Tech: MSI GS66 Stealth-laptop - Luidruchtige krachtpatser

-

In een tijd dat games op grafisch gebied steeds intensiever worden, moet hardware meebewegen. De tijd dat je voor de allernieuwste game-ervaringen vastgekleefd moest zitten achter je vaste pc op zolder, is voorbij. Technologie wordt steeds geavanceerder, waardoor ook laptops zeer intensieve games kunnen draaien. Dat maakt het mogelijk om de allernieuwste games in je rugzak mee te nemen. Daar kon je vroeger alleen maar van dromen. Met de MSI GS66 Stealth-laptop beweert MSI de 'beste gaming laptop ooit' aan te leveren. Is deze laptop inderdaad de crème de la crème op het gebied van gaming laptops, of kun je beter je geld in een vaste pc stoppen? Voor deze review heb ik de MSI GS66 Stealth 10UH-290US-variant getest.

onbekend
Gameliner.nl

Hercules doet het in zijn broek

Laten we maar gelijk bij de belangrijkste specificaties van de laptop beginnen. De MSI GS66 Stealth 10UH-290US heeft een Intel Core i7 - 10870H-processor, beschikt over 16 gigabyte aan RAM, één terabyte aan opslag, heeft een 240 hertz-beeldscherm en bevat een NVIDIA GeForce RTX3080-videokaart. Jazeker, dat betekent dat deze laptop gebruikmaakt van NVIDIA's DLSS-technologie. Voor wie nog niet bekend is met DLSS: dit is een technologie die aan de hand van kunstmatige intelligentie ervoor zorgt dat de laptop uitmuntende prestaties levert, zelfs op de hoogste grafische instellingen. Met de technologie worden games in een lagere resolutie op de laptop gedraaid. Kunstmatige intelligentie zorgt er vervolgens voor dat de resolutie omhooggebracht wordt. Het lijkt dus alsof je op de hoogste resolutie gamet, maar eigenlijk is dit niet zo. Omdat de game door de lagere feitelijke resolutie minder eist van de grafische kaart, zijn er hogere framerates zijn te behalen. Je ziet echter met het blote oog geen verschil. Er is inmiddels een flinke lijst aan games die gebruikmaakt van deze technologie.

Mijn ervaringen met games op de laptop zijn dan ook heel goed geweest. Moderne titels zoals Control en het recente LEGO Builder's Journey zien er prachtig uit op het dunne scherm van de laptop. Met een resolutie van 2560 x 1440 pixels toont de laptop geen 4K-beelden, maar games en video's zien er alsnog beeldschoon uit. Ook op het gebied van framerate stelde de laptop mij niet teleur. De grafisch intensieve game Control behaalde op het model onder normale omstandigheden gemiddeld een framerate van honderd FPS. Ik ben geen expert als het gaat om pc-gaming, maar dat is meer dan ik verwachtte van een draagbaar apparaat. Wanneer de laptop echter meerdere dingen tegelijkertijd moet doen, gaat dit ten koste van de prestaties. Video's in een hoge resolutie krijgen laadproblemen als je wat intensiefs in de achtergrond doet. Ook de game-ervaring moet wat inleveren. Toen ik een vriend via de laptop belde en mijn scherm naar hem streamde, daalde de framerate tot ongeveer zestig FPS. Persoonlijk heb ik geen problemen met zestig beeldjes per seconde, maar ik kan me voorstellen dat dit voor anderen een afknapper is. Vooral als games de komende jaren steeds intensiever gaan worden voor de hardware, kunnen er in de toekomst wellicht framerateproblemen gaan optreden. Dat is nu nog moeilijk te zeggen, maar wel iets om rekening mee te houden.

onbekend

Ik neem je mee op reis

Het mooie aan een laptop ten opzichte van een pc, is dat deze draagbaar is. Daarom heb ik de laptop uitvoerig getest in meerdere omgevingen. Ik was zeer benieuwd hoe de MSI GS66 Stealth 10UH-290US zou presteren onder dagelijkse omstandigheden. Mijn eerste test was een treinreisje. Ik neem je even mee naar mijn fictieve werkelijkheid. Het is een zonnige zomerdag. Erg veel kun je helaas niet genieten van het warme weer, want er staat een lange schooldag op de planning. Je pakt 's ochtends je tas in met alle essentiële spullen. Je stouwt snel een paar studieboeken, een drinkflesje en een enkele schriften in je tas. Een beetje ontspanning moet kunnen, dus je gloednieuwe MSI GS66-laptop gaat ook mee. De laptop glijdt door het dunne design gemakkelijk in je rugzak. Je moeder geeft je voordat je weggaat nog een onsmakelijke granenreep mee. Terwijl je haar voor de derde keer vertelt dat er betere granenrepen op de markt zijn, merk je dat je in tijdnood zit. Je rent snel naar de trein. Het rennen wordt iets bemoeilijkt door het gewicht van de laptop, maar goed, er zijn veel zwaardere varianten op de markt. Met zijn twee kilo is de GS66 Stealth nog behoorlijk draagbaar. Je komt op tijd aan bij de trein en klapt je laptop open. Tijd om lekker om de hoogste instellingen te gamen. Helaas schijnt de zon in het scherm, dus je moet de helderheid tot het maximum omhoog krikken. Zo is het scherm gelukkig, ook in de zon, prima te zien. Na ongeveer een uurtje merk je echter dat de prestaties van de laptop veel slechter worden. De batterij van de GS66 Stealth is al bijna leeg, waardoor de laptop in de besparingsmodus terecht is gekomen. Dat maakt gamen vrijwel onmogelijk. Je hebt met een volle batterij maar ongeveer een uurtje kunnen gamen. Volgende keer maar een oplader meenemen.

Ook in een werkomgeving heb ik de laptop getest. Een laptop is immers een apparaat waar je veel meer mee kunt dan alleen gamen. Het apparaat is ook geschikt om het web op te browsen, documenten te tikken, presentaties te maken en meer. De batterij gaat tijdens dat soort werkzaamheden ook langer mee dan tijdens het gamen. Op de standaardhelderheid duurde het ongeveer tweeënhalf uur voordat de laptop in de batterijbesparingsmodus terechtkwam. Dat viel mij alsnog best tegen. Als je de laptop aanschaft om er onderweg ook veel op te kunnen werken, zijn er betere alternatieven op de markt. Gelukkig is er thuis of op het werk vrijwel altijd een stopcontact te vinden. Als je je geen zorgen hoeft te maken om de batterij, is de laptop voor het werk super. De GS66 Stealth is de snelste laptop die ik ooit gebruikt heb. Websites laden in een mum van tijd en ook software was veel sneller in gebruik. Dat versnelt de werkzaamheden aanzienlijk. Ook het toetsenbord heb ik als fijn ervaren. Ik kan er zeer snel op tikken en merk tevens dat ik er minder typfouten op maak. Ook in donkere omgevingen zijn de toetsen goed te zien door de (aanpasbare) RGB-verlichting in het toetsenbord. De ingebouwde speakers overtroffen tevens mijn verwachtingen. Het geluid klinkt goed en het volume kan behoorlijk hard. Daardoor kun je ook gemakkelijk samen een film kijken op de laptop zonder een speaker aan te hoeven sluiten. Apparaten aansluiten is overigens geen probleem. De MSI GS66 Stealth 10UH-290US beschikt over drie USB 3.2 Type-A-poorten, een USB 3.2 Gen 2 Type-C-poort, een Thunderbolt 3-poort, een poort voor een koptelefoon of microfoon, een HDMI 2.0-poort, een ethernetpoort en natuurlijk de poort voor de oplader. Je kunt zo'n beetje alles wat je nodig hebt aansluiten.

onbekend
Gameliner.nl

Zet die bladblazer uit

Ik heb wel één heel groot probleem met de MSI GS66 Stealth 10UH-290US-laptop. Al vanaf het moment dat ik de laptop voor het eerst aanzette, is deze luidruchtig geweest. Ik hoopte dat dit probleem slechts van korte duur zou zijn. Helaas bleef het aanhouden. Afgaand op andere gebruikerservaringen, ben ik niet de enige die last heeft van het geblaas. Het geluid dat je hoort, is de ventilator die druk aan het werk is om de laptop koel te houden. Normaal zou ik dit zeer begrijpelijk vinden. Een laptop is een draagbaar apparaat met veel technologie in een kleine ruimte. Het is niet gek dat de laptop moeite heeft om de temperatuur een beetje op orde te houden. Mijn probleem is echter dat de laptop altijd blaast. Tijdens het opstarten, wanneer je YouTube-video's kijkt, games speelt en zelfs wanneer de laptop in slaapstand is. Vrijwel altijd hoor je de ventilator tekeergaan.

Er zit wel verschil in het geblaas. Wanneer je rustig een documentje aan het tikken bent of een artikel leest, is het geblaas nog vrij rustig. Met een muziekje op hoor je het nauwelijks. Maar als je eenmaal een game opstart, gaat de laptop flink tekeer. Het geblaas is op zulke momenten behoorlijk storend. Wanneer je de laptop gebruikt in een ruimte met andere mensen, gaan zij er vooral last van hebben. Een game spelen in de stiltecoupé wordt hem helaas niet. Ook op het werk kreeg ik regelmatig opmerkingen over dat de laptop 'aan het opstijgen' was. Zelfs in de pauze, als hij in de slaapstand stond. Het ergste vond ik dat de ingebouwde microfoon van de laptop de ventilator ook oppikt. Daardoor is er altijd achtergrondgeluid aanwezig als je via die microfoon mensen belt. Beslist niet ideaal.

onbekend
Gameliner.nl

Eindoordeel van Nils Hoogervorst

De MSI GS66 Stealth 10UH-290US-laptop is een enorme krachtpatser. Het apparaat kan moderne games goed aan, maar vooral de titels die gebruikmaken van de DLSS-technologie zijn de winnaar van de show. Ook tijdens regulier gebruik is de laptop razendsnel, wat deze ook geschikt maakt voor een werkomgeving. Waar de laptop echter een paar steken laat vallen, is bij de aspecten die een laptop een laptop maken. De batterijduur is matig, waardoor je onderweg vrijwel altijd wel een oplader moet meeslepen. En dan is er de ventilator, die onder bijna alle omstandigheden flink tekeer gaat. Het voelt alsof deze laptop probeert een pc te zijn. Dat doet hij ook goed, maar daardoor levert het apparaat in op de vlakken die hem uniek moeten maken. Begrijp me niet verkeerd, met de GS66 Stealth doe je beslist geen miskoop. Het is de Hercules onder de laptops. Maar als dit soort graphics en performance zo belangrijk voor je zijn, ben je beter af met een vaste computer.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord