Retrospectief: Scott Pilgrim is na tien jaar weer terug

Geplaatst: 17 januari 2021 12:00
Aangepast: 18 januari 2021 14:48
-

Scott Pilgrim vs. The World: The Game is na tien jaar weer terug en gamers krijgen weer de kans om het op te nemen tegen de zeven exen van Ramona Flowers. In deze beat ‘em up uit 2010 gaan we weer terug naar de old school beat ‘em up’s van vroeger zoals Double Dragon, Battletoads, Final Fight en Streets of Rage. Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition is uitgebracht ter ere van het 10-jarig bestaan van de game en bevat alle extra’s uit de DLC packs. Nu kan iedereen met een PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X, Nintendo Switch en pc deze game weer ervaren. In mijn retrospectief over Scott Pilgrim vs The World vertel ik waarom het leuk is om weer ouderwets klappen uit te delen. Terug naar de beat ‘em ups van weleer.

Scott Pilgrim vs the World, de film en de game

Scott Pilgrim vs. the World (Edgar Wright) is een romantische actiekomedie uit 2010 en is gebaseerd op de graphic novel Scott Pilgrim die door Bryan Lee O’Malley is bedacht. In de film (en graphic novel) moet de luie muzikant Scott Pilgrim (Michael Cera) een competitie winnen waarbij hij het opneemt tegen de zeven exen van zijn nieuwe vriendin Ramona Flowers. De film speelt zich af in Toronto en dit komt overeen met de setting van de graphic novel en de game. De film deed het niet heel goed in de bioscopen, maar werd toch geprezen door de recensenten vanwege de humor en visuele stijl. Hierdoor bleef de film populair bij sommigen en kreeg Scott Pilgrim vs. the World een cultstatus.

Scott Pilrim vs. the World: The Game is in 2010 uitgekomen in samenwerking met O’Malley en Wright. Zo hebben ze geholpen met het narratief en heeft O’Malley de moves en specials van de speelbare personages en bazen ontworpen. In de game vecht je op verschillende locaties uit de graphic novel en kom je verschillende verwijzingen naar andere games tegen zoals Mega Man, Guitar Hero en Super Mario Bros. Ook zijn er twee DLC packs uitgekomen die extra speelbare personages en nieuwe game modi introduceren. Scott Pilgrim: The Game was in 2014 opeens niet meer te vinden in de Playstation Store en op Xbox Live, waarschijnlijk omdat de licentie verlopen was. In mei van het afgelopen jaar hebben O’Malley en Wright Ubisoft getweet om te vragen of de game niet opnieuw uitgebracht kon worden in verband met het tienjarig jubileum. Ubisoft heeft aan het verzoek voldaan en heeft op 14 januari 2021 Scott Pilgrim vs. the World: The Game – Complete Edition uitgebracht die beide DLC packs bevat.

onbekend

Old school beat ‘em up

Scott Pilgrim: The Game volgt ongeveer het plot van de graphic novels waar je de zeven exen van Ramona moet verslaan. Je kunt kiezen uit verschillende personages zoals Scott Pilgrim, Ramona Flowers, Knives Chau, Stephen Stills, Kim Pine en Wallace Wells. Het concept van een beat ‘em up is simpel, je loopt van A naar B en iedereen die je aanvalt schakel je uit, totdat je bij de eindbaas komt. Als je hem of haar hebt verslaan, ga je naar het volgende veld waar hetzelfde principe zich herhaalt. Gelukkig wordt er wel gevarieerd met verschillende locaties waaronder een disco, de straat, een trein en een kerkhof. Ook vind je genoeg variatie tussen de vijanden die allen op een andere manier aanvallen. Zo heb je de simpele dommekracht en zijn grotere broer, mannen in dinopakken die vuur spuwen, ninja’s en andere vreemde figuren. Stoten, trappen en wegspringen zijn je eerste overlevingsmiddelen, maar elk personage heeft zijn eigen speciale moves en bij elke level up speel je een nieuwe techniek vrij. Als je deze moves vaak genoeg gebruikt, worden deze ook steeds sterker en richten ze nog meer schade aan. Wanneer je een aantal nieuwe moves hebt geleerd en deze een beetje beheerst, kun je iedereen alle hoeken laten zien.

Je kunt ook verschillende wapens en voorwerpen oppakken om de vijanden mee te slaan of tegen hen aan te gooien om vervolgens met een combo te vervolgen. Let wel op, want zij kunnen deze wapens ook oppakken en tegen je gebruiken. In sommige velden liggen er genoeg en het is met meerdere spelers soms een zooitje en een kunst om niet geraakt te worden door de rondvliegende honkbalknuppels, vuilnisbakken en andere voorwerpen. De personages hebben Heart en Guts Points. De Heart Points staan voor je levensenergie en als deze leeg is, verlies je een leven. Met de Guts Points kun je speciale moves uitvoeren, maar dit is ook een reserve voor je levensenergie. Dus bewaar je het als reserve of gebruik je het om de vijanden zo snel mogelijk uit te schakelen met het risico eerder dood te gaan? Als je online speelt, kun je elkaar tot leven wekken met munten en hoef je hier minder rekening mee te houden.

onbekend

Met geld kom je een aardig eind

Gelukkig ontvang je muntjes als je de vijanden verslaat waarmee je in winkels voedsel kunt kopen om je Heart en Guts Points aan te vullen. Voor sommige soorten voedsel kun je de optie ‘to go’ kiezen waardoor je het item automatisch gebruikt als je bijna dood gaat. Dit is een handige optie om je levensenergie te rekken. Ook kun je bij sommige winkels dure items aanschaffen die je stats verhogen, zodat je meer schade aanricht, sneller wordt of meer stamina krijgt. Niet alle velden hebben een winkel en sommige zijn verborgen dus het is handig om de muren te checken, omdat je altijd meer energie en guts kunt gebruiken. Ook zijn er geheime kamers in de velden te vinden waar je een mini-game kunt spelen om munten te verzamelen. Dit is een welkome afleiding waar je je kunt richten op het verzamelen van munten zonder je druk te maken om aanvallen vanuit alle kanten.

Je kunt de game alleen, maar ook met vrienden lokaal spelen. Nu dat laatste wat lastiger gaat, is het gelukkig ook mogelijk om online met je vrienden of onbekenden de game te spelen. Dit is grappig om te doen al is het soms wel wat chaotisch als je het met drie anderen tegen de vijanden opneemt. Dit zorgt ook voor komische situaties, want het gebeurt wel eens dat je een zwaard richting de vijand gooit en per ongeluk je co-op partner raakt. Dit kan leiden tot een kleine oorlog onder vrienden, maar dit mag de pret niet drukken. Zorg wel voor een goede internet verbinding, want anders is het niet te doen door de lag. Zorg ook voor een paar goede medespelers, want het wordt snel vervelend als je medespelers niet doorlopen. Als je de zeven levels met elk personage alleen of met je online vrienden hebt gemastered, zijn er ook nog andere gamemodi om je mee te vermaken. In Boss Rush kun je het opnemen tegen alle eindbazen en in Battle Royal kun je tegen elkaar opnemen. In Survival Horror moet je het zolang mogelijk uithouden tegen zombies die blijven komen en in Dodge Ball speel je een soort van trefbal.

 1
 2
 3
 4

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition is een goede beat ‘em up die zeker leuk is om alleen te spelen, maar nog beter tot zijn recht komt als je dit met drie anderen speelt. Hou je van dit genre of ben je een fan de graphic novel of film dan kom je met deze game zeker aan je trekken.

Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Scott Pilgrim vs. The World: The Game

Ontwikkelaar:

Ubisoft

Uitgever:

Ubisoft

Release:

10 augustus 2010

-

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord