ook betekenen dat hij niet genoeg energie meer heeft om te verbinden met je console. Check dit eerst even door op de PS-knop te drukken. Als de batterij daadwerkelijk bijna leeg is, kan de controller mogelijk geen stabiele verbinding maken. Het kan in dat geval geen kwaad om je DualSense een aantal minuutjes op te laden. Als de batterij iets voller is, kun je hem weer proberen met de console te verbinden door op de PS-knop te drukken. Als de batterij nu voldoende is opgeladen, zou de controller op je scherm moeten verschijnen en zou het knipperende blauwe licht moeten stoppen.

Mocht dit nog steeds niet je probleem hebben opgelost, dan kun je de laatste tip in dit artikel gebruiken.

Oplossing 5 PlayStation 5 controller knippert blauw1

Oplossing 6: Neem contact op met de klantenservice van Sony

Heb je alle tips in dit artikel geprobeerd, maar gaat het knipperende blauwe licht op je PS5-controller niet weg? Dan adviseren we je om direct contact op te nemen met de klantenservice van Sony. Op de website van het bedrijf kun je gebruikmaken van de livechat voor directe ondersteuning, maar je kunt ook contact opnemen via de e-mail op het adres support@nl.playstation.com. Zo kun je gedetailleerd je probleem bespreken met een Sony-medewerker en hopelijk snel een oplossing vinden voor je blauw knipperende DualSense-controller.

Oplossing 6 DualSense knippert blauw

Onverwachte problemen zoals deze zijn altijd vervelend, maar hopelijk heb je met dit artikel jouw blauw knipperende PS5-controller weer aan de praat gekregen. Wat was de oplossing die voor jou tot succes leidde? Voel je vrij om het te laten weten in een reactie, zodat andere mensen er ook weer van kunnen leren. Veel gameplezier met je werkende controller!

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord