Retrospectief: Gates of Zendocon

Geplaatst: 12 april 2019 14:00

Met Gates of Zendocon voor de Atari Lynx kwam er een game uit mijn Backlog Bonanza Randomizer rollen die ik waarschijnlijk nooit serieus zou hebben gespeeld. Het is niet dat ik mijn Lynx echt links laat liggen, maar de keren dat ik het oude apparaatje van weleer aan slinger, speel ik meestal Chip’s Challenge. Nu moest ik dus aan de gang met #353 Gates of Zendocon, een game die ik hiervoor slechts vijf minuten gespeeld had. Tijdens die korte speelervaring was ik niet bepaald lyrisch over de game. Zou ik na lange speelsessies en vele “gates” van mening veranderen?

 1 1

A Lynx to the Past

Ergens zo’n jaar of twee geleden kocht ik twee Atari Lynx handheld consoles, inclusief een x aantal games. Ik kocht er twee, omdat er ook twee versies zijn van het apparaat. De supergrote eerste variant deed ik als ruil met een verzamelaar, ten tijde dat heel toevallig GL-buddy Alex Zweers weer eens op visite kwam. De tweede vond ik uiteindelijk via een goede deal op Marktplaats. Beiden kwamen met een hele zwik Lynx games en ik was bij de tweede Lynx zo slim om goed te zoeken naar een verkoper met (vrijwel) alleen maar andere titels. De meeste kende ik totaal niet, want de Atari Lynx heeft redelijk wat exclusieve titels. Eentje daarvan is dus ook Gates of Zendocon. Dit is een typische side-scrolling shooter, een gamegenre van weleer dat vaak de tand des tijds goed doorstaat. Zou dit ook het geval zijn met deze Lynx titel? Ik ging er niet van uit.

Bij het aanschaffen van de Atari Lynxen heb ik uiteraard alle games eventjes getest. Gates of Zendocon verraste mij initieel, omdat ik erg houd van side-scrolling shooters. Het gaat altijd om skills bij deze arcade type games, waarbij oefening ook echt kunst baart. Echter was ik al snel teleurgesteld in Gates of Zendocon, want de eerste paar levels heb je steeds per level maar één soort vijand die massaal op je af komt vliegen. Heel raar en heel saai. De game werd al snel uitgezet en links naast me neergelegd. Met mijn backlog bonanza challenge moest ik mijzelf ertoe zetten de game echt zover mogelijk te spelen. Hoeveel Gates of Zendocon zijn er? Nou, daar ben ik achter gekomen voor jullie hoor!

Veel '80's Gates

Gates of Zendocon is, zoals ik al zei, een arcade type side-scrolling shooter. Je bestuurt een ruimteschip per level door een gebied heen vol vijanden, waarbij je op het eind een soort portaal tegenkomt, waar je dan doorheen moet om het level af te ronden. Weinig speciaals aan, vooral in het begin. Maar goed, we moeten ook beseffen dat de game komt uit 1989, wat het de oudste game maakt die ik tot nu toe heb besproken in een Retrospectief. Maar wat bleek tot mijn grote verbazing: des te verder ik kwam, des te toffer werd Gates of Zendocon. De game begint met kleine levels en eentonige vijanden, maar dat is slechts een proloog naar grotere levels met veel verschillende soorten vijanden en omgevingen. Gelukkig krijg je passwords bij elk level, zodat je niet elke keer helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Een grote luxe, in de jaren '80.

De game is uiteindelijk ook behoorlijk groot voor een arcade shooter, want er zijn 51 levels te doorkruisen met je ruimtescheepje, plus nog een geheim level. De lengte van de levels varieert, waarbij je vooral in het begin korte levels hebt, maar je hebt deze tussendoor ook nog geregeld, vaak in combinatie met een bossfight. Iets dat na een tijdje erg opvalt, is de enorme diversiteit in de vijanden, waarbij je echt van alles voor je kiezen krijgt van rare alien monsters tot grote mechs. Omdat dit vrij gradueel gebeurt, heb je dit in eerste instantie niet eens door. De controls zijn overigens ook erg goed voor een shooter uit die tijd. Soms is er wel een kleine vertraging, maar dit komt zelden voor. Het ruimteschip doet precies, zoals wij dat graag zien, wat jij zegt en ook meteen.

Upgradius

Hoe langer ik de game speelde, des te leuker werd Gates of Zendocon. De game is in een hoop dingen origineel en compleet qua uitwerking. Naast de vele levels en diversiteit in vijanden zijn er ook originele gameplay elementen met je ruimteschip. Qua controls heb je naast de richtingstoets nog twee knoppen waarmee je met de één kunt schieten en met de andere activeer je een schild. Zolang je de tweede knop ingedrukt houdt, staat dit schild aan en kan bijna niks je raken. Tegelijkertijd de knoppen gebruiken kan niet. Word je geraakt dan breekt eerst je “shield generator” af, waardoor je je schild niet meer kan gebruiken. Bij de tweede hit die je krijgt, verlies je je hoofd lasergun. Het enige wat dan nog overblijft, zijn de bommetjes die je kunt werpen. Behaal je daarmee echter het einde van het level, dan kun je wisselen van schip.

Daarnaast kun je je schip net als bij Gradius en R-Type ook helemaal opvoeren. Tegen de tijd dat ik bij level dertig was had ik iets van vier extra kanonnen die naar boven, onder en voren vuurden, alsook een rondvliegend hulp vuurballetje met een soort eigen wil, dat alles kapot maakt wat direct een gevaar vormt. Er zijn vandaag de dag nog weinig shooters die dermate veel upgrades aan je ruimteschip geven, laat staan dat je een tactische schildfunctie hebt. Dat klinkt allemaal top en dat is het ook. Echter is Gates of Zendocon ook niet perfect. Grafisch is alles oké, maar de muziek ging mij op den duur echt tegenstaan. Daarnaast zijn er richting het eind sommige levels weer echt veel te lang. De eindbaas is ook heel raar, want die lijkt ontworpen te zijn voor een sidescrolling shooter die van onder naar boven speelt, in plaats vanuit links naar rechts. Heel vreemd en daardoor helemaal niet leuk om tegen te vechten.

 1 1

Peter’s Backlog Bonanza Oordeel

Gates of Zendocon was een ontzettend aangename verrassing voor mij. Deze shooter behoort nu echt tot mijn favoriete Lynx games, iets dat ik nooit had verwacht. Daarnaast vind ik het echt een uitzonderlijk goeie shooter voor zijn tijd. Was de game bijvoorbeeld op de NES verschenen of was het een paar jaar later uitgebracht voor de SNES, in plaats van enkel op de Atari Lynx, dan was het ongetwijfeld een veel populairdere game geworden. Gates of Zendocon voor de Atari Lynx is dus een absolute "keeper" voor mijn collectie gebleken!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Gates of Zendocon

Series

-

Uitgever

Reviewscore

-

Platforms

-

Releasedatum

11 november 1989

Ontwikkelaar

-

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord